Ochutnejte Tex-Mex kuchyni: Vynikající a rychlý recept na chimichangu

Rozkrojená Chimichanga, servírovaná na hnědém talíři, podávaná s rajčatovou salsou AS Foodstudio / Shutterstock.com

Láká vás ochutnat jednu ze specialit Tex-Mex kuchyně? Tak to jste tu správně. Máme pro vás super recept na chimichangu. Nic vám to neříká? Je to v podstatě plněná tortilla, kterou jen usmažíte. Geniální trik, který dodal obyčejné plněné tortille další chuťový rozměr. Pokud jste ji ještě neochutnali, tak je nevyšší čas to napravit. Pojďte si ji s námi uvařit, je to jednoduchá rychlovka.

Přečtěte si také

Pečené grepy: Čtyři variace nejen pro gurmány, které se skvěle hodí třeba k pečenému masu

Specialita Tex-Mex kuchyně vznikla náhodou

Chimichangu, smaženou tortillu s masovou náplní, si nárokuje spousta restaurací v Arizoně, nejvíce z nich je v městě Tucson. Objevení tohoto jídla je připisováno Monice Flyn, která na přelomu 40. a 50. let 20. století vlastnila restauraci v Tucsonu.

Monica Flyn v ní připravovala burrito, když do ní vrazila její neteř – Monice spadlo burrito do rozpáleného oleje a údajně při tom vykřikla „chimichanga“! Podle tohoto španělského pseudo slova tak dostalo jídlo svůj název.

Není to ovšem jediná verze příběhu o původu chimichangy. I další restaurace v Tucsonu vyrukovaly se stejným příběhem. Ať už chimichanga vznikla v jakékoliv restauraci, jedno je jisté – za její vznik vděčíme „nešikovnosti“ kuchařů, kteří upustili burrito do horkého oleje.

Tortilla s kuřecím masem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Tortilla s kuřecím masem

Plněná tortilla je skvělá k obědu i k večeři, případně jako chutná a sytá svačina na cesty. Její příprava je velmi jednoduchá, výsledek vás zasytí a lehce ji zabalíte s sebou. Navíc do ní můžete přidat cokoliv, co máte rádi.

Tortilla s kuřecím masem
Quesadilla s avokádem a čedarem
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Quesadilla s avokádem a čedarem

Quesadilla s avokádem a čedarem, to je nejjednodušší lehká a chutná večeře, kterou budete chtít dělat pořád dokola. Můžete si ji upravit podle svých preferencí a přidat do ní cokoli, co vám chutná.

Quesadilla s avokádem a čedarem

Co je Tex-Mex kuchyně?

Pro Tex-Mex kuchyni jsou charakteristická jídla mexické kuchyně s přísadami a technikami, jedinečnými pro Texas. Co je pro Tex-Mex kuchyni typické?

  • chilli prášek s kmínemoregánem,
  • sýr cheddar jack,
  • tortilly,
  • guacamole (avokádový dip)

Mezi typická jídla Tex-Mex kuchyně patří kromě chimichangy také chilli con carne, nachos, enchiladas, burrito, tacos, fajitas a quesadilla.

Speciality Tex-Mex kuchyně: Chilli con carne, tacos, tortilla, burrito Tatjana Baibakova / Shutterstock.com

Chimichanga – recept

Ingredience:

  • 4 ks tortilly
  • 400 g kuřecího masa
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • paprika
  • 340 g červených fazolí
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 200 g strouhaného sýra
  • sůl a mletý pepř
  • olej na smažení
  • rajčatová salsa
  • zakysaná smetana
Tortillové jednohubky se špenátem a lososem
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Snadný

Tortillové jednohubky se špenátem a lososem

Tortilla je jako svačinka nebo rychlá večeře vždy dobrou volbou. Kombinaci s čerstvým sýrem, bylinkami a uzeným lososem si zamilujete!

Tortillové jednohubky se špenátem a lososem
Avokádový dip à la guacamole
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Avokádový dip à la guacamole

Svěží avokádový dip ve stylu guacamole ze zakysané smetany si jistě oblíbíte jako přílohu k masu, pečivu i zelenině.

Avokádový dip à la guacamole

Postup:

  1. Nakrájejte cibuli, česnek a kuřecí prsa na menší kousky. Rozpalte pánev a orestujte na ní cibuli, česnek a přidejte kuřecí maso. Přidejte nakrájenou papriku a mletý kmín. Restujte, dokud není maso dostatečně propečené.
  2. Na závěr přidejte fazole a osolte a opepřete podle chuti. Každou tortillu naplňte touto náplní, posypejte ji strouhaným sýrem a tortillu zabalte.
  3. Do velké pánve nalijte dostatek oleje a usmažte tortilly dozlatova. Hotové jídlo podávejte s rajčatovou salsou a zakysanou smetanou.

Zdroje: Tasting Table, Esta Visa, Recepty