Zlatá česká klasika: Luxusní vepřové výpečky se špenátem a chlupatými knedlíky

Vepřové výpečky se špenátem a chlupatými knedlíky, servírované na bílém talíři Jan_Mach / Shutterstock.com

Vepřo, knedlo, zelo, tak to je česká klasika. Ale pojďme si připravit výpečky i s jinou přílohou – se špenátem a chlupatými knedlíky. Je to výborná kombinace, která se k sobě skvěle hodí. My zvolili pro výpečky tučnější maso, ale klidně si je můžete připravit i z libovějšího – jako to v minulosti dělaly naše prababičky. Pokud se děsíte chlupatých knedlíků, tak žádný strach, na jejich přípravě není vůbec nic složitého a určitě je hravě zvládnete. Tak pojďme na to!

Přečtěte si také

Když už nevíte co k rýži, vyzkoušejte kari s cizrnou, na kterém si pochutná i zarytý masožravec

Vepřové výpečky z „kejty“, prosím!

O tom, že výpečky považujeme za národní jídlo, nelze pochybovat. Ve starých českých kuchařkách ale přímo recept na výpečky se špenátem (nebo na vepřo knedlo zelo) nenajdeme. Zajímavé je, že když už se připravovala vepřová pečínka, tak vždycky z kýty!

Hospodyně k pečínce kromě cibule přidávaly v 19. století i ančovičky. To by nás dnes pravděpodobně ani nenapadlo. Jako příloha se k ní tenkrát podávaly nejčastěji brambory. Knedlíky byly ještě v 19. století považované za samostatné jídlo.

Vepřová panenka
Čas přípravy: 3 hod Obtížnost: Střední

Vepřová panenka

Vepřová panenka je jemná, šťavnatá a takřka se vám rozplyne na jazyku. Problém tkví ale v tom, že spousta lidí neví, jak ji právě takto připravit. Zvenku musíte mít panenku krásně vypečenou a uvnitř měkkou a plnou šťávy. A přesně k tomu se hravě dopracujete, budete-li postupovat podle našeho receptu.

Vepřová panenka
Vepřová kýta s rozmarýnem
Čas přípravy: 1 hod 10 min Obtížnost: Střední

Vepřová kýta s rozmarýnem

Máte-li rádi vepřové maso, jistě vás zaujme vepřová kýta s rozmarýnem dle našeho receptu. Příprava je rychlá, jednoduchá a výsledek vás jistě mile překvapí.

Vepřová kýta s rozmarýnem

Jak na dokonalou pečínku?

I takové gastronomické rady najdeme ve starých kuchařkách. Například v kuchařce Česká hospodyně z roku 1912 jsou uvedené tyto rady:

  • Každá pečeně musí být pečena zvláštním způsobem a vyžaduje i speciální zacházení – vepřová pečeně vyžaduje největší žár.
  • Žádné polévání pečeně horkým máslem (dříve se běžně dělalo) – maso se na povrchu spálí a vevnitř zůstane syrové.
  • Místo másla se doporučuje nalít na pečeni a do pekáče vařící vodu – horká voda uzavírá póry a zabraňuje vytékání šťávy. Kromě toho voda také zvlhčuje vzduch v troubě, a tím se zabraňuje nežádoucímu vysušení masa.
  • Vepřová pečeně se měla péct na 110 °C.
Vepřový bůček na dřevěném prkénku, kolem kořenky Atsushi Hirao / Shutterstock.com

Vepřové výpečky – recept

Ingredience na 4 porce:

  • 250 g vepřového bůčku
  • 250 g vepřové plece
  • 4 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 hrst celého kmínu
  • vlažná voda
  • sůl a pepř
Kuřecí roláda se špenátem a slaninou
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Kuřecí roláda se špenátem a slaninou

Kuřecí roláda se špenátem a slaninou se perfektně hodí jako sváteční oběd, na kterém si pochutná celá rodina. Příprava je navíc snadnější, než by se na první pohled mohlo zdát. Podávejte ideálně s bramborovou kaší.

Kuřecí roláda se špenátem a slaninou
Gnocchi se špenátem, rajčaty a česnekem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Gnocchi se špenátem, rajčaty a česnekem

Gnocchi se špenátem, rajčaty a česnekem jsou recept inspirovaný Itálií a skvěle hodí jako rychlý oběd nebo večeře pro celou rodinu. Příprava gnocchi je opravdu jednoduchá a zaručeně vám budou chutnat. Doporučujeme si k nim dát i sklenku vína – je to přímo božská kombinace.

Gnocchi se špenátem, rajčaty a česnekem

Špenát:

  • 450 g listového špenátu
  • 2 stroužky česneku
  • olej
  • 2 vejce
  • 2 cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • smetana na vaření
  • kmín
  • sůl a pepř

Chlupaté knedlíky:

  • 300 g brambor
  • 300 g vařených brambor
  • 3 vejce
  • 300 g hrubé mouky
  • 1 lžička soli

Postup:

  1. Nejdřív si připravte maso na výpečky. Maso omyjte a nakrájejte na větší kostky. Pořádně osolte, opepřete a přidejte celý kmín. Vše důkladně promíchejte. Maso rovnoměrně vyskládejte na dno pekáčku, přidejte prolisovaný česnek, trochu oleje a na kolečka nakrájenou cibuli.
  2. Podlijte trochou vody a pečte zakryté víkem v troubě na 180 °C asi hodinu a půl. Během pečení maso občas promíchejte, a případně dolijte trochu vody. Ke konci nechte maso dopéct odkryté, aby chytlo zlatavou barvu a jeho okraje měly křupavou kůrku.
  3. Jak se maso peče, je čas připravit špenát. Nasekejte si cibulku a česnek nadrobno. V hrnci na oleji orestujte cibuli i česnek. Zaprašte hladkou moukou a 1 minutu restujte.
  4. Přidejte do hrnce čerstvý špenát (může být i mražený) a přisypte drcený kmín. Pokud použijete čerstvý špenát, přilijte do hrnce trochu vody. Osolte a opepřete, poduste asi 10 minut, poté vmíchejte vejce a nakonec vlijte smetanu.
6 chlupatých knedlíků na bílém talíři Karl Allgaeuer / Shutterstock.com

A jak na chlupaté knedlíky?

  1. Syrové brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Uvařené a vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Smíchejte oboje brambory, přidejte sůl, vejce a hrubou mouku. Vypracujte tužší těsto. Pokud bude příliš řídké, přidejte trochu mouky.
  2. Odkrajujte kusy těsta pomocí polévkové lžíce a vhazujte je do hrnce s osolenou vroucí vodou. Vařte asi 6 minut, v momentě, kdy vyplavou na hladinu, jsou hotové a můžete je vyndat.
  3. Pokud nemáte chuť na špenát, k výpečkům se skvěle hodí i kysané zelí. Výpečky si můžete připravit i z libovějšího masa.

Zdroje: Kupi, Bejvávalo, Zmlsané dějiny, staré české kuchařky