Milujete jablečné taštičky a jejich sladkou, kořeněnou náplň? Připravte si doma verzi, která předčí i ty z oblíbeného fast foodu! S naším receptem zvládnete jak pečenou, tak smaženou variantu, a to s křupavým těstem a lahodnou jablečnou náplní. Naučíme vás, jak dosáhnout dokonalé textury a chuti, kterou si zamilujete. Připravte si vlastní těsto pro ještě lepší výsledek a vychutnejte si domácí jablečné taštičky, které budou hitem nejen na vašem stole, ale i u každé návštěvy.
Obvykle se v receptech setkáte s kupovaným listovým. Díky němu si výrazně ušetříte práci i čas, zejména pokud taštičky připravujete ve spěchu nebo pro nečekanou návštěvu. O něco lepší chuti ale můžete dosáhnout s vlastnoručně připraveným těstem. Jak na něj, vám ukážeme dále v článku.
Co je následně důležité, je způsob tepelné úpravy. Křupavější a autentičtější textury vždy dosáhnete smažením. Taštičky ale můžete stejně tak dobře upéct v troubě či horkovzdušné fritéze.
Na cca 12 až 14 kousků budete potřebovat:
Postup: Mouku, cukr a sůl dejte do mixéru nebo kuchyňského robota (případně míchejte ručně) a krátce promíchejte. Přidejte kostky pokrájeného studeného másla a opět chvíli mixujte. Hotovou směs (stále v ní mohou být hrudky másla) dejte do mísy, za stálého míchání vidličkou přilijte vodu a vypracujte hladké, hutné těsto. To zabalte do fólie a nechte alespoň dvě až tři hodiny, ideálně však přes noc, vychladit v lednici.
Flambovaný trhanec s jablky si hravě připravíte jako netradiční hlavní jídlo dne i jako chutný odpolední dezert. Díky flambování si jeho přípravu navíc zaručeně užijete.
Receptů na dobroty z listového těsta není nikdy dost. Vyzkoušejte si podle našeho videoreceptu připravit chřestové taštičky, které zvládne i úplný kuchtík začátečník. Voní po tymiánu a báječně chutnají!
Budete potřebovat:
Postup: Oloupaná jablka zbavte jádřinců a nakrájejte na menší kostičky velké cca 2,5 cm. Dejte do rendlíku nebo pánve, zasypte cukrem a nechte chvíli odpočívat. Zhruba po 10 minutách začněte vařit. Následně přidejte citronovou šťávu, koření, sůl a skořici a na mírném stupni (asi 15 až 20 minut) vařte, dokud směs nezhoustne. Nakonec v hrnečku smíchejte škrob s vodou a přilijte do jablečné směsi, aby získala dokonale hustou konzistenci.
Příprava v troubě:
Smažení:
Zdroj: Joshua Weissman, The Kitchn