Indická kuchyně je hodně oblíbená a nabízí spoustu jídel z kuřecího masa, často s různými omáčkami. Jedním z nejoblíbenějších pokrmů na světě je indické máslové kuře, neboli butter chicken. To vzniklo tak trochu náhodou, když indický šéfkuchař potřeboval spotřebovat zbytky tandoori kuřete. Pojďte si s námi uvařit butter chicken podle receptu slavného šéfkuchaře Gordona Ramsayho!
Kdo vymyslel butter chicken?
O původ receptu se přou v Indii 2 rodiny. Celý spor se před 2 měsíci dostal dokonce k soudu v indickém Dillí. Jak to tedy je? Recept údajně vymyslel v roce 1930 Kundan Lal Gujral, který chtěl nějak využít zbytky kuřete tandoori. Přidal k němu rajčatovou omáčku, hodně másla a smetanu. A recept na lahodné kuře s máslovou omáčkou byl na světě.
Ovšem údajně byl u zrození tohoto receptu ještě Kundan Lal Jaggi, který s Kundanem Lal Gujralem pracoval v restauraci v Dillí. Proto si potomci obou šéfkuchařů nárokují prvenství a celá záležitost je nyní v rukou indického soudu.
Indická polévka
Indická polévka z červené čočky je chutná a zdravá. Vychutnejte si ji v receptu, který vás zanese do míst, co voní směsí koření.
Indická polévka
Pečený indický květák
Pečený indický květák je lahodný bezmasý pokrm, který vás zasytí, ale rozhodně po něm nepřiberete. Navíc je velmi rychlý a jednoduchý na přípravu.
Pečený indický květák
Butter chicken podle Gordona Ramsayho – recept
Ingredience:
Naložení masa:
- 800 g vykostěného kuřete bez kůže
- 2 stroužky česneku
- 2 cm zázvoru
- 1/2 lžičky mořské soli
- 1/2 lžičky chilli prášku
- 1,5 lžíce citronové šťávy
- 75 ml bílého jogurtu
- 1/2 lžičky koření garam masala
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1 lžička rozdrceného římského kmínu
- 1–2 lžíce oleje
Vikash Kumar Rai / Shutterstock.com
Omáčka:
- 1,5 lžíce ghí
- 2 stroužky česneku
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 1 lusk kardamonu
- 2 hřebíčky
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička koření garam masala
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička chilli prášku
- 275 ml loupaných rajčat
- 1 lžíce citronové šťávy
- 40 g másla
- 100 ml smetany
Postup:
- Kuřecí maso nakrájejte na kousky velké cca 3–4 cm. Dejte je do mísy a přidejte k nim 2 prolisované stroužky česneku, nastrouhaný zázvor, sůl, chilli a citronovou šťávu. Zamíchejte, přikryjte mísu potravinovou folií a dejte na 30 minut do lednice.
- Mezitím smíchejte bílý jogurt s kořením garam masala, kurkumou a římským kmínem. Připravenou směs nalijte na kuřecí maso a pečlivě promíchejte. Přikryjte potravinou folií a dejte na 3–4 hodiny do lednice. Maso můžete nechat odležet i přes noc.
- Rozpalte si pánev se 2 lžícemi oleje a orestujte na ní kuřecí maso, dokud nezměkne.
- V další pánvi rozehřejte ghí a přidejte k němu 2 prolisované stroužky česneku a nastrouhaný zázvor. Restujte cca 1 minutu a potom přidejte lusk kardamonu s rozdrcenými semínky, hřebíček, koriandr, koření garam masala, kurkumu a chilli.
- Koření v pánvi dobře promíchejte a restujte 1–2 minuty, dokud se nerozvoní. Poté přidejte loupaná rajčata, citronovou šťávu a vařte několik minut. Potom přidejte orestované kuřecí maso a dobře promíchejte.
- Na závěr přidejte máslo a smetanu ke šlehání. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Omáčka by měla mít krémovou konzistenci. V případě potřeby omáčku dochuťte. Podávejte s rýží.
Zdroj: Kupi, Reuters