Kulinářský poklad Balkánu: Rychlý recept na čevabčiči, které vás dostane vynikající chutí

Čevabčiči s pečenými bramborami a zeleninou gkrphoto / Shutterstock.com

Jídla z mletého masa jsou u nás velice populární. Platí to také o čevabčiči. Toto tradiční balkánské jídlo jsme si trošku upravili k obrazu svému a teď je to naše zlatá česká klasika. Je to ideální tip na rychlý oběd nebo večeři. Stačí jen smíchat všechny potřebné suroviny, vytvarovat válečky a šup s tím do rozpáleného oleje. Tak co říkáte, dáte si čevabčiči dnes k večeři? Tak pojďme na to!

Přečtěte si také

Kolik stojí kvalitní běžecké boty? Silniční nebo terénní obuv by měla být první investicí, říká trenér běhu

Odkud pochází čevabčiči?

Čevabčiči má svůj původ u turkických národů. Díky nim se v dobách Osmanské říše rozšířilo i na území balkánských států. Čevabčiči se v podstatě zrodilo z tureckého kebabu.

I co se týká etymologie – čevabčiči vzniklo ze slova čevab, které vychází z tureckého slova kebab. Dnes je považováno za národní jídlo Bosny a Hercegoviny, běžné je i v Srbsku, Chorvatsku nebo Slovinsku.

Sekaná pečeně
Čas přípravy: 1 hod 20 min Obtížnost: Snadný

Sekaná pečeně

Sekaná pečeně je oblíbený pokrm v mnoha českých kuchyních. Tato kořeněná směs vepřového a hovězího mletého masa se peče ve tvaru šišky a když máte chuť, můžete si ji ozvláštnit také náplní z vajec uvařených natvrdo, párků, kyselých okurek nebo slaniny. Sekanou si vychutnáte nejlépe s bramborovou kaší a kyselou okurkou, případně s vařeným bramborem.

Sekaná pečeně
Karbanátky
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Karbanátky

Karbanátky jsou klasikou české kuchyně a velkou oblibu mají také ve Skandinávii nebo v Turecku. Nejznámější jsou ty tradiční z mletého masa, existují však i v kombinaci se sýrem nebo zeleninou. Podávat je můžete s bramborem, bramborovou kaší, zeleninovým salátkem nebo jen tak s chlebem.

Karbanátky

Česká varianta pokrmu

V minulosti se čevabčiči dělalo hlavně z jehněčího masa, případně z kombinace jehněčího a hovězího masa. My Češi jsme si ale čevabčiči trochu upravili. V receptech používáme hlavně mleté vepřové maso, občas v kombinaci s hovězím. Používáme i jiné koření, než je typické na Balkáně. A také čevabčiči na rozdíl od balkánských národů negrilujeme, ale smažíme na pánvi. Ale i tato naše česká verze chutná výborně!

Tip na závěr: Nezapomeňte do směsi přimíchat jedlou sodu! Ta totiž zajistí, že maso bude krásně křehké a bude mít hezkou strukturu.

Spousta kusů čevabčiči na roštu grilu djphotographics / Shutterstock.com

Jak na přípravu čevabčiči?

Už se vám sbíhají sliny? Dali byste si čevabčiči třeba k večeři nebo k zítřejšímu obědu? Ale nevíte, jak je připravit? Poradíme vám! Nejdřív si zkontrolujte, zda máte vše potřebné. Z uvedených surovin připravíte výborné jídlo, které vystačí na čtyři porce.

Ingredience, bez nichž se neobejdete

  • 0,5 kg mletého masa
  • 1 vejce
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • sůl a pepř
  • čtvrt lžičky jedlé sody
  • špetka majoránky
  • špetka sušeného chilli
  • 1 lžička sladké papriky
  • olej na smažení
Sekaná z hovězího masa
Čas přípravy: 1 hod 15 min Obtížnost: Střední

Sekaná z hovězího masa

Tradiční sekaná je jedno z jídel, které miluje snad každý. Je totiž skvělá teplá s bramborem, ale i studená na chlebu. Dá se připravit z mletého hovězího či vepřového masa nebo i mixu. V tomto receptu si upečeme sekanou na jarní způsob – se spoustou bylinek a s vejcem uprostřed.

Sekaná z hovězího masa
Skotská vejce
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Skotská vejce

Hledáte způsob, jak zužitkovat vařená vejce z Velikonoc nebo se vám jen doma nahromadilo víc vajíček? Skotská vejce jsou skvělý recept, jak je zužitkovat. Uvařená vejce totiž stačí obalit do masové směsi a usmažit. Chutnají výborně. Doporučujeme si k nim připravit ještě jogurtový dip, ať je chuťový zážitek naprosto dokonalý.

Skotská vejce

Jak postupovat při přípravě?

  • Do mletého masa přidejte nadrobno nakrájenou cibulku, prolisovaný česnek, papriku, chilli a celé vajíčko. Opepřete, osolte a vše hodně důkladně prohněťte. V případě, že je směs řidší, přidejte trochu strouhanky, abyste docílili požadované tuhosti směsi.
  • Ze směsi udělejte malé válečky a smažte v pánvi ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje. Před smažením můžete čevabčiči poprášit hladkou moukou.
  • Podávejte s chlebem nebo bramborami.

Zdroj: Kupi.cz, Tasting Table, Zmlsané dějiny