Míchaná vajíčka k snídani milujeme. Jak je ale správně udělat, aby byla krémová? Je na to jednoduchý trik, o který se s vámi rádi podělíme. V podstatě vám stačí stopky, silikonová stěrka a pomalu míchat. Nepřeháníme. Tenhle tip máme od slavného šéfkuchaře Gordona Ramsayho. A přesně podle jeho receptu si míchaná vajíčka uděláme!
Lidstvo konzumuje vejce od nepaměti. Už například staří Egypťané si připravovali sázená pštrosí vejce. Jako první ovšem míchaná vejce připravovali pravděpodobně Římané. Ti vůbec jako první zavedli třetí jídlo dne – snídani. A vejce byla na snídani ideální volbou. Kromě míchaných vajíček připravovali Římané také omelety.
První kuchařka s recepty z vajíček je také z Itálie. Pochází ze 14. století. Jmenuje se „Libro della cucina“ a najdeme v ní recepty na smažená vejce, míchaná vejce nebo omelety. Míchaná vajíčka byla během staletí neustále vylepšována. Třeba Francouzi do nich začali přidávat strouhaný sýr a zeleninu, Angličané zase slaninu.
Vajíčková pomazánka s tvarohem, kopřivou a pažitkou je typicky jarní recept, který se naprosto hodí k Velikonocům. Ideální způsob, jak zpracovat vykoledovaná vajíčka, i tip na rychlou svačinu nebo večeři.
Knedlík s vajíčkem, na Moravě také šiška s vejcem, je rychlé a levné jídlo s nádechem nostalgie, vždyť kdo by jej alespoň jednou v dětství neochutnal. Jde o způsob, jak zužitkovat zbylý knedlík, stačí přidat vejce, zamíchat a rychlá večeře je na světě. Podávejte ideálně s listovým salátem nebo s nakládanou okurkou.
Někdy do nich přidávaly suroviny, které bychom tam nečekali. V Domácí kuchařce od Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1868 je uvedeno hned několik receptů na míchaná vajíčka. Klasicky se připravovala na másle a hotová vajíčka hospodyně posypaly pažitkou.
Pokud jste tenkrát chtěli míchaná vajíčka nějak vylepšit, stačilo do nich přidat buď ančovičky, hříbky, chřest, nebo dokonce nakrájené račí ocásky.
Zdroje: Gordon Ramsay Restaurants, Mashed, The Food We Know, Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové