Dršťková polévka umí rozdělit český národ. Jedni ji milují, druzí ji nesnáší. Může za to i zápach, který při vaření drštěk vzniká. Ale to se dá snadno vyřešit jedním známým kořením. Dršťky jsou obecně po celé Evropě velmi oblíbenou ingrediencí a polévka z nich se vaří ve spoustě států. Pokud přece jen dršťky nesnesete, můžete je v receptu vyměnit třeba za hlívu ústřičnou. Tak si ji pojďte s námi uvařit!
Dršťkovou polévku začali jako první vařit turkičtí nomádi. Když cestovali po stepích, jídlo a potraviny si ukládali do zvířecích žaludků. Ten nakonec zužitkovali i při vaření – žaludek rozkrájeli a udělali z něj první dršťkovou polévku. V Turecku se jí říká İşkembe çorbası, přičemž Turci tento název převzali z perského slova shekambe, což znamená žaludek.
Dršťky jsou jako ingredience oblíbené hlavně na území bývalého Rakouska-Uherska. Nejčastěji z nich připravujeme právě polévku, ale lze z nich uvařit třeba i dršťkový perkelt. Pokud vám dršťky moc nevoní, můžete je v polévce nahradit například hlívou ústřičnou nebo houbou Jidášovo ucho.
Krémová houbová polévka vás spolehlivě zasytí i zahřeje. Nejlépe si ji vychutnáte připravenou z čerstvých hříbků, pokud je však zrovna nemáte po ruce, skvěle poslouží také žampiony.
Dršťková polévka z hlívy ústřičné patří mezi snadné a rychlé polévky s nevšední chutí. Patříte-li mezi milovníky hustějších polévek, přidejte více hlívy. Věříme, že si určitě pochutnáte.
Překvapivě do ní nedávaly majoránku a používaly jedno netradiční koření. V Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové z 19. století je uveden následující recept:
„Když jsi dršťky dobře vyčistila, nech je asi půl hodiny vařit, pak je vyndej na prkénko, každý kus ještě nožem seškrab, všecky okolky odřízni, dršťky hodně vyper, dej je do jiného hrnce, nalej na ně zase čistou vodu, osol je a nech je do měkka uvařit, potom je rozkrájej na nudličky, a jsou-li dost měkké, dej je do hovězí polívky, bílou jištičkou zapražené, jsou-li však ještě tuhé, tedy je nech v nezapražené polívce tak dlouho vařit, až změknou, pak teprv polívku připraž, okořeň ji tlučeným zázvorem, dej do ní zelenou petržilku a nes ji na stůl.“
Zdroj: Kupi, encyklopedie Britannica