Oblíbený zákusek našich babiček: Řezy muzikál vás dostanou božskou chutí

2 řezy muzikál, servírované na bílém talíři Lapis2380 / Shutterstock.com

Znáte řezy muzikál? Nebo se vám dostaly do paměti až z pořadu Peče celá země? Tento retro dezert skvěle chutná a byl by hřích nezkusit ho upéct i doma. Příprava je trochu složitější, ale máme pro vás postup krok za krokem a také tipy, které vám přípravu muzikálu usnadní. Tak si vyhraďte dostatek času a jdeme péct!

Přečtěte si také

TEDi chce mít v Evropě až 10 000 obchodů, předběhnout má i konkurenta Action

Jak na řezy muzikál, aby se vám povedly?

Na tento výborný retro dezert jsme už trochu zapomněli. Naštěstí nám ho připomněl pořad Peče celá země. Příprava je možná o něco složitější, ale žádný cukrář z nebe nespadl. Poradíme vám, na co si dát při přípravě muzikálu pozor.

  • Zatočení rolády – roládu motejte vždy za pomoci pečicího papíru. Nelekejte se drobných prasklin při rolování rolády. Snadno je zamaskujete krémem. Také doporučujeme roládu co nejpevněji utáhnout, aby v ní nebyly vzduchové bubliny.
  • Máslový karamelový krém je potřeba pořádně vyšlehat – jen tak bude nadýchaný.
Věnečky z odpalovaného těsta
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Věnečky z odpalovaného těsta

Věnečky z odpalovaného těsta jsou oblíbeným zákuskem v českých cukrárnách, vykouzlit je však zvládnete také doma. Ty podle našeho receptu jsou nadýchané, plněné pudinkovým krémem a posypané moučkovým cukrem.

Věnečky z odpalovaného těsta
Punčové řezy
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Punčové řezy

Upečte si s námi vynikající punčové řezy, dezert, který si pamatujeme z dětství a stále jej najdeme téměř v každé cukrárně. I když se příprava může na první pohled zdát trochu náročnější, překvapí vás, že to je vcelku snadné. Odměnou vám pak bude vynikající moučník jako z cukrárny.

Punčové řezy
  • Doporučujeme dezert v průběhu přípravy chladit – mnohem lépe se vám bude s dezertem pracovat.
  • Čokoládová poleva se musí temperovat – čokoládu rozehřejete, pak zchladíte a následně zase mírně zahřejete. Tím docílíte toho, že poleva bude lesklá a při krájení bude křupat.
  • Před nanesením finální čokoládové polevy nesmí být roláda ledová – poleva by se nerozlila do pravidelné vrstvy. Ideální je, aby před nanášením polevy měla roláda pokojovou teplotu.
Šlehání piškotového těsta Daria_vg / Shutterstock.com

Řezy muzikál – recept

Ingredience:

Piškotový plát

  • 180 g vajec
  • 115 g krupicového cukru
  • 135 g hladké mouky
  • 15 g vody

Karamelový krém:

  • 100 g másla
  • 120 g krupicového cukru
  • 100 g 33% smetany ke šlehání
  • 3 g mořské soli

Čokoládová ganáž:

  • 90 g 55% hořké čokolády
  • 30 g másla
  • 90 g 33% smetany ke šlehání

Čokoládová poleva:

  • 200 g karamelové čokolády
  • 100 g mléčné čokolády
  • 40 g rostlinného oleje

Čokoládový pásek

  • 100 g 50–70% hořké čokolády
  • trocha kakaového másla k temperaci
  • transfer fólie na čokoládu s motivem hudebních not
Žena, která připravuje karamelový krém Greoss / Shutterstock.com

Postup:

  • Ve vodní lázni zahřejte vejce s cukrem na teplotu 45 °C. Poté vyšlehejte do hustého krému a na konci zašlehejte vodu. Pak stěrkou vmíchejte prosátou mouku. Těsto rozetřete na plech, vyložený pečicím papírem – zhruba na plochu 40x30 cm.
  • Pečte v předehřáté troubě na 230–240 °C asi 8 minut. Mezitím si připravte čistý pečicí papír a trochu ho poprašte moukou. Jakmile je těsto upečené, hned ho vyklopte na připravený arch papíru a nechte vychladnout.
  • Až je plát vychladlý, zarovnejte okraje nožem a z kratší strany odřežte pruh o šířce 6 cm.
  • Připravte si karamelový krém. Do rendlíku dejte cukr a utavte ho na karamel. Poté po částech přilévejte ke zkaramelizovanému cukru smetanu se solí a pořádně promíchejte, dokud se karamel nerozpustí. Takto připravený základ na karamelový krém dejte vychladnout. Do vychladlého karamelu pak na závěr zašlehejte na kostky nakrájené studené máslo.
Kávová zrna
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Kávová zrna

Kávová zrna patří mezi oblíbené cukroví, které se připravuje nejen o Vánocích. Zrna jsou velmi lahodná, sladká a hlavně jednoduchá na přípravu.

Kávová zrna
Laskonky
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Laskonky

Laskonky patří k tradičním zákuskům, které si rádi vychutnáváme v českých cukrárnách, připravit si je ale můžete i doma. Recept na laskonky je totiž jednodušší, než byste mysleli.

Laskonky
  • Karamelový krém následně natřete na upečený plát a za pomoci papíru, na kterém máte plát položený, ho pevně smotejte do rolády. Nechte chvíli zatuhnout.
  • Mezitím si připravte čokoládovou ganáž. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a po částech k ní přilévejte horkou smetanu. Promixujte tyčovým mixérem. Na závěr vmíchejte máslo a dejte vychladit.
  • Na pruh rolády, kterou jste na začátku odkrojili, naneste slabou vrstvu čokoládové ganáže a namazanou stranou ho položte na ztuhlou roládu. Zbývající ganáží potřete celou roládu a nechte zatuhnout.
  • Připravte si pásek s motivem not. Na transfer fólii dejte čokoládu a připravte pásek s motivem not v šířce 4–5 cm.
  • Teď si připravte čokoládovou polevu. Ve vodní lázni rozpusťte čokolády, přidejte olej a dejte vychladit. Touto polevou potáhněte roládu. Než poleva zatuhne, položte na vrchní plochu rolády čokoládový pásek s motivem hudebních not. Dejte vychladit.

Zdroj: Peče celá země, Jídlo a radost