Znojemská omáčka patří mezi naše tradiční jídla. Můžeme bez nadsázky říct, že jsme doslova omáčkovou zemí. Většina z omáček vznikla už v průběhu 19. století a ta znojemská není výjimkou. Skvělou chuť jí dodává kyselá okurka, typická pro Znojmo i omáčku. Jen s tím označením „znojemská“ to není tak jednoduché. Ale vše se dozvíte. Tak jdeme vařit!
Možná vás to překvapí jako nás, ale označení znojemská neodkazuje na omáčku, ale na hovězí pečeni s okurkovou omáčkou. Správný název jídla tak zní „znojemská hovězí pečeně“. Můžete ji samozřejmě připravit z jakéhokoliv masa, ale pak už byste jí neměli říkat znojemská. Znojemská omáčka patří mezi oblíbená jídla u nás i na Slovensku.
Charakteristickou chuť jí dodávají sladkokyselé okurky, typické právě pro Znojmo. Kdy se okurky do Znojma dostaly? Bylo to v roce 1572 a původně je pěstovali mniši v klášteře. Konzervování okurek se pak začalo rozmáhat v 19. století a už v této době vznikly první verze znojemské omáčky.
Rajská omáčka s plněným paprikovým luskem je velice vděčným jídlem. Nasládlou rajčatovou omáčku si totiž zamilují děti i dospělí. Nejčastěji se podává s knedlíkem, ale skvěle chutná také s těstovinami nebo vařenou rýží.
Koprová omáčka patří mezi české klasiky a rozděluje lidi na dva tábory – na ty, co ji milují, a ty, co ji nesnášejí. Pokud vyzkoušíte verzi s krémovou, tučnou smetanou a poctivým vývarem, určitě si ji zamilujete.
Magdalena Dobromila Rettigová ve své Domácí kuchařce uvádí recept na omáčku z naložené okurky, která se podávala k hovězímu masu:
„Rozkrájej na drobinko kyselou okurku, dej ji do hrnečku, nalej na ni hovězí polívky a vinného octa, dej k tomu trochu skrájeného zeleného kopru a nech to trochu povařit. K zapražení vezmi kousek červené jíšky, kousek do tmavá upáleného a kousek bílého cukru, trochu citronové kůry, rozkloktej to a nech to ještě povařit.“
Zdroje: Kupi, kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové