Hledáte tip na výjimečný oběd? Doporučujeme hovězí Wellington. Tato britská specialita je trochu náročnější na přípravu, ale ten výsledek za to stojí. Kombinace šťavnatého hovězího s játrovou paštikou, to vše zabalené v křupavém listovém těstě, je neodolatelná. Vybrali jsme pro vás recept od samotného mistra, britského šéfkuchaře Jamieho Olivera.
Trocha historie – kde se vzal hovězí Wellington?
Existují dvě verze o původu hovězího Wellingtonu. Obě souvisí s anglickým generálem, vévodou Wellingtonem, který porazil Napoleona v roce 1815 v bitvě u Waterloo. Tato lahůdka údajně vznikla na přání generála Wellingtona, který požadoval jídla, která byla snadno přenosná a dala se sníst v ruce.
Druhá verze naopak tvrdí, že jídlo je na počest generála pouze pojmenované. Podle některých má dokonce svíčková, zabalená v listovém těstě, připomínat botu generála Wellingtona.
I když se vše točí kolem slavného britského vojevůdce, hovězí Wellington má původ ve Francii. Předchůdcem tohoto receptu je francouzský pokrm s názvem „filet de boeuf en croûte“. Abychom ale měli celou skládačku kompletní, první zmínka o hovězím „à la Wellington“ pochází až z roku 1903 a první známý recept se objevil v roce 1940.
Hovězí líčka na červeném víně
Připravte si hovězí líčka na červeném víně s kořenovou zeleninou. Jelikož je tento výtečný recept časově náročnější, hodí se především jako víkendový oběd, skvěle však poslouží také při nejrůznějších výjimečných příležitostech. Podávejte ideálně s bramborovou kaší.
Hovězí líčka na červeném víně
Rump steak s houbovým ragú
Rump steak s houbovým ragú je vynikajícím pokrmem, který spojuje chutě šťavnatého steaku a sezónních hub. Připravit správně rump steak se může na první pohled zdát jako věda, ale s naším videoreceptem to hravě zvládnete.
Rump steak s houbovým ragú
Hovězí Wellington – recept
Ingredience:
- 1 kg hovězí svíčkové
- 2 kousky nesoleného másla
- olivový olej
- 3 snítky čerstvého rozmarýnu
- 1 červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 600 g směsi hub
- 100 g kuřecích jater
- 1 lžíce worcesterové omáčky
- 1/2 lžičky lanýžového oleje (volitelné)
- 50 g strouhanky
- 500 g listového těsta
- 1 velké vejce
Senohrabek / Shutterstock.com
Na omáčku:
- 2 cibule
- 4 snítky čerstvého tymiánu
- 1 vrchovatá lžíce džemu z černého rybízu
- 100 ml dezertního vína Madeira
- 1 vrchovatá lžička anglické hořčice
- 2 vrchovaté lžičky hladké mouky
- hladká mouka na posypání
- 600 ml horkého hovězího vývaru
Postup:
- Hovězí svíčkovou osolte a opepřete. Rozehřejte velkou pánev, nalijte do ní pořádnou dávku oleje a orestujte na něm svíčkovou. Přidejte kousek másla a snítku rozmarýnu.
- Svíčkovou opečte ze všech stran. Restujte celkem cca 4 minuty a poté vyndejte maso na talíř.
- Pánev znovu vymažte, plamen stáhněte na střední teplotu a orestujte na ní najemno nakrájenou cibuli a česnek. Poté přidejte na malé kousky nakrájené houby, kousek másla, olivového oleje a restujte. Přidejte lístky rozmarýnu a za pravidelného míchání vařte 15 minut, dokud nezměknou a nezačnou karamelizovat.
- Poté do pánve přidejte játra a worcesterovou omáčku. Vařte několik minut, potom obsah pánve dejte na velké prkénko a pokapejte lanýžovým olejem. Vše nakrájejte na kousky tak, aby šlo směs rozetřít. Podle chuti okořeňte, přimíchejte strouhanku a paštika je hotová.
- Předehřejte troubu na 210 °C.
- Na pomoučeném vále vyválejte těsto cca na 30x40 cm. Rozetřete na něj paštiku tak, aby byla od všech okrajů 5 cm. Svíčkovou položte na paštiku a pevně srolujte. Konce pečlivě utěsněte.
L Nunes / Shutterstock.com
- Na několik minut dejte nahřát plech. Poté na plech dejte pečicí papír a přeneste na něj Wellington a potřete ho vajíčkem. Pečte v troubě předehřáté na 40 minut.
- Mezitím si připravte omáčku. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nahrubo. Orestujte ji v pánvi na olivovém oleji a přidejte lístky tymiánu. Za občasného míchání restujte 20 minut. Poté přidejte marmeládu a vařte, dokud omáčka nemá lesklou a tmavou barvu.
- Přilejte do omáčky dezertní víno, chvíli povařte a postupně vmíchejte hořčici, mouku a vývar. Vařte do požadované hustoty, rozmixujte tyčovým mixérem a propasírujte přes sítko
- Jamile je Wellington upečený, nechte ho 5 minut odpočinout a pak nakrájejte na 2 cm silné plátky. Podávejte s omáčkou a dušenou zeleninou.
Zdroje: jamieoliver.com, britannica.com