Hovězí po burgundsku patří mezi vyhlášená jídla francouzské kuchyně. Ovšem nebylo tomu tak vždycky. Pro burgundskou kuchyni jsou nejtypičtější 2 ingredience – červené víno a hovězí maso. Právě tyto suroviny tvoří základ i v tomto receptu. Kousky hovězího masa se dusí v silném červeném víně a díky tomu má jídlo tak skvělou a výraznou chuť. Pokud jste ho ještě doma nedělali, tak je nejvyšší čas to napravit. Tak jdeme vařit!
Hovězí po burgundsku má svůj původ ve středověku. Název pokrmu je pravděpodobně odvozen od burgundského vína, které se dříve do jídla běžně dávalo. Původně šlo o pokrm rolníků, kteří za pomoci vína dávali lepší chuť tuhému hovězímu masu. Kromě masa do něj přidávali i další ingredience, aby získali vydatné a syté jídlo.
Je zajímavé, že hovězí po burgundsku dlouho nepatřilo mezi oblíbená francouzská jídla. Mělo pověst pokrmu, do něhož jste mohli dát zbytky masa a všeho ostatního z kuchyně. Ostatně i samotná příprava „po burgundsku“ byla v kuchařských lexikonech označením pro všemožné pokrmy, které se vařily ve víně.
První zmínka o podávání tohoto jídla ve francouzských hostincích pochází až z roku 1878 a nemělo valný úspěch. To se změnilo na začátku 20. století, kdy ho proslavil šéfkuchař Auguste Escoffier. Hovězí po burgundsku se v jeho podání stalo přes noc ve Francii doslova senzací. Světový věhlas dala pak pokrmu americká šéfkuchařka Julia Childová, která jej zařadila do svého seznamu mistrovských jídel francouzské kuchyně.
Připravte si hovězí líčka na červeném víně s kořenovou zeleninou. Jelikož je tento výtečný recept časově náročnější, hodí se především jako víkendový oběd, skvěle však poslouží také při nejrůznějších výjimečných příležitostech. Podávejte ideálně s bramborovou kaší.
Consommé z hovězí oháňky je extra silný (dvojitý) vývar, který je králem všech vývarů. Klasický vývar z kostí je ještě navíc obohacený masem z oháňky a zeleninou. Příprava trvá dlouhé hodiny a consommé se tak řadí k typickým, pomalým, zimním pokrmům, na které se opravdu vyplatí počkat.
Zdroj: Prima FRESH, National Geographic, French Waterways