Vynikající polévka do horkých dnů: Osvěžující bulharský tarator připravíte lusknutím prstu

Polévka tarator, servírovaná v bílé misce na bílém talíři, s okurkou a koprem etorres / Shutterstock.com

Léto se pomalu blíží a s ním přichází ideální čas na lehká, svěží jídla. Co říkáte na vynikající studenou polévku tarator? Pochází z Bulharska a připravuje se z bílého jogurtu, okurky, česneku a dalšího koření. Hodně se podobá oblíbeným řeckým tzatziki, ovšem ve srovnání s nimi má tarator mnohem řidší konzistenci, protože se ředí vodou. Pojďte si osvěžující polévku připravit s námi, nezabere vám to ani 30 minut!

Přečtěte si také

Proč jsou mražené ovoce i hrášek vždy lepší než čerstvé z obchodu? Důvod vás překvapí!

Odkud pochází tarator?

Tarator je tradiční bulharská studená polévka, kterou v různých porobách najdete na celém Balkánu a Středním východě. Někdy se této polévce říká „tekutý salát“. Původní tarator se údajně připravoval pouze z vody a octa, přičemž na některých místech se takto dělá dodnes.

Nejdůležitější součástí taratoru je jogurt. A ten bulhraský je proslulý na celém světě, protože ve srovnání s ostatními jogurty má nezaměnitelnou chuť. Jogurt je nedílnou součástí denního menu Bulharů a kromě taratoru jej používají i do salátů, dezertů nebo omáček.

Protože tarator nemá být hustý, měli byste ideálně jogurt naředit s vodou v poměru 1 : 1. Pokud do něj vodu nepřidáte, budete mít tzv. suchý tarator, kterému se přezdívá „sněženka“. V této podobě je pokrm podobný spíše salátu a připomíná oblíbené řecké tzatziki.

Polévka Minestrone
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Polévka Minestrone

Minestrone je tradiční italská polévka, připravená z nejrůznějších druhů sezónní zeleniny, luštěnin, případně i drobných těstovin. Je jen na vás, jakou zeleninu si do ní přidáte. Vyzkoušejte si tuto hustou zeleninovou polévku uvařit, věříme, že si pochutnáte.

Polévka Minestrone
Španělské gazpacho
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Španělské gazpacho

Gazpacho je studená zeleninová polévka původem ze Španělska, která je ideální především jako příjemné osvěžení v parných letních dnech. Připravuje se ze syrové zeleniny a tepelně se neupravuje. Podává se vychlazená jako polévka, ale můžete ji servírovat také ve sklenici jako hustý nápoj.

Španělské gazpacho

Recept na tarator

Ingredience na 4 porce:

  • 750 g bílého jogurtu
  • 1 salátová okurka
  • 2–3 stroužky česneku
  • sůl
  • hrst nasekaného kopru
  • trocha vody
  • pár kapek olivového nebo slunečnicového oleje
  • lžíce sekaných vlašských ořechů

Postup:

  • Oloupejte okurku a nakrájejte ji na malé kostičky.
  • Nakrájenou okurku osolte, opepřete a smíchejte s jogurtem. Přidejte prolisovaný česnek, nasekaný kopr a zamíchejte. V případě potřeby polévku nařeďte vodou, polévka nemá být hustá. Tarator nechte uležet v lednici.
  • Tarator servírujte s nasekanými ořechy, snítkou kopru a zakápnutý olivovým olejem.

Zdroj: Kluci v akci, 196 flavors