Sezóna smrkových výhonků: Jak si ze zázraku na rýmu, kašel i bolavé klouby připravit domácí sirup?

Žena otrhává mladé smrkové výhonky FotoHelin / Shutterstock.com

V průběhu května vrcholí „výhonková“ sezóna. Pokud se na vás mladé a světlé konce větviček smrku ztepilého zazelenají z vaší zahrady nebo okolní přírody, nezmeškejte příležitost si jich pár natrhat. Jsou úžasné proti nachlazení, zánětům močových cest i na bolavé klouby. Navíc se dají jíst samotné nebo používat jako koření do jídel. Máme pro vás pár tipů, jak smrkové výhonky sbírat nebo zpracovávat a jak z nich v několika jednoduchých krocích připravit skvělý domácí sirup.

Přečtěte si také

Zrychlete sušení prádla v zimě pomocí triku s ručníkem a pračkou, o kterém málokdo ví

Jak a kde sbírat smrkové výhonky?

Běžně se sbírají v průběhu a do konce května, v chladnějších horských oblastech to může být i později. Mají o několik odstínů světlejší zelenou barvu než staré jehličí. Doporučuje se sbírat výhonky smrku ztepilého (Picea abies) dlouhé kolem 3, maximálně 5 cm. Opatrně je odstřihujte zahradnickými nůžkami (nebo jiným ostrým nástrojem) a pamatujte na to hlavní: Z každého stromku nebo větve vezměte vždy pár kousků a jen v takovém množství, jaké zvládnete zužitkovat. Vyvarujte se také míst v blízkosti silnic (sbírejte alespoň o 100 metrů dál).

Ošatka plná mladých smrkových výhonků Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Léčivá síla smrkových výhonků

Mladé, měkké, světle zelené jehličky smrku ztepilého jsou plné vitamínu C, tříslovin, éterických olejů a  minerálních látek. Díky obsaženým silicím mají navíc podle studie týmu českých a maďarských vědců skvělé antibakteriální a antioxidační účinky. Užívaly je ale už naše babičky, například pro uvolnění nebo jako přírodní dezinfekci. V lidovém léčitelství se vnitřně i zevně využívají pro uvolnění dýchacích cest i dutin, pro usnadnění vykašlávání, povzbuzení krevního oběhu, zmírnění bolesti kloubů i zánětů močových cest.

Jak mladé smrkové jehličí užívat?

  • Čaj: Hrst výhonků zalijte horkou vodou a nechte pár minut louhovat, případně krátce povařte. Popíjejte při nachlazení, dýchacích potížích nebo problémech s močovým ústrojím.
  • Odvar a koupele: Připravte podobně jako čaj, ale nechte louhovat delší dobu pro koncentrovanější nálev. Poté používejte jako přírodní pleťovou vodu (pro hydrataci i vyhlazující účinky), dezinfekční ústní vodu, kloktadlo, přilijte do koupele pro bolavé klouby nebo inhalujte pro uvolnění ucpaného nosu a krku.
  • Tinktura: 2/3 lahvičky naplňte výhonky a dolijte kvalitním lihem (alpou, pálenkou apod.). Nechte až dva týdny na tmavém místě odstát (každý den protřepte) a poté užívejte jako kapky při nachlazení nebo jako mazání na unavené, bolavé či nemocné klouby a svaly.
  • Sirup: Je výborný pro děti i dospělé jako medicína při nachlazení i přetrvávajícím kašli. Dá se připravovat klasicky vařením (výhonky se do zhoustnutí povaří v cukrovém nálevu), oblíbená je ale i studená metoda, která je méně pracná. Recept najdete níže v článku.
Dvě uzavíratelné sklenice, ve kterých jsou vrstvy čerstvých smrkových výhonků, třtinového cukru a kolečka citronu Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Domácí smrkový sirup (příprava zastudena)

  1. Nachystejte si sterilizované, uzavíratelné dózy nebo lahve.
  2. Smrkové výhonky propláchněte, případně odmočte v míse s vodou, aby se z nich vyplavily nečistoty a hmyzí obyvatelé.
  3. Do lahve vrstvěte na střídačku cukr (bílý nebo třtinový) a výhonky. Každá vrstva jehliček by měla být vždy kompletně zasypána.
  4. Pro lepší chuť i více vitamínů lze mezi každou vrstvu výhonků a cukru vložit kolečko citronu (ale nemusí být).
  5. Takto postupně zaplňte celou lahev (od hrdla nechte alespoň 1 cm volný, poslední vrstvou by měl být cukr) a na závěr dobře upěchujte.
  6. Uzavřete a 1 až 2 týdny nechte při pokojové teplotě pracovat, klidně postavené na lince. V nádobě se postupně začne tvořit tmavší tekutina.
  7. Poté přeceďte a skladujte v lednici. Užívejte ráno preventivně jednu lžičku, při nachlazení i 3 lžičky denně.

Smrkové výhonky jako koření i ozdoba

Nebojte se ochutnat mladé smrkové jehličí ani v kuchyni. Čerstvé se dá jíst i syrové, například v salátech nebo jako ozdoba na jednohubkách či sladkých dezertech. Výborné jsou výhonky naložené do medu. Ochucují se jimi i oleje – stačí jich pár vhodit do lahve s olivovým (nebo jiným za studena lisovaným) olejem a nechat při pokojové teplotě odležet.

V neposlední řadě můžete s výhonky (ať už čerstvými nebo sušenými) pracovat jako s aromatickým kořením. Celé či najemno nasekané se hodí pod zvěřinu, k pečenému masu, steakům, do bramborových a houbových jídel, do polévek i omáček. Samostatné jehličky vám v kuchyni při vaření rovněž zajímavě nahradí rozmarýn.

Zdroje: Kupi, MDPI