Jaké jídlo se vám vybaví jako první, když se řekne Slovensko? Nám halušky! Vynikající a jednoduchý pokrm z bramborového těsta Slováci považují za své národní jídlo. Neodmyslitelně k nim patří brynza, ale můžete si je připravit třeba i s kysaným zelím. My jsme vsadili na klasiku a dnes si uděláme brynzové halušky se slaninou. Už se na těšíme. Tak jdeme vařit!
Halušky, které připomínají italské gnocchi, se na Slovensku staly populárními v průběhu 17. století. Bylo to přibližně v době, kdy začala u nás a na Slovensku stoupat obliba bramborového těsta. Tradičním jídlem se na Slovensku staly v průběhu 18. a 19. století.
Samotný původ halušek je ale mnohem starší. Můžeme ho vystopovat do starověké Dacie, která se rozkládala převážně na území dnešního Rumunska. Podoba halušek byla tehdy samozřejmě trochu jiná, protože brambory se do Evropy dostaly až po objevení Ameriky. I samotný název halušky prý údajně pochází ze zapomenutého jazyka starých Dáků, stejně jako slovo brynza.
Nebylo to samozřejmě hned. Svůj podíl na tom má migrace Valachů z Rumunska i naše spisovatelka Božena Němcová. Valaši po svém příchodu na Slovensko začali pást ovce na horských stráních. Do povědomí se brzy dostaly i jejich výrobky z ovčího mléka, mezi nimi i měkký sýr brynza.
Brynzové halušky vznikly jako tradiční jídlo pastevců. Ti potřebovali do svého jídelníčku zařadit vydatná a sytá jídla, což brynzové halušky dokonale splňovaly.
A jak do příběhu zapadá zmiňovaná Božena Němcová? Ta v 50. letech 19. století opakovaně navštívila Slovensko a brynzové halušky jí velice zachutnaly. Byla tímto jednoduchým jídlem tak okouzlená, že ho začala zmiňovat ve svých národopisných obrazech ze Slovenska. Němcová v nich označila halušky jako slovenské národní jídlo a údajně od této doby ho tak začali vnímat i Slováci.