Ochutnejte poklad francouzské kuchyně: Recept na pravou francouzskou cibulačku od Zdeňka Pohlreicha

Cibulačka ve dvou keramických miskách, se zapečenými krutonky a sýrem Carey Jaman / Shutterstock.com

Cibulová polévka je národním francouzským jídlem. Připravuje se z cibule a šumivého vína. Polévka je údajně také skvělým lékem na kocovinu. Její příprava není nijak náročná a chutná fantasticky. Co víc si přát? Pokud jste stále nenašli vhodný recept na cibulačku, uvařte si ji s námi podle receptu Zdeňka Pohlreicha!

Přečtěte si také

Voňavé i toxické! Těmto druhům svíček se v obchodě radši vyhněte obloukem

Kdy se objevila francouzská cibulačka?

Předchůdce zmíněné polévky najdeme už ve starověkém Římě. Lidé v minulosti cibulové polévky hodně vařili, protože cibule není náročná na pěstování a také se dobře skladuje.

První recept na cibulovou polévku najdeme ve francouzské kuchařce Le Viandier ze 14. století. Postup byl tenkrát ještě trochu odlišný – cibule se nezalévala vývarem, ale hrachovým pyré nebo vodou.

Mrkvová polévka
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Mrkvová polévka

Tato mrkvová polévka určitě zachutná dětem i dospělým. Navíc je její příprava velmi rychlá a jednoduchá.

Mrkvová polévka
Polévka Minestrone
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Polévka Minestrone

Minestrone je tradiční italská polévka, připravená z nejrůznějších druhů sezónní zeleniny, luštěnin, případně i drobných těstovin. Je jen na vás, jakou zeleninu si do ní přidáte. Vyzkoušejte si tuto hustou zeleninovou polévku uvařit, věříme, že si pochutnáte.

Polévka Minestrone

Polévka hodná králů

Slavná francouzská cibulačka, jak ji známe dnes, vznikla v 17. století. Podle legendy má na vzniku této polévky velký podíl francouzský král Ludvík XV. Ten měl údajně jednoho večera na svém loveckém zámečku velký hlad a v kuchyni našel jen cibuli, šampaňské a máslo. Smíchal všechny suroviny dohromady, a uvařil tak první francouzskou cibulačku.

Francouzská cibulačka se zapečeným sýrem, servírované v hnědé misce Julie Vader / Shutterstock.com

Recept na francouzskou cibulačku

Ingredience na 4 porce:

  • 4 cibule
  • 100 ml sektu
  • 600 ml drůbežího vývaru
  • 3 snítky tymiánu
  • 1 hrstka pažitky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 6 plátků bagety
  • 2 plátky sýru
  • 100 g strouhaného sýru Gruyère
  • sůl a pepř

Postup:

  1. V kastrolku rozpusťte máslo a orestujte na něm nahrubo nakrájenou cibulku. Osolte a opepřete. Až začne cibulka karamelizovat a přichytávat se ke dnu kastrolu, sundejte ho z plotny, přikryjte pokličkou a nechte chvíli odstát.
  2. Za chvíli vraťte kastrol zpět na sporák a k cibulce přidejte čerstvý tymián, sektvývar. Nechte chvíli povařit.
  3. Mezitím na pánvi rozehřejte olivový olej a z obou stran na něm opečte bagety.
  4. Polévku dejte do misek, přidejte na vrch polévky krutony, na ně položte plátkový sýr a ten posypte strouhaným sýrem. Dejte zapéct do horké trouby dozlatova. Hotovou polévku ještě posypte pažitkou.

Zdroj: Kupi