Máte chuť na moučník s jablky? Zkuste si místo štrůdlu tentokrát připravit jablečný koláč! Slavný americký apple pie chutná naprosto báječně a v Americe nechybí na žádné významnější příležitosti. Připravíte ho z křehkého máslového těsta a jablečné náplně, na kterou naskládáte ikonickou mřížku. Tak už pojďme péct, ať si ho můžeme dát třeba k odpolední kávě.
I když je ikonický apple pie považovaný za národní jídlo v Americe, jeho kořeny jsou v Evropě. Jablečné koláče pocházejí z Anglie, kde se podle prvního dochovaného receptu připravovaly už ve 14. století. V anglických jablečných koláčích se ovšem mísily kulinářské vlivy z Francie, Nizozemska, a dokonce i z Osmanské říše.
Jablečný koláč se do Ameriky dostal až díky evropským kolonistům, kteří s sebou přivezli i jabloně. První recepty na apple pie najdete v amerických kuchařkách koncem 18. století. Velmi záhy začal být jablečný koláč považován za základ americké kuchyně. Velkou oblibu si získal v 19. století v době americké občanské války. A právě války značnou měrou přispěly ke vnímání jablečného koláče jako národního, amerického symbolu.
Jablečný koláč s tvarohem a drobenkou s dokonale vyváženou chutí a úžasnou vůní si zaručeně zamilujete. Kombinace jablek ovoněných skořicovým cukrem a tvarohu, který koláči zajistí potřebnou vláčnost, je totiž naprosto fantastická.
Švestkový koláč s mákem a drobenkou litý na plech se přímo hodí k babímu létu a perfektně doladí podzimní atmosféru. Připravený jej budete mít během pár minut a upečený do půl hodiny. Zaručujeme, že tato dobrota ze švestek zmizí z plechu rychlostí blesku.
V Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové, rok vydání 1895, je uveden následující recept:
„14 dekagr. másla a 14 dekagr. mouky na vále rukama prohněť, přidej k tomu 10 dekagr. tlučeného cukru, 7 dekagr. strouhaných mandlí, s půl citronu nakrájenou kůru, štipec soli, a zadělej to dvěma žloutky a šťávou s půlky citronu, těsto dobře prohněť a pak je rozválej na velký, podle talíře nebo mísy do kulata přistřižený papír, kraje papíru kolem do výšky ohni, koláč hojně poklaď pěknými, na tenounké lístky nakrájenými jablky, posyp ho cukrem a drobně usekanými mandlemi a nech ho pěkně upéci.“
Sice mu v tomto podání chybí typická mřížka, ale určitě i tak chutnal výborně.
Náplň:
Jablečný koláč s třeným tvarohem pečený v lineckém těstě je krásně voňavý a výtečně chutná. Jeho příprava je navíc snazší, než by se na první pohled mohlo zdát. Připravte si jej jako víkendový dezert, budete příjemně překvapeni.
Zdroje: Cuketka, Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové, Kupi