Věděli jste, že spodní zásuvka v lednici má svůj specifický název i účel? Crisper drawer, jak se jí v anglicky mluvících zemích říká, je určena k uložení potravin, u nichž chceme prodloužit čerstvost či křupavost. Listový salát, špenát, mrkev, ale i čerstvé maso, ryby nebo vejce. To vše si díky spodní zásuvce v chladničce udržuje lépe svou čerstvost. Používáte tento šuplík správně?
Správné uspořádání potravin v ledničce není jen znakem pořádnosti, ale může také prodloužit trvanlivost vašich potravin a tím zamezit plýtvání. Rozmístění produktů by přitom nemělo být jen tak náhodné – většina chladniček nabízí hned několik zón s různou teplotou a vlhkostí, přičemž každá má svůj specifický účel.
Stejné je to i se spodní zásuvkou, tzv. crisper drawer (crisp = křupavý), do níž čeští spotřebitelé obvykle ukládají ovoce a zeleninu. Dělají to ale správně? Díky své konstrukci umožňuje spodní zásuvka lednice nastavit specifickou vlhkost vzduchu, přičemž zmiňované ovoce a zelenina potřebují vlhkost vzduchu odlišnou.
Crisper drawer je navržena tak, aby udržovala jinou vlhkost vzduchu než zbytek chladničky. Nízká vlhkost vyhovuje ovoci, které má tendenci brzy hnít, jako jsou jablka a hrušky. Vysoká vlhkost je ideální ke skladování listové zeleniny, jako je špenát nebo ledový salát, ale také mrkve. Některé druhy zeleniny do lednice dokonce vůbec nepatří! Jedná se například o cukety, lilky, rajčata nebo papriky. Tyto druhy zeleniny ocení umístění na kuchyňské lince nebo ve spíži, kde je optimální teplota, vlhkost i tma.
Díky tomu, že si spodní zásuvka udržuje stálou teplotu, je vhodná nejen ke skladování zeleniny, ale také čerstvého masa, ryb a případně i vajec.
Pro optimální využití této „křupavé“ zásuvky ji nikdy nepřeplňujte. Příliš mnoho potravin by mohlo zabránit proudění vzduchu, které je pro správné fungování zásuvky potřeba.
Zásuvku také udržujte v absolutní čistotě, aby nedocházelo k množení plísní a zápachu, který by mohl ovlivnit kvalitu dalších potravin v lednici. Pokud vám ve spodní zásuvce přece jen začne hnít zapomenutý salát, vyjměte veškerý obsah, důkladně ji vymyjte teplou vodou se saponátem a před dalším používáním důkladně vysušte. Tuto péči byste ostatně jednou za čas měli věnovat celé lednici.
Pokud chcete organizovat lednici jako profesionál a omezit plýtvání téměř na minimum, stačí dodržovat několik jednoduchých pravidel. Základem je znát svou lednici – obecně platí, že v horní polici a na dveřích je teplota nejvyšší, ve spodním šuplíku pak nejnižší.
Nahoře proto uchovávejte nápoje, zavařeniny, bezmasé pomazánky, sýry, ve dveřích pak můžete uschovat například máslo. Další dvě poličky využijte k uložení mléčných výrobků a uzenin. Ve spodním šuplíku je pak vhodné uchovávat čerstvou zeleninu, maso a ryby. Potraviny by se přitom nikdy neměly dotýkat zadní stěny lednice, k níž by mohly přimrzat.
Zdroje: Martha Stewart, Jídlo a radost, Kupi