Kynuté buchty patří mezi klasická česká jídla. Mají u nás dlouhou tradici, pečou se už od 17. století! My si dnes uděláme Honzovy buchty, které máme většinou spojené s návštěvou u babičky. Můžeme do nich dát jakoukoliv náplň. My tentokrát zvolili povidlovou. Tak pojďme zadělat těsto!
Kynuté buchty jsou pro naši kuchyni symbolické, a dokonce se objevují i v českých pohádkách – kdo by si v této souvislosti nevzpomněl třeba na Princeznu ze mlejna?
Buchty se u nás pečou už od 17. století. Jde skutečně o původní český recept, ovšem podoba buchet byla v minulosti trochu jiná. Dříve se do nich nedávala náplň, jen se polévaly máslem. Místo pečení je původně hospodyně vařily a zajímavé také je, že měly slanou chuť.
Honzovy buchty byly dříve tradičním jídlem na Vánoce a hospodáři je dávali jako odměnu svým pracovníkům. Pekly se ale i kdykoliv během roku. A samozřejmě nesměly chybět ani v ranečku mládenců, kteří šli do světa na zkušenou.
Dezert jako hlavní chod? V české kuchyni úplně s klidem, protože buchtičky s krémem miluje každý! Mrkněte se, jak si upéct ukázkové dukátové buchtičky a ještě si připravit vanilkový krém se žloutky.
Kynuté koláče patří mezi klasická česká jídla. Neodmyslitelně k nim patří také náplně – od tvarohové přes ořechovou, makovou, čokoládovou nebo povidlovou. Receptů na tyto koláče je spousta. Zkuste si upéct méně známé koláče družbance, které se tradičně pekly před Velikonocemi, na 4. neděli postní. Chutnají výborně!
Než se pustíme do samotné přípravy, přinášíme několik dobrých rad úvodem. Držte se jich a pečení buchet pro vás bude hračka. Budete mít těsto nakynuté jedna báseň!
Těsto už máte krásně nakynuté a můžete se pustit do vlastní přípravy buchet. Nejdřív si zkontrolujte, zda máte vše, co potřebujete. Přinášíme rozpis na 20 porcí.
Všechno máte? Tak už neotálejme a pojďme na to! Na buchtách se pak budete oblizovat až za ušima.
Zdroj: Kupi.cz