Léto už se kvapně blíží a spousta z nás se snaží zbavit nadbytečných kil, která jsme stihli nabrat během zimy. Zdravá strava, pravidelný pohyb a kalorický deficit jsou naprostým základem, pokud chceme žít zdravěji a zhubnout. Během hubnutí můžeme zařadit i různé doplňky stravy, které nás na cestě za štíhlejší postavou podpoří. Které to jsou a co o nich říkají studie?
Získat dostatek vitamínů a minerálů ze stravy může být během hubnutí obtížné. Jsme-li v kalorickém deficitu, ne vždy přijmeme dostatek potravin, které by doporučené množství látek pokryly. Obsah živin v zelenině a ovoci navíc klesá. Proto není na škodu důležité látky přijmout prostřednictvím doplňků stravy:
Hořčík je skvělým pomocníkem při stresu, únavě či nespavosti, naše tělo ale dokáže podpořit i během diety. Výsledky této studie ukazují, že s vyšším příjmem hořčíku se pojí snížení BMI (index tělesné hmotnosti, který je měřítkem obezity) a také zeštíhlení v pase.
Najdete ho např. v tmavé listové zelenině, oříškách, fazolích či celozrnných obilninách. Kde strava nestačí, pomohou kvalitní doplňky stravy s co nejmenším počtem aditiv.
„Pokud cvičíte, je vhodné si hladinu hořčíku v organismu hlídat. Tělo totiž při vyšší fyzické zátěži pociťuje zvýšenou potřebu tohoto minerálu. Jeho nedostatek se pak může projevit svalovými křečemi, únavou či zácpou. Na místě je zařadit hořčík ve formě doplňku stravy – doporučila bych zejména hořčík bisglycinát, který má zklidňující účinky, podporuje regeneraci a napomáhá k lepšímu spánku,“ radí PharmDr. Hana Chudobová z lékárny Vitalpoint.
S pár kily navíc pomůže klasická káva a v ní obsažený kofein. Ten totiž může tělu dodat energii a snížit chuť k jídlu – studie ukazují, že pomoci může už 1 šálek kávy 30 min – 4 h před jídlem.
S kávou to ale nepřehánějte, neboť vyšší dávky kofeinu mohou způsobit nevolnost či roztěkanost. Denně byste měli přijmout max. 400–500 mg kofeinu (tedy zhruba 5–6 šálků espressa). Pokud kávu nemusíte, sáhněte po černém či zeleném čaji nebo kofeinu ve formě doplňků stravy.
Vláknina je nestravitelnou složkou rostlinných potravin, která je klíčová pro správné fungování našeho zažívání. Najdete ji např. v listové zelenině, ovoci se slupkou, luštěninách. Rozdělujeme ji na rozpustnou a nerozpustnou:
Oba typy vlákniny jsou důležité, neboť společně pomáhají udržovat zdraví našeho trávicího systému a přispívají k pravidelnému vyprazdňování.
Pokud nejste schopni získat dostatek vlákniny ze stravy, vypomozte si doplňky stravy, jako je inulin nebo psyllium.