Brambory jsou často vnímány jen jako obyčejná příloha k jídlu, ale ve skutečnosti v sobě ukrývají mnohem víc. Čerstvá šťáva z brambor je doslova nabitá prospěšnými látkami, které dokážou zlepšit stav pokožky, zmírnit zažívací potíže a podpořit celkové zdraví organismu. Pojďme se společně ponořit do úžasných schopností této všestranné tekutiny.
Účinky šťávy ze syrových brambor
- Tlumí záněty: Konzumace bramborové šťávy působí preventivně proti chronickým zánětlivým chorobám. Současně přináší úlevu od obtíží, které tyto nemoci vyvolávají.
- Uklidňuje žaludek: Syrové brambory řadíme mezi silně zásadotvorné potraviny. Jejich šťáva neutralizuje žaludeční kyseliny a tím tiší bolesti břicha. Pomáhá při žaludečních vředech, trávicích obtížích, nadýmání i průjmech.
- Zkrášluje pleť: Bramborová šťáva zklidňuje projevy akné, redukuje černé tečky a díky antibakteriálním účinkům napomáhá i při odstraňování bradavic.
- Projasňuje pokožku: Plátky syrových brambor přiložené na oční okolí zmírňují otoky a tmavé kruhy. Šťáva aplikovaná na mastnou pleť reguluje tvorbu kožního mazu.
- Zmírňuje příznaky premenstruačního syndromu: Díky obsahu vitamínu B6 může bramborová šťáva pomáhat při příznacích PMS, jako je únava či podrážděnost.
mirzamlk / Shutterstock.com
- Posiluje vlasy: Kombinace bramborové šťávy s gelem z aloe vera vytváří příjemnou hydratační kúru pro vlasy. Směs se šťávou, medem a vaječným bílkem zase podporuje jejich růst. Pozor, poté ji smyjte vlažnou vodou, jinak by se mohl bílek uvařit.
- Tiší pálení žáhy: Jeden šálek šťávy denně vás dokáže postupně zbavit dlouhodobých potíží s pálením žáhy.
- Zklidní spáleniny od slunce: Obklady namočené v bramborové šťávě mohou zklidňovat podrážděnou pokožku, spáleniny od slunce nebo svědivé vyrážky.
Smetanové bramborové chuťovky
Ve smetanových bramborových chuťovkách se můžete těšit na spojení brambor, šunky, sýra a zakysané smetany.
Smetanové bramborové chuťovky
Smažené mačkané brambory
Mačkané brambory v křupavé strouhance smažené na vepřovém sádle se trošku podobají kroketám. Smíchané s anglickou slaninou a cibulkou vykouzlí netradiční přílohu, na které si určitě pochutnáte.
Smažené mačkané brambory
Jaké vitamíny a minerály šťáva z brambor obsahuje?
- vitamíny C, B a K (Jedna sklenice bramborové šťávy dokonce pokryje asi 50 % doporučené denní dávky vitamínu C.)
- železo a draslík
- vápník
- měď, zinek a mangan
Bramborové bílkoviny patří díky vysokému obsahu esenciálních aminokyselin k nejhodnotnějším rostlinným zdrojům proteinů. Studie z Cambridgeské univerzity ale upozorňuje, že tepelnou úpravou se spektrum aminokyselin v bramborách mění.
Kitreel / Shutterstock.com
Jak připravit bramborovou šťávu?
- Brambory důkladně omyjte a oloupejte. Poté je vložte do odšťavňovače.
- Pokud odšťavňovač nemáte, nastrouhejte brambory najemno, nechte chvíli odstát a přes plátýnko vymačkejte šťávu.
- Další možností je rozmixovat brambory v mixéru a poté šťávu vymačkat přes plátýnko či gázu.
Pozor na to, jaké brambory používáte
- Nikdy nepoužívejte staré, naklíčené nebo nazelenalé brambory, jsou jedovaté. Vybírejte pouze hlízy zralé a nepoškozené.
- Před zpracováním odstraňte klíčky a květy, které obsahují jedovatý solanin.
- Vyhněte se bramborám s otlaky a jinými známkami mechanického poškození.
Švestkové knedlíky z bramborového těsta
Švestkové knedlíky s bramborového těsta – existuje snad lepší ukázka toho, že i jednoduchá česká kuchyně může být totální luxus? Myslíme si, že ne. Stačí švestky plus pár základních surovin ze spíže a máte parádní švestkové knedlíky.
Švestkové knedlíky z bramborového těsta
Vepřová panenka s bramborovými noky a hořčičnou omáčkou
Vepřová panenka s bramborovými noky a hořčičnou omáčkou je naprosto vynikající kombinací. Omáčka dodá jídlu pikantnější, nevšední chuť. Určitě si tento recept vyzkoušejte, budete příjemně překvapeni.
Vepřová panenka s bramborovými noky a hořčičnou omáčkou
Pozor na solanin
Ideální jsou mladé, čerstvé brambory bez klíčků a poškození. Čím větší brambory použijete, tím nižší bude koncentrace jedovatého solaninu. Brambory z českých zdrojů mívají obsah solaninu nižší, obvykle 20-150 mg/kg hlíz, maximální povolená koncentrace je 200 mg/kg.
Zařaďte bramborovou šťávu do svého jídelníčku a dopřejte tělu její blahodárné účinky. Udělejte pro své zdraví něco navíc s tímto přírodním všelékem!
Zdroj: Healthline, Sunwarrior, Bezpečnost potravin, Cambridge, National Library of Medicine