Vynikající bonbony z čokoládové ganáže: Domácí čokoládové lanýže připravíte za 30 minut

5 čokoládových lanýžů, obalených v kakau Vladislav Noseek / Shutterstock.com

Milujete čokoládové bonbony? My ano. Rozhodli jsme se, že pro ně tentokrát nepůjdeme do obchodu, ale uděláme si je doma. Dnes bude řeč o čokoládových lanýžích. Patří mezi nejjednodušší čokoládové bonbony a stačí vám na ně jen 3 ingredience. Přípravu zvládnete do půl hodiny, ale dalších 6 hodin bude třeba na to, aby vám lanýže dostatečně ztuhly v lednici. Tuhle čokoládovou dobrotu ocení děti a každá návštěva. Tak pojďme na to!

Přečtěte si také

Jak na to, aby parfém vydržel vonět celý den? Naučte se ho správně používat

Kdy vznikly čokoládové lanýže?

Pro vznik čokoládových lanýžů byl zásadní rok 1879, kdy Henri Nestle vytvořil první mléčnou čokoládu. Cukráři ve Francii a ve Švýcarsku začali Nestleho čokoládu hned zkoumat. Při tom objevili ganache, což je směs smetany a tuhé čokolády. Tato ganache se stala základem pro výrobu lanýžů.

Kdo vymyslel čokoládové lanýže, je ovšem záhadou. Podle jedné teorie vznikly na začátku 20. století v kuchyni slavného francouzského šéfkuchaře Augusta Escoffiera. Druhá verze uvádí, že je vymyslel v roce 1895 Louis Dufour. Ten chtěl vyrobit nový cukrářský krém, když se mu omylem vylila horká smetana do misky s kousky čokolády. Hmota za chvíli ztuhla a Dufour zjistil, že z ní lze vytvarovat kuličky. Kuličky pak obalil v rozpuštěné čokoládě a oblíbený dezert byl na světě.

A proč těmto oblíbeným čokoládovým bonbonům říkáme lanýže? Slovo lanýž znamená v latině hrudka a svůj název dostaly díky nápadné podobnosti čokoládových hrudek s houbou lanýž.

čokoládové lanýže obalené v kakau, v misce, na stole Julia Metkalova / Shutterstock.com

Recept na čokoládové lanýže

Ingredience na 20 porcí:

  • 175 ml smetany ke šlehání
  • 275 g kvalitní čokolády
  • 30 g másla
  • 40 ml rumu
  • kakao na obalení
Křupavý banán s čokoládou v listovém těstě
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Křupavý banán s čokoládou v listovém těstě

Máme pro vás naprostou pecku! Recept na rychlý a luxusní křupavý banán, po kterém se budete olizovat až za ušima a milovat jej budou i děti. Použít můžete Kinder čokoládu, Nutellu nebo jakoukoli jinou tabulkovou čokoládu, případně oříškový krém. Tak ať vám to křupe!

Křupavý banán s čokoládou v listovém těstě
Čokoládová pěna podle Gordona Ramsayho
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Čokoládová pěna podle Gordona Ramsayho

I když se to na první pohled možná nezdá, příprava čokoládové pěny je snadná a nezabere vám moc času. Základem je kvalitní hořká čokoláda. Připravte si vynikající čokoládovou pěnu podle slavného šéfkuchaře Gordona Ramsayho s kapkou amaretta, která potěší vaše chuťové buňky.

Čokoládová pěna podle Gordona Ramsayho

Postup:

Do hrnce nalijte smetanu a na mírném plamenu ji přiveďte k varu. Poté odstavte smetanu z plotny, přidejte čokoládu a nechte ji úplně rozpustit. Vmíchejte máslo a rum. Vlijte do mísy, přikryjte a dejte na 6 hodin ztuhnout do lednice.

Vyložte plech pečicím papírem. Pomocí kleští na zmrzlinu nebo lžící vytvarujte kuličky a obalte je v kakau. Nechte ztuhnout v lednici.

Zdroj: kuchařka Iveta a sladká Francie, Chocolate museum & cafe