Znáte lichořeřišnici? Až si přečtete o jejích skvělých vlastnostech, poběžíte do nejbližšího zahradnictví pro pár semínek. Velké barevné květy jsou totiž krásné nejen na pohled, ale také se dají jíst. Navíc jsou známým zázrakem lidového léčitelství a při nachlazení, zánětech i kožních problémech na ně přísahaly již naše babičky. V neposlední řadě je tato rostlina velmi nenáročná a snadná na vypěstování. A právě teď je ta nejlepší doba!
Nádherně oranžové, žluté a červené květy jsou plné aktivních látek, mezi které patří například minerální soli, draslík, vápník, síra, vitamíny C a B, beta-karoten, antioxidanty lutein či flavonoidy a ve velké míře také hořčičné silice, které jí mimo jiné propůjčují charakteristickou štiplavě ostrou chuť. Ta připomíná něco mezi řeřichou a rukolou. A díky tomu má i podobné využití v kuchyni.
Jedlé květy lichořeřišnice se dají jíst i v tepelně upravených pokrmech, nejlepší jsou ale syrové jako ozdoba do salátů, na obložené chleby, sendviče nebo jakákoliv uvařená jídla. Najemno nasekané je můžete používat i jako koření. Jejich výrazná chuť se podobně jako u řeřichy hodí do pomazánek, dipů, pest, domácích tatarek a jiných studených omáček nebo do polévek.
Zpracovat a jíst se dokonce dají i listy nebo nezralá poupata, která se nakládají do octa jako falešné kapary.
„Lichořeřišnice je nejen všestrannou a poutavou ingrediencí, ale také výživnou – obsahuje řadu minerálů a zdraví prospěšných látek s antioxidačními a protizánětlivými účinky,“ uvádí web Healthline.com. Díky tomu se této bylině (zejména květům) připisuje mnoho léčivých schopností. Na co ji používaly již naše babičky?
Květy se zpracovávají na různé způsoby podobně jako kterékoliv jiné bylinky. Hrst čerstvých či sušených květů můžete nechat vylouhovat v horké vodě a popíjet při nachlazení nebo zánětu močových cest jako léčivý čaj, případně nechat nálev vystydnout a používat jako oplach pro zdravé vlasy a pokožku hlavy, jako pleťovou vodu, přísadu do koupele (odvar připravte koncentrovanější) nebo obklad na poraněná místa.
Další možností je příprava tinktury. Uzavíratelnou lahvičku naplňte do 2/3 čerstvými květy, zalijte kvalitním čirým alkoholem (alespoň 60%) a dejte s občasným protřepáním na cca dva týdny odstát na suché a temné místo. Poté při nemoci užívejte po lžičkách nebo aplikujte zevně.
Lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus) se u nás pěstuje jako jednoletá rostlina. Semena, která běžně koupíte i v supermarketech za cenu od 30 Kč, se vysévají od dubna do konce července (zhruba 20 cm od sebe, do hloubky 2 cm po dvou až čtyřech semenech). Poměrně rychle rostou a přináší první úrodu.
Lichořeřišnici se bude dařit na slunném stanovišti v běžné, vlhké půdě. Není potřeba přihnojovat, posílili byste spíše růst listů než výsev květů. Sázet ji lze do truhlíků, větších květináčů, ale také jako popínavou rostlinu k plotům, zástěnám a pergolám.
Pro konzumaci i léčivé využití se sbírají květy i listy od konce května do září.
Zdroje: Healthline, Wisconsin Horticulture