Léto se pomalu blíží a s ním přichází ideální čas na lehká, svěží jídla. Co říkáte na vynikající studenou polévku tarator? Pochází z Bulharska a připravuje se z bílého jogurtu, okurky, česneku a dalšího koření. Hodně se podobá oblíbeným řeckým tzatziki, ovšem ve srovnání s nimi má tarator mnohem řidší konzistenci, protože se ředí vodou. Pojďte si osvěžující polévku připravit s námi, nezabere vám to ani 30 minut!
Tarator je tradiční bulharská studená polévka, kterou v různých porobách najdete na celém Balkánu a Středním východě. Někdy se této polévce říká „tekutý salát“. Původní tarator se údajně připravoval pouze z vody a octa, přičemž na některých místech se takto dělá dodnes.
Nejdůležitější součástí taratoru je jogurt. A ten bulhraský je proslulý na celém světě, protože ve srovnání s ostatními jogurty má nezaměnitelnou chuť. Jogurt je nedílnou součástí denního menu Bulharů a kromě taratoru jej používají i do salátů, dezertů nebo omáček.
Protože tarator nemá být hustý, měli byste ideálně jogurt naředit s vodou v poměru 1 : 1. Pokud do něj vodu nepřidáte, budete mít tzv. suchý tarator, kterému se přezdívá „sněženka“. V této podobě je pokrm podobný spíše salátu a připomíná oblíbené řecké tzatziki.
Minestrone je tradiční italská polévka, připravená z nejrůznějších druhů sezónní zeleniny, luštěnin, případně i drobných těstovin. Je jen na vás, jakou zeleninu si do ní přidáte. Vyzkoušejte si tuto hustou zeleninovou polévku uvařit, věříme, že si pochutnáte.
Gazpacho je studená zeleninová polévka původem ze Španělska, která je ideální především jako příjemné osvěžení v parných letních dnech. Připravuje se ze syrové zeleniny a tepelně se neupravuje. Podává se vychlazená jako polévka, ale můžete ji servírovat také ve sklenici jako hustý nápoj.
Zdroj: Kluci v akci, 196 flavors