Máte chuť na čokoládový dort s kopcem šlehačky? Máme pro vás skvělý tip. A nemusíte kvůli němu ani jezdit do Vídně. Dnes si upečeme slavný Sacher dort. Vznikl v 19. století a je pojmenovaný po učni, který ho vymyslel. Sladkou chuť čokolády v něm výborně doplňuje meruňková marmeláda, a když si k němu dáte ještě šlehačku, je to pro chuťové pohárky fantastický zážitek. Tak pojďme péct, jednoduchý Sacher dort si upečeme podle cukráře Josefa Maršálka.
Historie oblíbeného čokoládového dortu sahá do 19. století. Vznikl v roce 1832 a poprvé ho připravil kuchařský učeň Franz Sacher, který pracoval v kuchyni rakouského knížete Klemense Metternicha.
Kníže Metternich hraje v příběhu čokoládového dortu významnou roli. Chtěl své hosty překvapit novým dezertem a přípravou pověřil právě Franze Sachera. Učeň vsadil svým způsobem na jistotu. Věděl, že kníže miluje čokoládu, a rozhodl se tak připravit čokoládový dort. Skvěle vyladil chutě. Aby dort nebyl tak sladký, použil na promazání korpusů kyselou meruňkovou marmeládu a celkovou chuť dortu ještě zjemnil kopcem šlehačky.
Krtkův dort známe všichni. Vynikající dort ve tvaru krtince je známý hlavě díky Dr. Oetkerovi a jeho pečicí směsi na tento dort. Víte ale, že si ho snadno můžete upéct i doma, bez polotovaru? Máme pro vás jednoduchý recept na krtkův dort, který chutná naprosto skvěle. Nevěříte? Tak si ho pojďte s námi upéct!
Schwarzwaldský dort, známý také jako Black Forest Cake nebo dort z Černého lesa, patří mezi oblíbené dezerty v mnoha cukrárnách, připravit si jej však zvládnete i doma. Korpus je vláčný, třešně skvěle doplňují smetanový krém a to vše je završeno zdobením z hořké čokolády. Můžete si být jisti, že tenhle dort bude pryč dřív, než stihnete uklidit kuchyňskou linku.
Sacherův dort se stal hitem. Sám kníže Metternich i jeho návštěva byli z dortu nadšení. Mladý učen přesně vystihl chutě, které vídeňská smetánka ve 30. letech 19. století milovala. Franz Sacher se stal uznávaným cukrářem a své dorty dodával i císařské rodině. Recept na svůj dort si přísně střežil a jeho jméno je s dortem Sacher dodnes nerozlučně spjato.
Těsto
Náplň
Poleva
Zdroje: Buchty po ránu, Kupi