Dnes se vydáme do Indie. Nebo spíš do Velké Británie? Připravíme si populární kuře tikka masala. Jde o kousky marinovaného kuřecího masa v lahodné rajčatovo-smetanové omáčce. Tradičně se k němu podává indický chléb naan, ale jako přílohu můžete zvolit i rýži. Je to jednoduchý recept, který budete milovat. Tak pojďme vařit!
Kdo vymyslel kuřecí tikka masalu?
Na první pohled indické jídlo pravděpodobně vůbec v Indii nevzniklo. Tikka masala je považovaná za jedno z národních jídel Velké Británie. Jak se to stalo? V 70. letech 20. století ho vymyslel ve skotském Glasgow bangladéšský šéfkuchař Ali Ahmed Aslam. V roce 1971 přišel do Aliho indické restaurace neznámý řidič autobusu a objednal si indické kari. Řidič ale nebyl s jídlem spokojený, přišlo mu moc suché. Ali ale pohotově zareagoval a ke kouskům kuřecího masa přidal krémovou rajčatovo-smetanovou omáčku.
Řidič autobusu byl z nového jídla nadšený a do restaurace se na tikka masalu vracel pravidelně i se svou rodinou. Podle jiné verze pochází tikka masala ze severní Indie a je výsledkem zjemňování pikantních indických jídel. Někteří uvádí, že vznikla přímo z oblíbeného máslového kuřete (butter chicken). Ať to bylo jakkoliv, britský ministr zahraničí v roce 2001 označil tikka masalu za indické jídlo, ke kterému byla přidaná masala omáčka, aby vyhověla britským požadavkům.
Butter chicken podle Gordona Ramsayho
Indické butter chicken, neboli máslové kuře, patří k nejoblíbenějším jídlům na světě. Indická kuchyně je sama o sobě velmi oblíbená, jelikož nabízí spoustu variací nejrůznějších pokrmů z kuřecího masa v kombinaci s omáčkami. Máme pro vás recept od slavného šéfkuchaře Gordona Ramsayho, podle kterého si tento skvělý pokrm zvládnete uvařit i sami doma.
Butter chicken podle Gordona Ramsayho
Indické kuře na kari
Indické kuře na kari má výraznou kořeněnou chuť a je u nás velice populární. Počítejte s tím, že hlavní část přípravy by měla proběhnout den předem, protože kuřecí maso se musí marinovat a natáhnout do sebe chutě různého koření. No a další den už je to rychlovka.
Indické kuře na kari
Recept na kuřecí tikka masala
Ingredience na 4 porce:
Marináda na maso
- 500 g kuřecích prsou
- 1 kelímek bílého jogurtu
- 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
- 1 lžíce prolisovaného česneku
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžíce koření tandoori masala
- sůl
Nadezhda Nesterova / Shutterstock.com
Omáčka
- 1 lžíce oleje
- 1 velká cibule
- 2 rajčata
- 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
- 1 lžíce prolisovaného česneku
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička kari koření
- 1 celá skořice
- 1 celý kardamon
- 2 hvězdičky badyánu
- 4 bobkové listy
- 150 ml 33% smetany ke šlehání
- 1 plechovka krájených rajčat
- hrst koriandru
- sůl
- cukr
- čerstvé chilli papričky
Chléb naan
- 250 g hladké mouky
- 100 ml 12% smetany na vaření
- voda
- sůl
- černá sezamová semínka
- 1 lžíce másla
Postup:
- Připravte si marinádu na maso. Kuřecí prsa nakrájejte na větší kostky. V míse smíchejte s jogurtem všechny ingredience na marinádu a naložte do ní maso. Misku zakryjte potravinovou folií a dejte na noc do lednice. Pokud nechcete čekat, nechte kuře marinovat minimálně 2 hodiny.
- Jakmile je maso namarinované, udělejte si omáčku. Na lžíci oleje osmažte na pánvi nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte zázvor, česnek, mletý římský kmín, kurkumu a indické kari. Restujte asi 2 minuty. Poté přidejte na kostičky nakrájená rajčata, skořici, kardamon, badyán, bobkový list, plechovku krájených rajčat, smetanu a sůl. Můžete přidat i chilli. Nechte vařit asi 15 minut a poté dochuťte. Z hotové omáčky vyndejte koření – skořici, kardamon, badyán a bobkový list.
Samosa
Indická samosa je plněná taštička z jednoduchého těsta. Obvykle se dělá do tvaru pyramidy a plní se brambory v kombinaci s další zeleninou, ale jejich obsah může být různorodý. Jedná se o velmi chutné a rychlé jídlo, ideální jako předkrm nebo svačina, a zvládne jej připravit každý.
Samosa
Pečený indický květák
Pečený indický květák je lahodný bezmasý pokrm, který vás zasytí, ale rozhodně po něm nepřiberete. Navíc je velmi rychlý a jednoduchý na přípravu.
Pečený indický květák
- Maso z marinády naskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do předehřáté trouby na 250 °C a pečte asi 10 minut doměkka. Hotové maso přidejte i se šťávou do omáčky a společně chvíli povařte.
- Připravte si těsto na naan. V míse smíchejte mouku s kypřicím práškem, osolte a přilejte smetanu. Promíchejte a po trochách přilévejte vodu, dokud nevznikne pevné těsto, které nebude lepit. Pokud těsto lepí, přisypte mouku. Pokud se těsto drolí, přilejte vodu. Těsto rozdělte na 5 dílů a každý vyválejte na tenkou placku.
- Placky dejte na plech, vyložený pečicím papírem, a trochu je propíchněte vidličkou. Pečte v předehřáté troubě na nejvyšší stupeň asi 3 minuty, dokud se nenafouknou a nezhnědnou. Placky potřete máslem a posypte sezamem.
- Kuřecí tikku ozdobte čerstvým koriandrem a podávejte s chlebem naan.
Zdroj: Kupi