Znáte řezy muzikál? Nebo se vám dostaly do paměti až z pořadu Peče celá země? Tento retro dezert skvěle chutná a byl by hřích nezkusit ho upéct i doma. Příprava je trochu složitější, ale máme pro vás postup krok za krokem a také tipy, které vám přípravu muzikálu usnadní. Tak si vyhraďte dostatek času a jdeme péct!
Jak na řezy muzikál, aby se vám povedly?
Na tento výborný retro dezert jsme už trochu zapomněli. Naštěstí nám ho připomněl pořad Peče celá země. Příprava je možná o něco složitější, ale žádný cukrář z nebe nespadl. Poradíme vám, na co si dát při přípravě muzikálu pozor.
- Zatočení rolády – roládu motejte vždy za pomoci pečicího papíru. Nelekejte se drobných prasklin při rolování rolády. Snadno je zamaskujete krémem. Také doporučujeme roládu co nejpevněji utáhnout, aby v ní nebyly vzduchové bubliny.
- Máslový karamelový krém je potřeba pořádně vyšlehat – jen tak bude nadýchaný.
Věnečky z odpalovaného těsta
Věnečky z odpalovaného těsta jsou oblíbeným zákuskem v českých cukrárnách, vykouzlit je však zvládnete také doma. Ty podle našeho receptu jsou nadýchané, plněné pudinkovým krémem a posypané moučkovým cukrem.
Věnečky z odpalovaného těsta
Punčové řezy
Upečte si s námi vynikající punčové řezy, dezert, který si pamatujeme z dětství a stále jej najdeme téměř v každé cukrárně. I když se příprava může na první pohled zdát trochu náročnější, překvapí vás, že to je vcelku snadné. Odměnou vám pak bude vynikající moučník jako z cukrárny.
Punčové řezy
- Doporučujeme dezert v průběhu přípravy chladit – mnohem lépe se vám bude s dezertem pracovat.
- Čokoládová poleva se musí temperovat – čokoládu rozehřejete, pak zchladíte a následně zase mírně zahřejete. Tím docílíte toho, že poleva bude lesklá a při krájení bude křupat.
- Před nanesením finální čokoládové polevy nesmí být roláda ledová – poleva by se nerozlila do pravidelné vrstvy. Ideální je, aby před nanášením polevy měla roláda pokojovou teplotu.
Daria_vg / Shutterstock.com
Řezy muzikál – recept
Ingredience:
Piškotový plát
- 180 g vajec
- 115 g krupicového cukru
- 135 g hladké mouky
- 15 g vody
Karamelový krém:
- 100 g másla
- 120 g krupicového cukru
- 100 g 33% smetany ke šlehání
- 3 g mořské soli
Čokoládová ganáž:
- 90 g 55% hořké čokolády
- 30 g másla
- 90 g 33% smetany ke šlehání
Čokoládová poleva:
- 200 g karamelové čokolády
- 100 g mléčné čokolády
- 40 g rostlinného oleje
Čokoládový pásek
- 100 g 50–70% hořké čokolády
- trocha kakaového másla k temperaci
- transfer fólie na čokoládu s motivem hudebních not
Greoss / Shutterstock.com
Postup:
- Ve vodní lázni zahřejte vejce s cukrem na teplotu 45 °C. Poté vyšlehejte do hustého krému a na konci zašlehejte vodu. Pak stěrkou vmíchejte prosátou mouku. Těsto rozetřete na plech, vyložený pečicím papírem – zhruba na plochu 40x30 cm.
- Pečte v předehřáté troubě na 230–240 °C asi 8 minut. Mezitím si připravte čistý pečicí papír a trochu ho poprašte moukou. Jakmile je těsto upečené, hned ho vyklopte na připravený arch papíru a nechte vychladnout.
- Až je plát vychladlý, zarovnejte okraje nožem a z kratší strany odřežte pruh o šířce 6 cm.
- Připravte si karamelový krém. Do rendlíku dejte cukr a utavte ho na karamel. Poté po částech přilévejte ke zkaramelizovanému cukru smetanu se solí a pořádně promíchejte, dokud se karamel nerozpustí. Takto připravený základ na karamelový krém dejte vychladnout. Do vychladlého karamelu pak na závěr zašlehejte na kostky nakrájené studené máslo.
Kávová zrna
Kávová zrna patří mezi oblíbené cukroví, které se připravuje nejen o Vánocích. Zrna jsou velmi lahodná, sladká a hlavně jednoduchá na přípravu.
Kávová zrna
Laskonky
Laskonky patří k tradičním zákuskům, které si rádi vychutnáváme v českých cukrárnách, připravit si je ale můžete i doma. Recept na laskonky je totiž jednodušší, než byste mysleli.
Laskonky
- Karamelový krém následně natřete na upečený plát a za pomoci papíru, na kterém máte plát položený, ho pevně smotejte do rolády. Nechte chvíli zatuhnout.
- Mezitím si připravte čokoládovou ganáž. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a po částech k ní přilévejte horkou smetanu. Promixujte tyčovým mixérem. Na závěr vmíchejte máslo a dejte vychladit.
- Na pruh rolády, kterou jste na začátku odkrojili, naneste slabou vrstvu čokoládové ganáže a namazanou stranou ho položte na ztuhlou roládu. Zbývající ganáží potřete celou roládu a nechte zatuhnout.
- Připravte si pásek s motivem not. Na transfer fólii dejte čokoládu a připravte pásek s motivem not v šířce 4–5 cm.
- Teď si připravte čokoládovou polevu. Ve vodní lázni rozpusťte čokolády, přidejte olej a dejte vychladit. Touto polevou potáhněte roládu. Než poleva zatuhne, položte na vrchní plochu rolády čokoládový pásek s motivem hudebních not. Dejte vychladit.
Zdroj: Peče celá země, Jídlo a radost