Báječný francouzský koláč vznikl náhodou: Skvělý Tarte Tatin budete mít hotový za 30 minut!

Obrácený jablečný koláč, servírovaný na bílém talíři, vedle koláče jablka margouillat photo / Shutterstock.com

Máte chuť na rychlý jablečný koláč s karamelem? Pojďte si s námi udělat jeden z nejoblíbenějších francouzských dezertů, slavný Tarte Tatin. Tento obrácený koláč údajně vznikl úplnou náhodou díky roztržitosti kuchařky. Jsou pro něj typická zkaramelizovaná jablka v křupavém listovém těstě. Chutná naprosto famózně a navíc ho budete mít hotový za 30 minut! Tak pojďme péct, ať si ho můžeme dát k odpolední kávě!

Přečtěte si také

Lepší než z pizzerie: Nejlepší recept na domácí těsto na pizzu

Kdy a jak vznikl Tarte Tatin?

Oblíbený obrácený koláč vznikl úplnou náhodou díky nešikovnosti kuchařky. Na konci 19. století provozovaly sestry Caroline a Stéphanie Tatinovy restauraci a později také hotel ve vesnici Lamotte-Beuvron. Starší Stéphanie měla na starost kuchyni a údajně během jednoho rušného odpoledne chtěla vyhovět požadavkům zákazníka, který si přál jablečný koláč.

Ve své roztržitosti připravila Stéphanie svůj oblíbený koláč velmi netradičně. Zapomněla do něj totiž přidat těsto. Formu vyskládala jen nakrájenými pocukrovanými jablky a dala koláč do trouby. Svou chybu si uvědomila, až když jablka začala karamelizovat. Napadlo ji jednoduché řešení – na jablka položila rozválený plát těsta. Aby svou chybu zamaskovala, rozhodla se, že koláč z formy vyklopí obráceně a bude ho tak i servírovat.

Obrácený koláč se rázem stal hitem a jeho popularita rychle stoupala. Tarte Tatin výrazně proslavil ve 20. letech minulého století slavný pařížský kritik restaurací Maurice Edmont Sailland. Ten ve svém cestovním průvodci Francií doporučoval ochutnat slavný jablečný koláč neprovdaných sester Tatinových. Ve 30. letech se pak Tarte Tatin stal jedním z nejoblíbenějších francouzských dezertů.

Jablečný štrúdl
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Jablečný štrúdl

Jablečný štrúdl je klasikou našich babiček. Tento oblíbený dezert je skoro bez práce a zvládne ho upéct i úplný začátečník.

Jablečný štrúdl
Jablečný koláč s tvarohem a drobenkou
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Jablečný koláč s tvarohem a drobenkou

Jablečný koláč s tvarohem a drobenkou s dokonale vyváženou chutí a úžasnou vůní si zaručeně zamilujete. Kombinace jablek ovoněných skořicovým cukrem a tvarohu, který koláči zajistí potřebnou vláčnost, je totiž naprosto fantastická.

Jablečný koláč s tvarohem a drobenkou

Tarte Tatin – recept

Ingredience na 3 porce:

  • 1 balení listového těsta
  • 1 lžíce másla
  • 150 g cukru
  • 3 jablka
  • 1 vejce

Postup:

  1. Listové těsto ořežte podle kruhové formy.
  2. Připravte si karamel. V pánvi nechte rozpustit trochu cukru. Až cukr zhnědne, přidejte lžíci másla.
  3. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky.
  4. Karamel nalijte do kruhové formy a naskládejte na něj nakrájená jablka. Navrch jablek položte listové těsto a zamáčkněte ho do formy, aby jablka nevytekla.
  5. Těsto potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.

Zdroj: Kupi, Best off France