Recept na jablečné taštičky jako z Mekáče. V pečené i smažené verzi chutnají líp než z fast foodu

Pocukrované jablečné taštičky na talíři Katarzyna Hurova / Shutterstock.com

Milujete jablečné taštičky a jejich sladkou, kořeněnou náplň? Připravte si doma verzi, která předčí i ty z oblíbeného fast foodu! S naším receptem zvládnete jak pečenou, tak smaženou variantu, a to s křupavým těstem a lahodnou jablečnou náplní. Naučíme vás, jak dosáhnout dokonalé textury a chuti, kterou si zamilujete. Připravte si vlastní těsto pro ještě lepší výsledek a vychutnejte si domácí jablečné taštičky, které budou hitem nejen na vašem stole, ale i u každé návštěvy.

Přečtěte si také

Česká kuchyně pod drobnohledem turistů: Trdelník, smažák a chlebíčky jsou jako magnet na cizince

Jaké zvolit těsto, aby byly taštičky křupavé?

Obvykle se v receptech setkáte s kupovaným listovým. Díky němu si výrazně ušetříte práci i čas, zejména pokud taštičky připravujete ve spěchu nebo pro nečekanou návštěvu. O něco lepší chuti ale můžete dosáhnout s vlastnoručně připraveným těstem. Jak na něj, vám ukážeme dále v článku.

Co je následně důležité, je způsob tepelné úpravy. Křupavější a autentičtější textury vždy dosáhnete smažením. Taštičky ale můžete stejně tak dobře upéct v troubě či horkovzdušné fritéze.

Rozkrojená taštička s vytékající jablečnou náplní Yoyochow23 / Shutterstock.com

Recept: Taštičkové (koláčové) těsto

Na cca 12 až 14 kousků budete potřebovat:

  • 375 g hladké mouky (+ trochu navíc na posypání pro válení těsta)
  • 185 g másla (vychlazeného, nakrájeného na kostky)
  • 10 g cukru krystal
  • 10 g soli
  • 108 ml ledové vody

Postup: Mouku, cukr a sůl dejte do mixéru nebo kuchyňského robota (případně míchejte ručně) a krátce promíchejte. Přidejte kostky pokrájeného studeného másla a opět chvíli mixujte. Hotovou směs (stále v ní mohou být hrudky másla) dejte do mísy, za stálého míchání vidličkou přilijte vodu a vypracujte hladké, hutné těsto. To zabalte do fólie a nechte alespoň dvě až tři hodiny, ideálně však přes noc, vychladit v lednici.

Flambovaný trhanec s jablky
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Flambovaný trhanec s jablky

Flambovaný trhanec s jablky si hravě připravíte jako netradiční hlavní jídlo dne i jako chutný odpolední dezert. Díky flambování si jeho přípravu navíc zaručeně užijete.

Flambovaný trhanec s jablky
Chřestové taštičky z listového těsta
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Chřestové taštičky z listového těsta

Receptů na dobroty z listového těsta není nikdy dost. Vyzkoušejte si podle našeho videoreceptu připravit chřestové taštičky, které zvládne i úplný kuchtík začátečník. Voní po tymiánu a báječně chutnají!

Chřestové taštičky z listového těsta

Recept: Jablečná náplň do taštiček

Budete potřebovat:

  • 4 větší jablka
  • 50 g cukru krystal
  • 85 g třtinového cukru
  • 2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • šťávu z 1 citronu
  • 1 lžíci kukuřičného škrobu rozmíchaného ve 2 lžících (20 ml) vody
  • sůl

Postup: Oloupaná jablka zbavte jádřinců a nakrájejte na menší kostičky velké cca 2,5 cm. Dejte do rendlíku nebo pánve, zasypte cukrem a nechte chvíli odpočívat. Zhruba po 10 minutách začněte vařit. Následně přidejte citronovou šťávu, koření, sůl a skořici a na mírném stupni (asi 15 až 20 minut) vařte, dokud směs nezhoustne. Nakonec v hrnečku smíchejte škrob s vodou a přilijte do jablečné směsi, aby získala dokonale hustou konzistenci.

  • Tip: Jako náplň můžete do taštiček použít i vanilkový pudink, případně třešňový, borůvkový nebo jahodový rozvar, který připravíte podobně jako jablečný výše. Anebo zkuste jejich různé kombinace.
Nakrájená jablka v hrnci, jablka a cukr na prkénku Angelika Heine / Shutterstock.com

Postup: Jak jablečné taštičky usmažit či upéct?

  1. Vyválené těsto na tloušťku asi 0,5 cm překrájejte na sudý počet souměrných obdélníků (cca 12 × 6 cm).
  2. V mističce si rozkvedlejte vajíčko s trochou vody a mašlovačkou potřete okraje poloviny plátků. Pak do jejich středu dejte pár lžiček jablečné náplně.
  3. Přikryjte druhou polovinou plátků. Okraje přimáčkněte prsty nebo vidličkou, aby těsto přilnulo po obvodu k sobě. Horní plátek na několika místech opatrně nařízněte. Předchystané dejte ještě na pár minut vychladit do ledničky.

Příprava v troubě:

  • Troubu dejte předehřívat na 190 stupňů. Mezitím si připravte posypku: smíchejte cukr krystal a skořici a touto směsí poté poprašte taštičky, než je dáte na plechu vystlaném pečicím papírem do trouby. Pečte asi 20–25 minut, dokud nebudou na povrchu zlatavé.

Smažení:

  • Ve vyšším hrnci (nebo friťáku) nechte rozehřát olej na teplotu kolem 180 stupňů a smažte ponořené asi tři až čtyři minuty, dokud nebudou krásně zlaté a křupavé. Nechte okapat a zchladnout na mřížce, ještě teplé je ale můžete posypat směsí cukru a skořice.

Zdroj: Joshua Weissman, The Kitchn