Delikatesa pojmenovaná po Asiatech: Božský tatarák z hovězí svíčkové budete milovat

Tatarský biftek se žloutkem uprostřed, servírovaný na dřevěném prkénku Lukas Gojda / Shutterstock.com

Tatarák je oblíbenou pochoutkou v restauracích, kterou si stále častěji připravujeme i doma. Základem je mít opravdu kvalitní hovězí maso a tatarský biftek sníst co nejrychleji, aby se nezkazil. To ale určitě nebude problém. Máme pro vás vyzkoušený recept na tatarák z hovězí svíčkové. A nezapomeňte, že co se týká dochucení, záleží hlavně na vaší chuti! Proto vám rovnou i poradíme, čím vším můžete tatarský biftek vylepšit.

Přečtěte si také

Domácí zázvorový likér: Rychlý a snadný recept na elixír jako prevence proti všem chřipkám, nachlazením a virózám

Kde se vzal tatarský biftek?

Oblíbená pochoutka ze syrového hovězího masa má svůj původ ve Francii v 19. století. Ve francouzštině je tatarský biftek označovaný jako „tartare“ a svým názvem odkazuje na národ Tatarů ze střední Asie. Francouzi tuto část světa vnímali jako místo, odkud pochází exotická jídla.

Jedním z nich byla i okurka, kterou v zemi galského kohoutka zapracovali do majonézy s hořčicí – právě této omáčce se původně říkalo tatarák. Šlo v podstatě o první verzi nám známé tatarské omáčky. Až později byl výraz tatarák rozšířen na pokrmy ze syrového masa.

Ale tatarská omáčka s tatarákem ještě chvíli zůstala. Ve francouzských restauracích jste si na začátku 20. století mohli vybrat, zda chcete tatarák se žloutkem, nebo s tatarskou omáčkou. Až za dalších cca 20 let se ustálila podoba tatarského bifteku pouze se žloutkem.

Tatarák z lososa
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Tatarák z lososa

Tatarák z lososa poslouží jako luxusní předkrm i super rychlá večeře. Syrový losos má totiž velmi jemnou chuť, která skvěle vynikne v kombinaci s koprem a citronem.

Tatarák z lososa
Zeleninový tatarák
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Zeleninový tatarák

Tento zdravý zeleninový tatarák se vám zaručeně povede. Jeho příprava je snadná a potřebujete hlavně mrkev, celer a vlašské ořechy.

Zeleninový tatarák

Jak ho nejlépe dochutit?

Základní pravidlo zní „méně je více“. Nezapomeňte, že má vyniknout hlavně chuť masa. Čím kvalitnější maso máte, tím méně koření potřebujete – často si vystačíte pouze s kapkou olivového oleje, kaparami a trochou pikantnější omáčky.

Každý ovšem máme jiné chutě a vždy bude záležet na osobních preferencích. Čím vším tak můžete dochutit tatarák?

  • sušenými rajčaty
  • kaparami
  • dijonskou hořčicí
  • pažitkou
  • petrželkou
  • pálivou omáčkou (například tabascem)
  • worcesterovou omáčkou
  • šalotkou
  • okurkami
  • solí a pepřem
  • nebo kečupem
Šéfkuchař, který připravuje maso na tatarák pausestudio / Shutterstock.com

Jak připravit ten nejlepší tatarák?

Když už víme, odkud tatarský biftek pochází a čím ho dochutit, vrhněme se rovnou na přípravu tohoto exotického pokrmu. Nejdřív ovšem budeme muset jít nakoupit.

Ingredience, které budeme potřebovat

  • 400 g hovězí svíčkové
  • 1 lžíce krájené cibule
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 lžíce worcesterové omáčky
  • žloutky
  • 3 stroužky česneku
  • sůl a mletý pepř
  • chléb na topinky

Jak postupujeme?

  1. Maso dvakrát přemelte, aby bylo jemné. Pokud máte rádi opravdu jemný tatarák, můžete maso naškrábat nožem.
  2. Maso přemístěte do misky. Přidejte cibuli, hořčici, kečup a worcesterovou omáčku. Osolte, opepřete a přidejte žloutky. Vše promíchejte a nechte vychladit v lednici.
  3. Mezitím si připravíme topinky. Opečte krajíce chleba nasucho na pánvi a poté je potřete česnekem. Topinky podávejte společně s tatarákem.

Zdroj: Kupi, encyklopedie Britannica, Tasting Table