Recept na výborný domácí sýr: Potřebujete jen 3 ingredience, které má každý doma

Domácí sýr v hnědé misce, vedle misky položená dřevěná lžíce edchechine / Shutterstock.com

Sýry jsou po staletí oblíbenou pochoutkou. Lidé je připravovali už ve starověku a výrobu sýrů neustále zdokonalovali. Nechávali je zrát za působení okolního prostředí a zkoušeli různé chutě. Také vy můžete doma experimentovat a vyrobit si vlastní čerstvý sýr. Je to jednoduché a potřebujete k tomu jen 3 ingredience. Tak pojďme na to!

Přečtěte si také

Jak na odvodnění organismu? Tyto druhy zeleniny tělo přebytečné vody zbaví

Stručná historie sýru

První doklady o výrobě sýru pochází z oblasti Středního východu. Pravděpodobně se poprvé objevil na území Mezopotámie před více než 8000 lety. Podle legendy se první sýry objevily u kočovných nomádů, kteří si na cestách převáželi mléko ve vacích ze zvířecích žaludků. Vlivem okolní teploty a natřásání vaku s mlékem během jízdy se vytvořila syrovátka a sýřenina – základ pro sýr.

Domácí sýr v modro-bílé zdobené misce s vařečkou SMarina / Shutterstock.com

Výrobu sýra zdokonalili staří Řekové a Římané. Především Římanům náleží prvenství ve výrobě nejrůznějších druhů sýrů. V domech měli speciální místnosti, v nichž za pomoci proudění vzduchu, teploty a zakuřování nechávali zrát sýry. Začali také jako první používat syřidlo a sůl jako konzervant.

Ve středověku ve zdokonalování sýrů pokračovali především mniši ve svých klášterech. V této době vznikly také první známé sýry. Například Francouzi už od 11. století vyráběli roquefort, Švýcaři mají od 13. století svůj ementál, Angličané od 16. století zase cheddar a italský parmazán je tu s námi taktéž od 16. století.

Domácí panýr
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Domácí panýr

Vyrobte si doma panýr. Je to velmi snadné a potřebujete k tomu jen 3 ingredience: tučné mléko, citron a plátýnko. Tento sýr je součástí především indické kuchyně, skvěle ale vynikne i v dalších pokrmech nebo na grilu.

Domácí panýr
Domácí pribináček
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Domácí pribináček

Jak si vyrobit domácí pribináček? Tento legendární tvarohový dezert se začal vyrábět v 50. letech minulého století, mimo jiné s cílem poskytnout hodnotný mléčný produkt dětem v poválečném období. Vyrábí se dodnes a jeho hlavními ingrediencemi stále zůstávají tvaroh a smetana. My vás naučíme, jak si takový pribináček vyrobit doma – levněji a chutněji než z obchodu.

Domácí pribináček

Domácí sýr – recept

Ingredience:

  • 1 litr čerstvého pasterovaného plnotučného mléka (nepoužívejte krabicové)
  • 500 ml podmáslí (nízkotučné, kefírové)
  • lžička soli

Postup:

  1. Mléko smíchejte s podmáslím v nepřilnavém kastrolu, osolte a zahřívejte na středním plamenu. Během zahřívání stále míchejte.
  2. Asi po 20 minutách se začne mléko srážet, začnou se tvořit bílé chuchvalce a průsvitná kapalina (syrovátka).
  3. Vyložte cedník plátnem nebo kousky gázy a nalejte do něj směs z kastrolu. Nechce protéct syrovátku a poté zamotejte cípy plátna dohromady a vymačkejte ze sýra zbývající tekutinu. Nechte vychladnout. Zabalený sýr vydrží v ledničce 3 dny.

Zdroj: Kupi, Český rozhlas, encyklopedie Britannica