Fantastické těstoviny jako z Itálie: Připravte si rychlé fusilli della Basilicata podle Emanuela Ridiho

Těstoviny fusilli s houbami a slaninou, servírované na bílém talíři Kupi / vytvořeno s pomocí AI

Těstoviny jsou oblíbenou rychlovkou k obědu nebo k večeři. V supermarketech můžeme vybírat z různých druhů těstovin a určitě mezi nimi máte svého favorita, tak jako my. Proto jsme do našeho dnešního receptu vybrali naše oblíbené fusilli. Připravíme si je podle známého italského kuchaře Emanuela Ridiho, který do nich přidává klobásu a houby. Jeho fusilli z Basilicaty si zamilujete. Tak pojďme na to!

Přečtěte si také

Zapomenuté sladkosti ze socíku: Co jsme mlsali? Dnes už Šárku, Libuši či Rusalku zná jen málokdo

Fusilli pochází od Arabů

Oblíbené těstoviny ve tvaru vrtulky připravovali už Arabové během své nadvlády nad Sicílií. Říkali jim busiata a tento název byl odvozen od nástroje, kterým vyráběli speciální tvar těchto těstovin. Dnešní název fusilli vznikl z italského slova „fuso“, což v překladu znamená vřeteno.

Za „domov“ těstovin fusilli je považovaná jižní Itálie. Tvar fusilli se původně vyráběl ručně pomocí namotávání kusů těsta na pletací jehlice nebo na kusy železa, které svým tvarem připomínaly přadlácké vřeteno. Ruční výroba těchto těstovin přetrvala až do roku 1924, kdy dva italští emigranti v USA vymysleli stroj na průmyslovou výrobu fusilli.

Dnes se fusilli vyrábí v několika variantách – nejoblíbenějšími jsou fusilli lunghi (dlouhé fusilli) a fusilli bucati (krátké fusilli). Tento typ těstovin se skvěle hodí do nejrůznějších omáček, protože zakroucený tvar fusilli zajišťuje mnohem lepší přilnavost omáčky.

Těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem

Recept na těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem si určitě oblíbíte. Překvapí vás nejen svou rychlou a jednoduchou přípravou, ale také báječnou chutí.

Těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem
Těstoviny se slaninou a kapustičkami
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Těstoviny se slaninou a kapustičkami

Těstoviny se slaninou a kapustičkami si jistě oblíbíte. Nejenže je tento recept rychlý, ale také velmi jednoduchý. Chuť těstovin skvěle doplňuje jemně povařená kapusta, nasekané opečené mandle a slanina a nakonec ještě hoblinky parmazánu.

Těstoviny se slaninou a kapustičkami

Recept na fusilli della Basilicata

Ingredience na 4 porce:

  • 400 g těstovin fusilli
  • 100 g čerstvých hub
  • 2 paprikové klobásy
  • 100 g pancetty (slaniny)
  • 100 ml červeného vína
  • 100 g vyzrálého sýra pecorino
  • 1 čajová lžička nastrouhané kůry z bio citronu
  • olivový olej
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • několik snítek hladkolisté petrželky

Postup:

  • Pancettu nebo slaninu nakrájejte na nudličky, houby nakrájejte na čtvrtky a ve velké pánvi orestujte pancettu společně s houbami. Klobásu rozmělněte a přidejte do pánve s celým stroužkem česneku. Česnek po chvíli vyndejte.
  • Vše v pánvi osolte a podlijte 100 ml červeného vína. Přidejte nahrubo nasekanou petrželku a kůru z citronu.
  • Těstoviny uvařte ve vroucí vodě podle návodu a přihoďte je ke směsi do pánve. Společně restujte asi 1 minutu, než se propojí chutě. Přilejte trochu vody z těstovin, zakápněte olivovým olejem a přidejte nastrouhaný sýr pecorino.
  • Těstoviny servírujte posypané strouhaným sýrem.

Zdroj: Česká televize, Italia regina