Láká vás ochutnat jednu ze specialit Tex-Mex kuchyně? Tak to jste tu správně. Máme pro vás super recept na chimichangu. Nic vám to neříká? Je to v podstatě plněná tortilla, kterou jen usmažíte. Geniální trik, který dodal obyčejné plněné tortille další chuťový rozměr. Pokud jste ji ještě neochutnali, tak je nevyšší čas to napravit. Pojďte si ji s námi uvařit, je to jednoduchá rychlovka.
Chimichangu, smaženou tortillu s masovou náplní, si nárokuje spousta restaurací v Arizoně, nejvíce z nich je v městě Tucson. Objevení tohoto jídla je připisováno Monice Flyn, která na přelomu 40. a 50. let 20. století vlastnila restauraci v Tucsonu.
Monica Flyn v ní připravovala burrito, když do ní vrazila její neteř – Monice spadlo burrito do rozpáleného oleje a údajně při tom vykřikla „chimichanga“! Podle tohoto španělského pseudo slova tak dostalo jídlo svůj název.
Není to ovšem jediná verze příběhu o původu chimichangy. I další restaurace v Tucsonu vyrukovaly se stejným příběhem. Ať už chimichanga vznikla v jakékoliv restauraci, jedno je jisté – za její vznik vděčíme „nešikovnosti“ kuchařů, kteří upustili burrito do horkého oleje.
Plněná tortilla je skvělá k obědu i k večeři, případně jako chutná a sytá svačina na cesty. Její příprava je velmi jednoduchá, výsledek vás zasytí a lehce ji zabalíte s sebou. Navíc do ní můžete přidat cokoliv, co máte rádi.
Pro Tex-Mex kuchyni jsou charakteristická jídla mexické kuchyně s přísadami a technikami, jedinečnými pro Texas. Co je pro Tex-Mex kuchyni typické?
Mezi typická jídla Tex-Mex kuchyně patří kromě chimichangy také chilli con carne, nachos, enchiladas, burrito, tacos, fajitas a quesadilla.
Tortilla je jako svačinka nebo rychlá večeře vždy dobrou volbou. Kombinaci s čerstvým sýrem, bylinkami a uzeným lososem si zamilujete!
Svěží avokádový dip ve stylu guacamole ze zakysané smetany si jistě oblíbíte jako přílohu k masu, pečivu i zelenině.
Zdroje: Tasting Table, Esta Visa, Recepty