Rychlé pohoštění pro nečekanou návštěvu? Luxusní tortilla roládu vykouzlíte do 30 minut

Tortilla jednohubky se sýrem a šunkou servírované na bílém talířku Elena Shashkina / Shutterstock.com

Tortilla rolády jsou ideálním rychlým a chutným pohoštěním pro každou návštěvu. Stačí potřít tortillu vaší oblíbenou pomazánkou, přidat šunku, sýr a zeleninu, zamotat, nakrájet a lahodné občerstvení je na světě. Kombinacím pomazánek se meze nekladou, takže můžete pokaždé vytvořit novou a originální variantu. Pro začátek vyzkoušejte třeba pomazánku z čerstvého sýra!

Přečtěte si také

Lidl vs. Coca-Cola: Souboj vánočních kamionů startuje! Kdy a kde je potkáte?

Kde se vzala tortilla?

Tortilla pochází z Mezoameriky (území Mexika a poloostrov Yucatán). Byla tradičním jídlem Aztéků a Mayů. Vůbec první doklady o tortillách máme z doby 10 000 let př. n. l. a původně se připravovaly pouze z kukuřičné mouky.

Evropa se o tortillách dozvěděla díky Španělům, kteří v roce 1519 pronikli do Mexika. Viděli, že tamní domorodci, Mayové, vyráběli tenký kukuřičný chléb. V jazyce Mayů se mu říkalo „laxcalli“ a Španělé mu ve svém jazyce začali říkat „malý koláč“.

Postupem času vznikla i varianta tortilly, která se vyráběla z jemně mleté pšeničné mouky. Ve srovnání s kukuřičnou je tato placka měkčí a mnohem lépe ji můžete rolovat, protože tak nepraská jako kukuřičná tortilla. Na naše tortilla jednohubky je tak úplně ideální.

Tortillové jednohubky se špenátem a lososem
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Snadný

Tortillové jednohubky se špenátem a lososem

Tortilla je jako svačinka nebo rychlá večeře vždy dobrou volbou. Kombinaci s čerstvým sýrem, bylinkami a uzeným lososem si zamilujete!

Tortillové jednohubky se špenátem a lososem
Quesadilla s avokádem a čedarem
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Quesadilla s avokádem a čedarem

Quesadilla s avokádem a čedarem, to je nejjednodušší lehká a chutná večeře, kterou budete chtít dělat pořád dokola. Můžete si ji upravit podle svých preferencí a přidat do ní cokoli, co vám chutná.

Quesadilla s avokádem a čedarem

Tortilla roláda – recept

Ingredience na 8 porcí:

  • 8 tortill
  • 250 g krémového sýra
  • 3 hrsti směsi salátových lístků
  • hrst nadrobno nakrájené červené papriky
  • 1 malá cibule
  • 250 g šunky
  • 24 plátků sýru (eidam, gouda)
  • 2 rajčata
  • 1 lžíce sušených bylinek (tymián, oregano)

Postup:

  1. V misce smíchejte krémový sýr, nadrobno nakrájenou cibulku, papriku a bylinky.
  2. Touto pomazánkou potřete každou tortillu. Na rozetřenou pomazánku naskládejte plátky šunky a 3 plátky sýra tak, aby okraje byly volné. Na sýr naskládejte rajčata, nakrájená na tenká kolečka, a salátové lístky. Pevně tortillu srolujte. Dejte na chvíli ztuhnout do lednice.
  3. Do tortillové rolády zapíchejte ve dvoucentimetrových rozestupech párátka a nakrájejte na kolečka.

Zdroj: Prima FRESH, History of bread