Výborný čokoládový dort s pořádnou porcí šlehačky: Dort Harlekýn potěší všechny milovníky čokolády

Čokoládový dort Harlekýn Irina Suglobova / Shutterstock.com

Čokoládové dorty patří mezi nejoblíbenější moučníky. Nejznámějším je populární Sacher dort. My si dnes upečeme čokoládový dort Harlekýn s lahodným kakaovým krémem a šlehačkou. Doporučujeme s přípravou dortu začít už den předem, protože čokoládový korpus i kakaový krém musíte nechat uležet v lednici. Tak si připravte všechny suroviny a jdeme péct!

Přečtěte si také

Lepší než z pizzerie: Nejlepší recept na domácí těsto na pizzu

Kdy vznikly oblíbené čokoládové dorty?

Klíčovým momentem pro pečení čokoládových dortů byl rok 1828, kdy byl Coenraadem van Houtenem vynalezen lis na kakao. Stroj umožnil jednodušší získávání kakaového prášku, důležité ingredience pro čokoládové dorty. Nejdříve se však kakaový prášek prosadil jako přísada do nápojů a pro pečení jej začali kuchaři používat až ve 2. polovině 19. století.

Významným mezníkem bylo zveřejnění receptu na čokoládový dort v tzv. Knize hospodaření paní Beetonové. Díky němu začala popularita čokoládových dortů stoupat. Tyto první cukrářské výrobky připomínaly spíše sladké chleby. Moderní éra čokoládových dortů pak začala na začátku 20. století a v této době vznikla i celá řada variací na populární čokoládový moučník.

Čokoládový dort
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Čokoládový dort

Čokoládový dort zdobený ovocem si jistě zamilujete, protože je velmi lahodný a vláčný, až se rozplývá na jazyku. Navíc je vhodný i pro ty, kteří mají bezlepkovou dietu. Příprava je snadná a rychlá, tak si ho pojďte s námi vyzkoušet.

Čokoládový dort
Sacher dort
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Náročný

Sacher dort

Sacher neboli Sacherův dort patří k legendám rakousko-uherského cukrářství. Tento čokoládový dort s meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou vymyslel mladý kuchařský učeň Franz Sacher na žádost knížete Metternicha. Připravte si Sacher doma podle našeho receptu, je to snadnější, než byste čekali.

Sacher dort

Jak pekly čokoládový dort naše prababičky?

V Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové z 2. poloviny 19. století je uvedený následující recept, který pro upečení čokoládového dortu používá místo kakaa strouhanou čokoládu:

Opař tři čtvrtě libry sladkých mandlí a ustrouhej je, pak utluč a prosej libru cukru, vraz do hrnku 15 žloutků, dej k nim ty mandle a 12 loktů strouhané čokolády, trochu vanilie, s jednoho citronu kůru, a je-li to tuze řídké, což, se stává, když jsou vejce velké, tedy k tomu přidej lžíci tvrdé strouhané prosáté žemličky, a míchej to hodinu, pak vymaž formu , vylož ji papírem, vlej to do ní a nech to znenáhla péct; potom dort vyklop, a když vystydne, potři jej bílým ledem a okrášli ho jak chceš.“

Příprava kakaového těsta progressman / Shutterstock.com

Dort Harlekýn – recept

Ingredience na 10 porcí:

Korpus

  • 4 vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 100 g másla
  • 100 ml mléka
  • 50 g kakaa
  • 200 g polohrubé mouky
  • špetka soli

Tmavý krém

  • 250 g smetany ke šlehání
  • 50 g cukru krupice
  • 50 g kakaa
  • 80 g čokolády
  • 150 g mascarpone
  • 20 g moučkového cukru

Světlý krém

  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 100 g mascarpone
  • 20 g moučkového cukru

Postup:

  • Připravte si korpus. Nechte změknout máslo a oddělte žloutky od bílků. Bílky se špetkou soli vyšlehejte do polotuhého sněhu a po lžících do něj postupně zašlehejte polovinu cukru. Šlehejte, dokud sníh není pevný.
  • Druhou část cukru vyšlehejte s máslem a postupně do směsi zašlehejte všechny žloutky. Přidejte mléko a promíchejte. Mouku smíchejte s kakaem a na střídačku s bílkovým sněhem postupně přidávejte do těsta a opatrně promíchejte.
  • Připravte si dortovou formu o průměru 20 cm a vyložte ji pečicím papírem. Formu nevymazávejte. Nalijte těsto do formy a v troubě předehřáté na 180 °C pečte asi 35–40 minut. Upečený dort nechte asi 1 hodinu vychladnout a potom dort opatrně vyndejte z formy. Zabalte do folie a nechte přes noc odpočinout v lednici.
  • Připravte si základ na tmavý krém. V míse smíchejte smetanu, cukr krupici a kakao. Směs nalijte do rendlíku a pomalu ji přiveďte k varu. Do horké směsi nalámejte čokoládu a za stálého míchání ji nechte rozpustit. Poté směs přilejte do misky, zakryjte folií, aby se dotýkala hladiny, nechte vychladnout a vložte minimálně na 4 hodiny do lednice.
  • Druhý den krém dokončete. Prošlehejte mascarpone s cukrem moučkou. Až se směs spojí, postupně k ní přidávejte svařenou pařížskou šlehačku (musí mít stejnou teplotu jako mascarpone) a šlehejte, dokud nevznikne tmavý hladký krém.
Švédský mandlový dort
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Náročný

Švédský mandlový dort

Pokud patříte mezi pravidelné návštěvníky obchodního domu IKEA, určitě jste už ochutnali jejich švédský mandlový dort. Chutná výborně, je bez lepku a jak ho jednou ochutnáte, budete chtít znovu. Vyzkoušeli jsme ho připravit a je to snadné. Naučíme to i vás.

Švédský mandlový dort
Dort Red Velvet
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Střední

Dort Red Velvet

Dort Red Velvet každého zaujme svou typicky červenou barvou. Korpus je krásně jemný, vláčný a ve spojení se sýrovo-smetanovým krémem také velmi chutný.

Dort Red Velvet
  • Horní část korpusu seřízněte do roviny a korpus dvakrát prokrojte. Spodní plát si přeneste na servírovací tác a potřete čtvrtinou tmavého krému. Přiklopte ho druhou částí korpusu a tu opět potřete čtvrtinou krému. Přiklopte poslední částí korpusu a opět čtvrtinou tmavého krému potřete vrch i boky dortu. Zbylý krém si dejte do cukrářského sáčku.
  • Připravte si světlý krém. Do misky dejte mascarpone, smetanu, přidejte cukr moučku a začněte šlehat na nižší otáčky. Až se směs spojí, zvyšte otáčky a šlehejte asi 2 minuty, dokud nevznikne tuhá směs. Krém dejte do zdobicího sáčku a podle fantazie s ním ozdobte vršek dortu. Dort dozdobte i zbylým tmavým krémem a na závěr dort posypte hoblinkami čokolády.
  • Dort nechte alespoň 2 hodiny vychladit v lednici.

Zdroj: Kupi, Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové