Eintopf, pokrm z jednoho hrnce, patří mezi klasická jídla německé kuchyně. Jde v podstatě o hustou polévku, do které se dává zelenina, luštěniny a případně maso. Vaření v jednom hrnci je populární pro svou jednoduchost a rychlost. I z tohoto důvodu byl tento pokrm v minulosti hlavně jídlem vojáků. Dnes to už ale neplatí a při vaření různých eintopfů se můžeme vyřádit. Zkuste náš recept s klobásou a fazolemi!
Eintopf, „německý guláš“, je označení pro jídla, která se vaří v jednom hrnci. Můžete do nich dát cokoliv. Nejčastěji se do eintopfů dávají luštěniny, zelenina, brambory, klobása a v některých případech i maso.
První jídla z jednoho hrnce jedli už gladiátoři ve starém Římě. Všeobecně byly eintopfy považované za jídla vojáků. Jednu z prvních verzí eintopfu připravili vojenští kuchaři během prusko-francouzské války. Šlo o jakousi hrachovou polévku se špekem, která byla ochucená kořením.
Samotné označení eintopf najdeme v kuchařkách až po roce 1933. „Populárním“ německým jídlem se stal v době nacistického Německa. Propaganda ho využívala jako nástroj potravinové politiky, kdy nacisté kladli důraz na co největší využívání běžně dostupných surovin – brambor a zeleniny. Lidé měli tímto způsobem soucítit s vojáky na frontě, pro které byl eintopf hlavním jídlem.
Zeleninová polévka dodá vašemu tělu spoustu vitamínů a vlákniny. Navíc obsahuje minimum tuku, takže se hodí, i když chcete shodit nějaké to kilo. A její příprava není žádná věda. Stačí vše nakrájet o povařit. Tak pojďme na to!
Minestrone je tradiční italská polévka, připravená z nejrůznějších druhů sezónní zeleniny, luštěnin, případně i drobných těstovin. Je jen na vás, jakou zeleninu si do ní přidáte. Vyzkoušejte si tuto hustou zeleninovou polévku uvařit, věříme, že si pochutnáte.
Zdroj: Prima FRESH, Smitsonian mag, I like Germany