Těstoviny, které jsou hitem už tisíce let: Recept na lasagne bolognese jako z italské restaurace

Boloňské lasagne stockcreations / Shutterstock.com

Příprava lasagní může být trochu složitější, ale jejich úžasná chuť to zcela jistě vyváží. Tušili jste, že lasagne jsou součástí kuchyně už více než 2000 let? Existuje nespočet variant těchto těstovin, údajně jich je dokonce přes sto. My vám však přinášíme klasický recept na lasagne bolognese.

Přečtěte si také

Jak si okamžitě uvolnit ucpaný nos? Tisíce lidí si chválí tento trik, vyzkoušejte i další metody

Jaká je historie lasagní?

Lasagne jsou možná nejstaršími těstovinami na světě. Jsou tradičním italským jídlem, ale jejich původ sahá až do starověkého Řecka, kde se podávalo jídlo z dlouhých, nakrájených plátů těsta.

Nejstarší zmínku o lasagních najdeme v italské knize Boloňské paměti z roku 1282. Nejedná se ovšem o recept, lasagne jsou zde pouze zmíněné v jedné básni. První recept na toto oblíbené jídlo pochází ze 14. století. Dnešním lasagním se ale příliš nepodobal – šlo o pláty těstovin z kvašeného těsta, které se po uvaření posypaly sýrem a kořením.

O lasagních najdeme zmínku i v cestovatelských spisech Marca Pola. Ten v Číně ochutnal těstoviny z mouky z chlebovníku, které mu připomínaly italské lasagne.

Špagety Carbonara podle Emanuela Ridiho
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Špagety Carbonara podle Emanuela Ridiho

Hledáte tip na rychlý oběd nebo večeři? Máme pro vás skvělý recept na pravé italské špagety carbonara! Inspirovali jsme se přímo u italského mistra – kuchaře Emanuela Ridiho. Tak skočte do obchodu pro vše potřebné a jdeme na to. Za 30 minut budete mít hotovo!

Špagety Carbonara podle Emanuela Ridiho

Lasagne Bolognese – recept

Ingredience:

  • 600 g lasagní
  • 200 g strouhaného parmezánu

Boloňská omáčka:

  • 800 g mletého masa mix
  • 300 g mrkve
  • 200 g řapíkatého celeru
  • 200 g cibule
  • 200 g celeru
  • 100 g pancetty (slaniny)
  • 150 g rajského protlaku
Rozbalené balení lasagní, vedle poležená cherry rajčata a vařečka Angelika Heine / Shutterstock.com
  • 300 ml suchého červeného vína
  • 100 ml olivového oleje
  • 10 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 30 g soli

Bešamel:

  • 60 g hladké mouky
  • 60 g másla
  • 1 l plnotučného mléka
  • 50 g oloupané cibule
  • bobkový list
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • špetka mletého bílého pepře
  • sůl
Kastrol s bešamelovou omáčkou AS Foodstudio / Shutterstock.com

Postup:

  • Nejprve si připravte boloňskou omáčku. Cibuli a česnek nakrájejte najemno. Mrkev, celer a pancettu nakrájejte na kostičky. Stonek řapíkatého celeru omyjte, rozkrojte podélně na poloviny a nakrájejte na malé kousky.
  • V hrnci na středním ohni rozpalte olej a přidejte pancettu. Jakmile začne zlátnout, přidejte mrkev, celer a řapíkatý celer. Míchejte, dokud nebude zelenina orestovaná dozlatova.
  • K zelenině s pancettou přidejte cibuli a orestujte ji. Přidejte maso a česnek. Vše důkladně promíchejte a osolte. Vše za stálého míchání nechejte povařit 10 minut. Přidejte rajský protlak a důkladně promíchejte. Směs vařte za častého míchání dalších 15 minut.
  • Do sítka na koření vložte bobkový list, kuličky pepře a nového koření a dejte ho do masové směsi. Přilejte víno a za občasného míchání nechte povařit 20 minut.
  • Přilijte 100 ml vody a stáhněte plamen na minimum. Přidejte muškátový oříšek, zamíchejte a přiklopte pokličkou. Nechte dusit 3 hodiny za občasného míchání. V případě odpaření tekutiny z hrnce přidejte další vodu.
Rychlý těstovinový salát
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Snadný

Rychlý těstovinový salát

Těstovinový salát je sázka na jistotu. Je to rychlé a jednoduché jídlo, do kterého si můžete dát prakticky cokoliv. Zkuste naši variantu se zeleninou, díky které bude salát lehký a osvěžující.

Rychlý těstovinový salát
  • Nyní si připravte bešamel. Cibuli nakrájejte najemno. V hrnci na středním ohni rozehřejte máslo. Přidejte cibuli a nechejte ji za stálého míchání na středním ohni asi půl minuty zpěnit. Přidejte pepř a promíchejte.
  • Přisypte mouku a 1 minutu míchejte. Přilijte všechno mléko a důkladně promíchejte metličkou. Přidejte bobkový list, muškátový oříšek, sůl a přiveďte k varu. Plamen stáhněte na minimum a za stálého míchání vařte asi 20 minut. Hotový bešamel přeceďte přes jemný cedník.
  • Jakmile máte hotovou omáčku a bešamel, uvařte lasagne podle návodu. Až jsou uvařené, zchlaďte je v míse se studenou vodou.
Zapékací mísa s lasagnemi Elena Shashkina / Shutterstock.com
  • Dno zapékací mísy potřete 2 lžícemi bešamelu, na něj položte pláty těsta v jedné vrstvě. Rozetřete čtvrtinu bešamelu, přidejte čtvrtinu parmazánu a pokračujte vrstvou ze čtvrtiny boloňské omáčky.
  • Na ni položte další vrstvu těstovin a stejným způsobem pokračujte, dokud nemáte 4 vrstvy. Na poslední vrstvu položte pláty těsta, potřete zbývajícím bešamelem a posypte zbylým parmazánem. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.

Uvedený recept je na 6 porcí.

Máte raději lasagne bolognese, nebo špenátové lasagne? Nebo máte vlastní verzi lasagní?

Zdroje: Kupi, Britannica, National Geographic