V průběhu května vrcholí „výhonková“ sezóna. Pokud se na vás mladé a světlé konce větviček smrku ztepilého zazelenají z vaší zahrady nebo okolní přírody, nezmeškejte příležitost si jich pár natrhat. Jsou úžasné proti nachlazení, zánětům močových cest i na bolavé klouby. Navíc se dají jíst samotné nebo používat jako koření do jídel. Máme pro vás pár tipů, jak smrkové výhonky sbírat nebo zpracovávat a jak z nich v několika jednoduchých krocích připravit skvělý domácí sirup.
Běžně se sbírají v průběhu a do konce května, v chladnějších horských oblastech to může být i později. Mají o několik odstínů světlejší zelenou barvu než staré jehličí. Doporučuje se sbírat výhonky smrku ztepilého (Picea abies) dlouhé kolem 3, maximálně 5 cm. Opatrně je odstřihujte zahradnickými nůžkami (nebo jiným ostrým nástrojem) a pamatujte na to hlavní: Z každého stromku nebo větve vezměte vždy pár kousků a jen v takovém množství, jaké zvládnete zužitkovat. Vyvarujte se také míst v blízkosti silnic (sbírejte alespoň o 100 metrů dál).
Mladé, měkké, světle zelené jehličky smrku ztepilého jsou plné vitamínu C, tříslovin, éterických olejů a minerálních látek. Díky obsaženým silicím mají navíc podle studie týmu českých a maďarských vědců skvělé antibakteriální a antioxidační účinky. Užívaly je ale už naše babičky, například pro uvolnění nebo jako přírodní dezinfekci. V lidovém léčitelství se vnitřně i zevně využívají pro uvolnění dýchacích cest i dutin, pro usnadnění vykašlávání, povzbuzení krevního oběhu, zmírnění bolesti kloubů i zánětů močových cest.
Nebojte se ochutnat mladé smrkové jehličí ani v kuchyni. Čerstvé se dá jíst i syrové, například v salátech nebo jako ozdoba na jednohubkách či sladkých dezertech. Výborné jsou výhonky naložené do medu. Ochucují se jimi i oleje – stačí jich pár vhodit do lahve s olivovým (nebo jiným za studena lisovaným) olejem a nechat při pokojové teplotě odležet.
V neposlední řadě můžete s výhonky (ať už čerstvými nebo sušenými) pracovat jako s aromatickým kořením. Celé či najemno nasekané se hodí pod zvěřinu, k pečenému masu, steakům, do bramborových a houbových jídel, do polévek i omáček. Samostatné jehličky vám v kuchyni při vaření rovněž zajímavě nahradí rozmarýn.
Zdroje: Kupi, MDPI