Rychlý a výborný oběd za pár korun? To není žádné sci-fi. I z běžně dostupných surovin vykouzlíte jídla, která vás ohromí skvělou chutí. Tímto stylem vařily i naše babičky, tak proč to taky nezkusit? Na základě akčních i běžných cen potravin jsme za vás zjistili orientační cenu za porci. Tak snad vám náš výběr zachutná!
Omáčky jsou rychlé, chutné a když si k nim dáte pěknou porci houskového knedlíku, zasytí vás až do večera. Navíc je uvaříte skutečně za pár korun. Zkuste třeba oblíbenou rajskou omáčku s plněnými paprikami nebo znojemskou omáčku s vepřovou plecí. Určitě si pochutnáte.
Rajská omáčka s plněným paprikovým luskem je velice vděčným jídlem. Nasládlou rajčatovou omáčku si totiž zamilují děti i dospělí. Nejčastěji se podává s knedlíkem, ale skvěle chutná také s těstovinami nebo vařenou rýží.
Znojemská omáčka je snadná na přípravu a velmi chutná. Její hlavní ingrediencí je kyselá okurka, která omáčce dodá nezaměnitelnou chuť. Znojemskou omáčku, jinak také znojemskou pečeni, připravujeme z vepřového masa, nejvhodnější je kýta nebo plec. Nejčastěji se podává s rýží nebo houskovým či karlovarským knedlíkem.
Brambory jsou skvělá příloha, ale výborně fungují i jako hlavní jídlo. Pokud z nich uděláte bramborové těsto, vykouzlíte z nich různé dobroty nasladko i naslano. Všemi deseti doporučujeme skutečnou klasiku našich babiček – chlupaté knedlíky.
Pokud chcete něco modernějšího, inspirovaného Itálií, tak z bramborového těsta snadno připravíte i gnocchi. Můžete je kombinovat s různými omáčkami. My pro vás tentokrát vybrali špenátové gnocchi.
Pikantní katův šleh si můžete připravit z vepřového i kuřecího masa. Je to trochu retro jídlo, které jste dřív našli v jídelním lístku téměř každé restaurace. Budete ho mít hotové do hodiny a jako přílohu můžete zvolit bramboráčky nebo pečené brambory.
Katův šleh neboli kaťák je pikantní masová směs připravovaná nejčastěji s vepřovým nebo kuřecím masem. Nejvíce oblíbený byl během devadesátých let, kdy jste na něj mohli narazit v téměř každé české restauraci. Připravte si toto retro jídlo doma a zavzpomínejte na divoké devadesátky spolu s námi.
Chcete zavzpomínat na dětství u babičky? A pamatujete na šišky s mákem? Je to vynikající rychlovka za pár korun, kterou snadno připravíte z bramborového těsta. Zavděčíte se určitě i dětem. Recept najdete zde.
Zdroj: Kupi