Šťavnatý španělský ptáček jako od maminky: Skvělá česká klasika, kterou miloval i císař

Rozkrojený španělský ptáček, podávaný s rýží hsunny / Shutterstock.com

Španělský ptáček je jedním z nejoblíbenějších českých pokrmů. Ačkoliv jeho název může vést k domněnce o španělském původu, ve Španělsku takové jídlo neznají. Tento delikátní pokrm se připravoval už v 16. století a recept se během let několikrát změnil, včetně použití různých druhů masa. Přinášíme vám tradiční recept na španělského ptáčka z hovězího masa. Pojďte si ho s námi společně uvařit!

Přečtěte si také

Slaný dýňový koláč s fíky a pancettou. Podzimní delikatesa, kterou si dá k večeři celá rodina

Jak vzniklo označení španělský ptáček?

Určitá spojitost se Španělskem tu přece jenom je. Historik Martin Franc, odborník na dějiny stravování, uvádí, že podle legendy získalo toto jídlo své pojmenování podle španělských kuchařů, kteří vařili na dvoře císaře Rudolfa II. v Praze. Rudolf II. totiž vyrůstal ve Španělsku a do Čech s sebou přivezl i své kuchaře.

Ti mu připravovali lahodné plátky telecího masa plněné nádivkou. Závitky byly na obou koncích spíchnuté špejlí a při vaření se uprostřed vyboulily. Tento tvar připomínal trup ptáka, špejle zase ptačí pařátky – díky této podobě prý vzniklo pojmenování španělský ptáček.

Svíčková na smetaně
Čas přípravy: 3 hod Obtížnost: Střední

Svíčková na smetaně

Svíčková omáčka na smetaně patří k tradičním svátečním jídlům v České republice. Tímto výborným receptem své hosty zaručeně potěšíte.

Svíčková na smetaně
Znojemská omáčka
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Znojemská omáčka

Znojemská omáčka je snadná na přípravu a velmi chutná. Její hlavní ingrediencí je kyselá okurka, která omáčce dodá nezaměnitelnou chuť. Znojemskou omáčku, jinak také znojemskou pečeni, připravujeme z vepřového masa, nejvhodnější je kýta nebo plec. Nejčastěji se podává s rýží nebo houskovým či karlovarským knedlíkem.

Znojemská omáčka

Jak se připravoval španělský ptáček podle starých českých kuchařek?

Recepty na španělského ptáčka byly v minulosti různé. Česká kuchařka Františky Hansgirgové z roku 1869 uvádí, že se závitek připravoval z hovězího masa, potíral se sardelkou a byl plněný jen slaninou. Jiné verze uvádějí jako náplň sardele a žemle.

Podle ještě staršího receptu z roku 1843, který pochází z kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové, se španělský ptáček připravoval z najemno nasekané telecí plece. Nádivku tvořila taktéž nasekaná telecí plec, smíchaná s vejci a žemlí.

Stará, ručně psaná kuchařka, na které je položená vařečka Reinhold Leitner / Shutterstock.com

Recept na španělského ptáčka

Ingredience:

  • 4 plátky hovězí kýty
  • 1 vařené vejce
  • 2 ks nakládané okurky
  • 1 ks cibule
  • 4 lžíce hořčice
  • 40 g špeku
  • 80 g salámu gothaj
  • sůl a pepř podle chuti

Ingredience na omáčku:

  • 50 g sádla
  • 3 ks střední cibule
  • 40 g špeku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 800 ml hovězího vývaru
  • 100 ml láku z okurek
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • jíška na zahuštění omáčky
Plátek hovězího masa, potřený hořčicí, na plátku položené vejce, slanina, okurka a gothaj siloto / Shutterstock.com

Postup:

  1. Hovězí plátky naklepejte přes mikrotenový sáček. Naklepané plátky osolte a opepřete.
  2. Špek a gothaj nakrájejte na špalíčky. Vejce, okurky a cibuli nakrájejte na čtvrtky.
  3. Každý plátek potřete hořčicí a naskládejte na něj na špalíčky nakrájený špek a gothaj (od každého cca 5–10 g), čtvrtku vejce a dvě čtvrtky okurky. Na závěr přidejte čtvrtku cibule.
  4. Plátek řádně smotejte, převažte provázkem nebo spíchněte špejlí.
  5. V kastrolu rozehřejte sádlo a ze všech stran na něm dozlatova orestujte ptáčky. Orestované ptáčky vyndejte na talíř.
  6. Do výpeku přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájený špek. Orestujte dozlatova.
  7. Poté zalijte vývarem, přidejte lák z okurek a hořčici. Promíchejte, vraťte do kastrolu orestované ptáčky a přiveďte k varu.
  8. Jakmile omáčka začne vřít, stáhněte oheň na minimum a duste do měkka asi hodinu a půl.
  9. Jakmile jsou ptáčky měkké, vyndejte je z omáčky a odstraňte z nich provázek.
  10. Omáčku podle potřeby dochuťte solí a pepřem, přeceďte ji přes síto a podle potřeby zahustěte jíškou. Podávejte s houskovým knedlíkem nebo rýží.

Recept je uvedený na čtyři porce.

Španělské ptáčky v kastrolu FranciscoDania / Shutterstock.com
  • Tip: Hovězí maso vybírejte tak, aby šlo dobře naklepat a zároveň se nerozpadlo. Hodí se roštěnka, loupaná plec nebo spodní šál.

Máte raději španělského ptáčka z hovězího, nebo vepřového masa? Připravujete občas i rozlítané ptáčky?

Zdroje: cz-test.cz, Zmlsané dějiny, Kupi.cz. kuchařka Marie Dobromily Rettigové, stream.cz