Francouzi si bez něj nedokáží představit snídani. Křupavé a nadýchané pečivo ve tvaru půlměsíce ale zbožňujeme všichni. Jasně, že mluvíme o croissantu! Tohle pečivo ale ve Francii nevzniklo. Ovšem až Francouzi přidali do kynutých, zakroucených housek tu nejdůležitější složku – máslo. Pojďte si s námi upéct domácí croissanty s cukrářkou Mirkou van Gils Slavíkovou, recept má přímo z Francie!
Je to možná k nevíře, ale tohle typické francouzské pečivo se do Francie dostalo až v 19. století. Původ croissantu je v Rakousku, kde se od 13. století pekl tzv. kipferl – protáhlá zakroucená houska z kynutého těsta. Zmíněné pečivo mělo svým tvarem půlměsíce údajně odkazovat na porážku Osmanské říše, která měla na své vlajce měsíc.
První recept na rakouský kipferl se ve Francii objevil v roce 1839, kdy rakouský důstojník August Zang založil v Paříži vídeňskou pekárnu. Pařížané si kipferl zamilovali a francouzští pekaři jej začali napodobovat. Svému pečivu začali říkat croissant, což v překladu znamená měsíční srpek.
Máme pro vás recept na domácí rohlíky, které budete mít hotové do 40 minut a zvládne je i pekař-začátečník. Uvidíte, že jak je jednou vyzkoušíte, ty kupované už nebudete chtít.
Připravte si domácí kmínový chleba. Bude čerstvý a křupavý a navíc víte, co do něj dáváte. V tomto receptu nenajdete žádné složité postupy. Stačí pouze promíchat a nechat vykynout. Pustíte se do pečení chleba?
V roce 1915 francouzský pekař Sylvain Goy původní těsto na croissanty vylepšil do podoby, jak ho známe dnes. Do kynutého těsta přidal máslo a za pomoci skládání a rozvalování vytvořil nadýchané a křupavé těsto.
Zdroje: Kupi, Institute of Culinary Education, MirkaStudio