Vyrobte si „Lučinu“ doma! Legendární čerstvý sýr zvládnete během 10 minut a ze 3 surovin

Domácí krémový sýr v misce a 2 krajíce chleba namazané domácím sýrem a ozdobené petrželkou NataliaPopova / Shutterstock.com

Milujete čerstvé sýry? My si neumíme představit ráno bez lahodné a jemné Lučiny. Na čerstvém chlebu je prostě neodolatelná. A víte, co je na tom nejlepší? Že si Lučinu můžete snadno připravit sami doma! Stačí vám na to 10 minut. Trochu déle bude trvat, než ze směsi odkape veškerá syrovátka, ale to už je jen drobný detail. Tak pojďme na to, abyste si mohli už zítra vychutnat domácí Lučinu ke snídani!

Přečtěte si také

Češi objevili řešení na akné i padání vlasů. Získat lze na jediném místě na světě

Kdy se začal vyrábět sýr Lučina?

Povltavské mlékárny v Sedlčanech poprvé uvedly Lučinu na trh v roce 1981. Původně se kostka čerstvého sýra balila pouze do fólie. Její obal se v průběhu let několikrát změnil a vznikly i legendární hlášky na obalech, s nimiž máme dodnes Lučinu spojenou. Vzpomínáte třeba na slogan „Čerstvá jak procházka ranní rosou“? Zářil i v televizních reklamách a na obalu Lučiny jste ho našli v letech 2016–2021.

Lučina se pyšní stále stejnou kvalitou a je úspěšná i mezi rostoucí konkurencí. Z Lučiny uděláte vynikající pomazánky nebo si ji můžete jen tak natřít na chleba. Zkuste si ji připravit i doma. Je to jednoduché a ten výsledek za trochu námahy rozhodně stojí!

Bylinková pomazánka
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Bylinková pomazánka

Připravte si rychlou a velmi lahodnou bylinkovou pomazánku z lučiny a zakysané smetany, která se bude perfektně doplňovat s čerstvým chlebem nebo jiným oblíbeným pečivem. Bylinky lze použít různé, záleží na vaší chuti.

Bylinková pomazánka
Domácí tavený sýr
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Domácí tavený sýr

Tento domácí tavený sýr je na přípravu rychlý, zároveň levný a rozhodně lepší než z obchodu. Vytvoříme si tak kvalitní základ pro různé pomazánky nebo chutný dip či zdravou svačinu.

Domácí tavený sýr

Tipy pro přípravu domácí „Lučiny“

  • Místo zakysané smetany můžete použít smetanu ke šlehání – výsledná chuť bude jemnější. Můžete také obě smetany smíchat dohromady.
  • Na dochucení lze použít nejrůznější čerstvé nebo sušené bylinky – například pažitku, sušená rajčata, mletou papriku, provensálské koření nebo čerstvě namletý pepř.
  • Lučinu lze připravit na i na sladko – stačí do ní přidat nasekané vlašské ořechy.
  • Co s vykapanou syrovátkou? Využijete ji při pečení chleba nebo koláčů.

Recept na domácí „Lučinu“

Ingredience na 1 porci:

  • 500 g tučného bílého jogurtu (řecký nebo selský)
  • 200 g zakysané smetany
  • sůl

Postup:

  1. Jogurt a zakysanou smetanu dejte do mísy a prošlehejte dohladka. Ochuťte solí.
  2. Připravte si dostatečně velký cedník a vyložte ho čistou utěrkou nebo plátýnkem. Směs z jogurtu a zakysané smetany nalijte do připraveného cedníku a položte ho na hrnec. Směs v cedníku zakryjte volnými konci utěrky a na vrch směsi dejte talířek, který hmotu zatíží.
  3. Hrnec s cedníkem dejte do lednice a směs nechte minimálně 8 hodin vykapat, ideální je však 24 hodin.
  4. Hotovou „Lučinu“ vyklepněte do misky, která se bude dát zakrýt. Sýr vám vydrží v lednici několik dní.

Zdroj: Kupi