Vynikající francouzské jídlo z jednoho hrnce: Tuhle kombinaci masa, brambor a kořenové zeleniny sníte na posezení

Brambory, kousky masa a bylinky, vše naskládané v pekáči AS Foodstudio / Shutterstock.com

Hledáte tip na rychlý oběd, o který se nemusíte skoro vůbec starat? Vyzkoušejte alsaský hrnec, tradiční jídlo francouzské kuchyně! Je to pokrm z jednoho hrnce, podobný guláši, do něhož se dávají 3 druhy masa, brambory a zelenina. V podstatě stačí dát všechny suroviny do jednoho pekáče, strčit ho do trouby a počkat si na výsledek. Je to naprostá pecka, protože v alsaském hrnci se díky pomalému pečení skvěle propojí všechny chutě. Pojďte si ho udělat podle Zdeňka Pohlreicha!

Jedinečná kombinace masa, zeleniny a vína: Udělejte si výborný alsaský hrnec podle Zdeňka Pohlreicha

Přečtěte si také

Ikonické skinny džíny jsou zase in, ale sluší jen málokomu. Stylistka radí, jak je nosit, aby vám lichotily

Pomalu dušená specialita z Alsaska

Alsaský hrnec, tzv. baeckeoffe, je oblíbené selské jídlo z jednoho hrnce. Výraz baeckeoffe v překladu doslova znamená pekařská pec. Souvisí to s tradiční přípravou tohoto jídla, které se pomalu peklo v chladnoucích pecích na chleba. Svým způsobem je to guláš, do něhož se kromě zeleniny dávají i 3 druhy masa – hovězí, vepřové a jehněčí.

Podle tradičních historek alsaské ženy tento hrnec připravovaly vždy v sobotu večer a v neděli ho nesly k místním pekařům. Ti za pomoci pruhu těsta utěsnili prostor mezi víkem a hrncem, aby z něj neunikala pára. Pomalé pečení zajistilo skvělé propojení chutí, což je pro alsaský hrnec typické.

Pomalu dušená jídla z jednoho hrnce se objevují po celé Francii. Na rozdíl od alsaského hrnce mají odlišné receptury a také název – mimo Alsasko jsou tato jídla označovaná jako potée. Můžete do nich přidávat nejrůznější suroviny. V některých receptech najedete třeba vepřové nožičky, ocásky, husu, bílé fazole nebo klobásky.

Tradiční jídlo francouzské kuchyně s bramborami, masem a zeleninou Lyudmila Zavyalova / Shutterstock.com

Recept na alsaský hrnec

Ingredience na 4 porce:

  • 250 g jehněčí plece
  • 250 g vepřové plece
  • 1 hovězí žebro
  • 1 litr suchého bílého vína
  • 10 stroužků česneku
  • 3 bobkové listy
  • 2 hřebíčky
  • 1 snítka tymiánu
  • 500 g brambor
  • 2 pórky
  • 2 mrkve
  • 2 cibule
  • 1/2 celeru
  • 200 ml vody
  • 100 g hladké mouky
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Den předem si naložte všechno maso do hrnce. Jehněčí a vepřovou plec nakrájejte asi na 3 cm kousky a přidejte hovězí žebra. Osolte, opepřete, zalijte vínem, přidejte 2 stroužky česneku, hřebíček, tymián a bobkový list. Nechte marinovat.
  2. Připravte si zapékací mísu. Vymažte ji sádlem a na dno naskládejte plátky brambor a pórku. Na to naskládejte marinované maso, zbylou nakrájenou zeleninu a na plátky nakrájené stroužky česneku. Vše zaskládejte nakrájenými bramborami. Zalijte bílým vínem z marinády a podle potřeby také vodou – zapékací mísa má být do dvou třetin zaplněná vodou. Zavřete pokličkou a dejte do chladu.
  3. Z mouky a 50 ml vody vypracujte pružné těsto. Vyválejte ho válečkem a položte ho po obvodu formy jako těsnění. Přiklopte pokličkou a dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C na 2–3 hodiny, dokud maso nezměkne.

Zdroj: Taková normální kuchařka Zdeňka Pohlreicha, Kupi