Cibulová polévka je národním francouzským jídlem. Připravuje se z cibule a šumivého vína. Polévka je údajně také skvělým lékem na kocovinu. Její příprava není nijak náročná a chutná fantasticky. Co víc si přát? Pokud jste stále nenašli vhodný recept na cibulačku, uvařte si ji s námi podle receptu Zdeňka Pohlreicha!
Předchůdce zmíněné polévky najdeme už ve starověkém Římě. Lidé v minulosti cibulové polévky hodně vařili, protože cibule není náročná na pěstování a také se dobře skladuje.
První recept na cibulovou polévku najdeme ve francouzské kuchařce Le Viandier ze 14. století. Postup byl tenkrát ještě trochu odlišný – cibule se nezalévala vývarem, ale hrachovým pyré nebo vodou.
Tato mrkvová polévka určitě zachutná dětem i dospělým. Navíc je její příprava velmi rychlá a jednoduchá.
Minestrone je tradiční italská polévka, připravená z nejrůznějších druhů sezónní zeleniny, luštěnin, případně i drobných těstovin. Je jen na vás, jakou zeleninu si do ní přidáte. Vyzkoušejte si tuto hustou zeleninovou polévku uvařit, věříme, že si pochutnáte.
Slavná francouzská cibulačka, jak ji známe dnes, vznikla v 17. století. Podle legendy má na vzniku této polévky velký podíl francouzský král Ludvík XV. Ten měl údajně jednoho večera na svém loveckém zámečku velký hlad a v kuchyni našel jen cibuli, šampaňské a máslo. Smíchal všechny suroviny dohromady, a uvařil tak první francouzskou cibulačku.
Zdroj: Kupi