V minulosti byl výběr vajec snadný, lidé se většinou rozhodovali mezi jejich velikostí a barvou. Zdá se, že dnes hrají mnohem důležitější roli jiné faktory, například to, v jakých podmínkách je slepice chovaná a čím se živí. I když je každé slepičí vejce produktem od kura domácího, zdánlivě nevýznamné faktory ovlivní, jaké bude mít složení. Výsledné obsahy důležitých živin se mohou výrazně lišit. Ukážeme si, jak velké rozdíly mohou být mezi vejci z velkochovů a volného výběhu.
U slepic chovaných pro masovou produkci je cílem snížit náklady na minimum, slepice jsou proto chovány co nejefektivněji, což se neblaze podepisuje na kvalitě. Slepice určené pro masovou produkci konzumují obvykle směsi krmiv, které obsahují jen nezbytné živiny pro produkci vajec a udržení zdraví. Základní složkou krmné směsi bývá obvykle kombinace zrní, luštěnin a olejnatých semen. Slepice z velkochovů mají sníženou kvalitu života i omezený pohyb.
Slepice ve volném výběhu mají pestrou stravu plnou zeleně, hmyzu a drobných bezobratlých živočichů, která je doplňována o krmné směsi a obiloviny. Čas tráví na čerstvém vzduchu, na slunci, mají dostatek pohybu a možnost žít přirozeným způsobem života.
Vejce jsou zdrojem vysoce kvalitních bílkovin a několika důležitých mikroživin, jako jsou vitaminy A, D, B12, riboflavin a folát a minerální látky selen a jód a n-3 polynenasycené mastné kyseliny. Obsahují také cholin, menší množství luteinu a mnoho bioaktivních sloučenin.
Složení vajec bylo analyzováno v roce 2011 v rámci aktualizačního programu pro složení potravin. Hladiny vitaminu D a selenu se podstatně zvýšily v důsledku změn v krmivu pro slepice, zatímco obsah tuku a cholesterolu se mírně snížil. Kvalitní a pestrá strava má tudíž na kvalitu vajec významný vliv.
Neexistuje příliš mnoho studií, které by porovnávaly kvalitu vajec, ale některé přeci.
Kvalitní vejce od slepic z volných chovů mají lepší konzistenci a pevnější žloutek. Vejce z velkochovů jsou ve srovnání s nimi méně pružná a více vodnatá. Často se spekuluje o barvě žloutku, jeho barva se obvykle odráží od aktuální stravy slepice, takže i slepice z volného výběhu může mít v průběhu roku rozdílnou barvu žloutku svých vajec, protože se může v závislosti na ročním období lišit její jídelníček.
Nejčastěji narazíte na tři pojmy: klecová vejce, podestýlková vejce a vejce z volného výběhu.
Pokud chcete nejzdravější vejce, najděte si obchody, kde prodávají vejce od slepic s volným výběhem. Kupovat můžete také přímo od farmářů nebo domácí vejce od lidí, kteří sami chovají slepice ve volném výběhu. Stále častěji lidé shání vejce nejen na farmách a v obchodech, ale i na trzích a ve facebookových skupinách, kde lze snadno najít lokálního dodavatele vajec od slepic s volným výběhem. Taková vejce jsou dražší, ale vyšší náklady na chov jsou vynahrazeny vyšším obsahem důležitých živin.
Zdroje: ResearchGate, CertifiedHumane, SARE