Pražské obchodní centrum Černý Most se rozhodlo podívat se na zoubek svým odpadům. Ve spolupráci s odborníky na odpadové hospodářství z firmy JRK a Institutu cirkulární ekonomiky provedlo rozsáhlou analýzu svých odpadů. Cílem bylo zjistit, z čeho se směsný odpad skládá a jaké kroky podniknout pro jeho lepší třídění.
Analýza odhalila, že značná část odpadu z obchodního centra může být tříděna efektivněji. Konkrétně ve vzorcích z foodcourtu bylo 41 % bioodpadu a v odpadu nájemců se pak našlo 21 % plastů, přičemž 65 % odpadu z celého centra by šlo vytřídit lépe. Z analýzy dále vyplynulo, že obchodní pasáže nejsou ve třídění odpadu o moc lepší – tři pytle s plasty skončily zbytečně ve směsném odpadu. „Někdo šel, posbíral plasty a dal to do směsného odpadu,“ sdělil pro iDNES.cz konzultant z Institutu cirkulární ekonomiky Petr Novotný.
„Už na začátku je patrné, že z foodcourtu je většina odpadů gastroodpad, to znamená zbytky jídel především z přípravy a neprodaná jídla. Poté je tam hodně plastů a papírů, tedy obaly od jídel a PET lahve,“ vysvětluje Novotný. Odpady ze zázemí, tedy většinou od nájemců, jsou především papírové výplně z bot, obaly od oblečení, igelity, poškozená ramínka a také svačiny od prodavačů. Ve společných prostorách domu pak převažují hlavně obaly od jídel. „Kelímky, zbytky jídel, nedopité lahve a podobně,“ vyjmenovává zaměstnanec Institutu cirkulární ekonomiky.
Technický manažer Milan Bartl pro web PrahaIN.cz pak uvedl, že se vyprodukuje v obchodním centru překvapivé množství odpadu: „Jsou to zhruba tři a čtvrt tuny denně. Mají to samozřejmě na svědomí sami nájemci, dílem pak návštěvníci, kteří mají k dispozici odpadkové koše uvnitř obchodní galerie, ale hlavně právě gastro zóna, kde je množství odpadu největší.“
Na základě těchto zjištění chce centrum zlepšit svou strategii odpadového hospodářství. Podle Bartla je cílem nejen zlepšit třídění, ale také osvětová práce mezi nájemci a zákazníky. V centru, které ročně produkuje přes 1 200 tun odpadů, vidí velký prostor pro zlepšení.
Centrum Černý Most má dlouhodobě kladný vztah k ekologii, což dokazuje například zřízením komunitní zahrady pro obyvatele blízkého sídliště. Práce s odpadem je dalším krokem k udržitelnějšímu chování. Jde nejen o snahu zmenšit objem odpadu směřujícího do spalovny, ale také o vzdělávání veřejnosti o důležitosti třídění.
Kromě lepšího třídění odpadků má centrum ambice využívat bioodpad k výrobě bioplynu, který by mohl sloužit zákazníkům jako alternativní zdroj energie. Tento plán podtrhuje vážný přístup centra k otázkám udržitelnosti a odpovědnosti k životnímu prostředí.
Tato iniciativa nastavuje vzor pro další obchodní centra a podniky. Ukazuje, že pečlivou analýzou odpadů a následnými kroky lze výrazně přispět k ochraně životního prostředí. Jedná se o důležitý krok k udržitelnějšímu podnikání, který by mohl inspirovat i další subjekty k podobným akcím.
Zdroj: iDNES, PrahaIN, TZ Černý Most NC