Šopský salát je oblíbeným letním jídlem, kdy máte dostatek zeleniny z vlastní zahrádky. Výborně se hodí jako lehčí oběd nebo příloha třeba ke grilovanému masu. Šopák vznikl na Balkáně a je populární v celé Evropě. Pojďte si tuto zdravou rychlovku připravit s námi!
Šopský salát vznikl v Bulharsku. Je pojmenovaný podle Šopů, bulharského etnika, které žije v okolí města Sofie. Šopský salát je bez přehánění jejich národním pokladem a recept na něj se nezměnil už celá staletí.
Původ šopského salátu prý sahá až do předslovanských bulharských dějin. Podle vědců šlo o slavnostní pokrm, kterým lidé uctívali pohanského boha Tangra během letního slunovratu. Podle jiné teorie se na vzniku šopského salátu podíleli turkičtí Pečeněhové při svých výbojích přes bulharské území.
Šopský salát se v Bulharsku připravuje trochu jinak než u nás. Jejich balkánský sýr není tak tak slaný jako ten náš a vynikající chuť dodává salátu směs koření čubrica, ve kterém vyniká saturejka, paprika a oregano.
Salát Caprese, italsky známý jako Insalata Caprese, je jednoduchý salát pocházející z jižní Itálie. Připravuje se z nakrájených rajčat, mozzarelly a čerstvých lístků bazalky – kombinace červené, bílé a zelené barvy má připomínat právě italskou vlajku. Salát vykouzlíte během chvilky a skvěle poslouží jako předkrm nebo lehká večeře.
Waldorfský salát s kuřecím prsem skvěle poslouží jako svěží lehký oběd i večeře. Kombinace na kousky nakrájeného řapíkatého celeru, vlašských ořechů, jablek a majonézy společně s grilovaným kuřecím masem vás zaručeně dostane. Originální recept má prý na svědomí restauratér Oscar Tschirky, který salát poprvé podával v roce 1893 v newyorském hotelu Waldorf Astoria. Vychutnejte si toto jídlo společně s námi.
Zdroj: Kupi, Karlova univerzita