Šunkofleky byly dlouho oblíbeným pokrmem našich babiček. Tento rychlý a chutný recept rozhodně nezruinuje váš rozpočet. Jde o tradiční české jídlo, které je staré více než dvě století, a jeho recept se za tu dobu téměř nezměnil. Do šunkofleků můžete přidat šunku nebo uzené maso podle vaší chuti. Tak neváhejte a pusťme se do vaření!
Kde se vzaly šunkofleky?
Možná to bude znít překvapivě, ale recept na šunkofleky má svůj původ už ve starověkém Římě. Samotný název jídla pochází ze zastaralého německého slova „Schunkeflecken“, což v překladu znamená šunkové flíčky.
Šunkofleky jsou tradičním českým jídlem a mají poměrně slavnou historii. Najdeme o nich zmínku v díle tehdejšího oblíbeného spisovatele Františka Jaromíra Rubeše z roku 1843, ve kterém si hlavní hrdina rád dopřával levné a chutné jídlo jménem šunkenflekle.
Recept na šunkofleky je starý více než 200 let. Najdeme ho například už v kuchařce z let 1819–1820. Jídlo v ní má název „šunkové neb uzeninové flíčky“. V kuchařce je dokonce uvedena i postní verze šunkofleků, která nahrazuje uzenou šunku vykostěnou rybou.
Zapékané těstoviny s tvarohem a jablky
Pro všechny milovníky sladké kuchyně tu máme super rychlý a chutný recept na zapékané těstoviny s tvarohem a jablky. Tento recept si jistě zamilujete.
Zapékané těstoviny s tvarohem a jablky
Zapečené těstoviny s pórkem a kuřecím masem
Těstoviny s kuřecím masem a pórkem, zapečené v křupavé sýrové krustičce, skvěle poslouží jako rychlý oběd nebo večeře ve dnech, kdy není času nazbyt. Stačí jen orestovat kuřecí maso s pórkem, uvařit těstoviny a pak vše společně zapéct v troubě.
Zapečené těstoviny s pórkem a kuřecím masem
Recept na šunkofleky
Ingredience:
- 300 g těstovin fleky
- 250 g uzeného masa
- 1 lžička másla
- 1 cibule
- 3 hrsti mraženého hrášku
- 1 hrst petrželové natě
- 300 ml mléka
- 2 vejce
- 100 g goudy
- sůl a pepř
zi3000 / Shutterstock.com
Postup:
- Oloupejte cibuli a nakrájejte ji najemno. Dejte vařit vodu na těstoviny.
- Do rozpálené pánve dejte lžíci másla a orestujte na ní cibulku.
- Uzené maso nakrájejte na malé kostičky a vložte do pánve s cibulí. Společně chvíli restujte.
- Do osolené vroucí vody nasypejte těstoviny a vařte do změknutí.
- Mezitím si připravte mléko a vejce. Do 300 ml mléka přidejte dvě vejce, osolte, opepřete a vidličkou pořádně promíchejte. Goudu nastrouhejte najemno.
- Uvařené těstoviny sceďte a nasypte do pekáčku.
- Přidejte k nim orestovanou cibuli s uzeným masem, hrášek a nastrouhanou goudu. Trochu sýra si odložte na posypání vrchu šunkofleků. Vše promíchejte.
- Těstoviny poté zalijte směsí mléka a vajíček a opět promíchejte. Přidejte nasekanou petrželku a znovu promíchejte. Nakonec těstoviny posypejte zbylým sýrem.
- Pečte v troubě na 170 °C dozlatova.
Z uvedeného receptu budete mít čtyři porce.
Pár tipů nakonec
- Pokud chcete, aby byl recept levnější můžete vynechat hrášek a goudu. Místo uzeného masa lze bez problémů použít nakrájenou šunku.
- Místo mléka se dá použít i smetana 33 % nebo kysaná smetana. Použití smetany dodá šunkoflekům bohatší a krémovější konzistenci a udělá pokrm ještě lahodnější a sytější.
Patří šunkofleky mezi vaše oblíbená jídla? Přidáváte si do receptu něco navíc?
Zdroje: Kupi, Zmlsané dějiny