Čínská kuchyně je u nás velmi oblíbená. Kdo by neznal čínu, rychlé jídlo, do kterého si můžete dát prakticky cokoliv. S drobnými obměnami do ní nejčastěji dáváme kuřecí maso, papriku, pórek, houby a někdo také arašídy. Nesmí samozřejmě chybět ani sójová omáčka. Pojďte si uvařit kuřecí čínu podle našeho receptu, do kterého jsme zahrnuli i trochu těch čínských ingrediencí.
I když u nás byla v minulosti, především na šlechtických sídlech, čínská kultura velmi oblíbená, jídlo s názvem čína je český vynález. V kuchařkách bychom našli nejrůznější verze tohoto jídla. První recept na vzdálenou verzi číny se objevil v kuchařce Mladá hospodyňka od Anny Drůbkové z roku 1913. Recept nese název „Vepřová pečeně na čínský způsob.“
Autorka v něm doporučovala použít vepřovou kýtu nebo krkovici. Maso se nakrájelo na plátky, prošpikovalo se špalíčky slaniny a ančovičkami. Součástí receptu byla omáčka. Na másle se orestovala cibule a odřezky ze slaniny. Až bylo vše „zpěněné“, do základu přišla ještě lžíce hořčice a lžíce kaparů.
Do této směsi se přidalo prošpikované maso a za pravidelného podlévání vodou se vše dusilo asi 2 hodiny. Na závěr se omáčka zahustila kyselou smetanou a 2 lžícemi mouky. Jako příloha k této číně byl knedlík nebo brambory.
Thajské rýžové nudle Pad Thai patří mezi nejoblíbenější jídla asijské kuchyně. Rýžové nudle s kuřecími kousky a spoustou zeleniny společně s nasekanými arašídy a chilli papričkami chutnají totiž naprosto skvěle. Příprava se může zdát trochu náročnější, s naším receptem to však zvládnete hravě.
Vepřovou čínu s nudlemi zvládnete připravit doma jako rychlou a jednoduchou večeři. Vepřové maso se zeleninou na asijský způsob v kombinaci s nudlemi vykouzlí nevšední pokrm s nádechem exotiky.
Uvedený recept je na 4 porce.
Jaké ingredience si nejčastěji dáváte do číny vy?
Zdroje: kupi.cz, kuchařka Mladá hospodyňka z roku 1913