Příprava krupicového flameri může být pro někoho na první pohled podobná s obyčejnou krupicovou kaši, ale ve skutečnosti je to mnohem víc. Tento recept má pečlivě vybrané ingredience, jejichž spojení chutí zajišťuje, že flameri si získá i ty nejnáročnější milovníky jídla.
S přípravou začínáte už večer, kdy krupici smícháte s mlékem, aby se přes noc všechny chutě a vůně do ní vsákly. Díky tomu bude kaše, která je základem flameri, krásně hladká a jemná.
Druhý den se do této směsi přidávají vonné ingredience jako citronová kůra, pomerančová kůra a vanilka. Tyto přísady proměňují jednoduchou kaši v dezert, který vám připomene chuť léta a exotiky.
1. Smíchejte krupici s trochou soli a 250 ml mléka v míse. Směs dejte do sklenice, kterou zavřete, a nechte v lednici odpočinout alespoň hodinu, lépe dvě, ale nejlepší bude nechat ji tam přes noc. Krupice tak lépe nabobtná, což pomůže při vaření kaše a kaše bude jemnější a měkčí.
2. Citron omyjte v teplé vodě, oloupejte a najemno nastrouhejte kůru. Zbytek mléka ohřejte s citronovou kůrou a vanilkovým cukrem, ale nenechte to vařit. Po 5 minutách odstavte, aby se chutě propojily.
3. Oddělte bílky od žloutků a vyšlehejte je s trochou soli na lehký sníh. Postupně přidávejte cukr a šlehejte, dokud sníh neztuhne. Sníh by měl být lehký, a to zabere 3–5 minut.
4. Ve druhé misce vyšlehejte smetanu do polotuha.
Panna cotta je italský dezert ze smetany, želatiny, vanilkového lusku a cukru. Tato nepečená dobrota se buď horká lije do formiček a poté přelije ovocnou polevou, případně servíruje do skleniček a ozdobí ovocným přelivem. Připravte si tuto oblíbenou italskou lahůdku doma, zaručujeme, že si na ní pochutná celá rodina.
5. Citronovou kůru vylovte (na pomoc si můžete vzít malý cedníček nebo sítko), krupici protřepejte a pomalu ji přilévejte do horkého mléka, míchejte, dokud směs nezačne jemně bublat. Míchejte dalších 5 minut, dokud kaše nezíská střední konzistenci.
6. Žloutky smíchejte s 50 ml mléka a zbytkem cukru. Přidejte trochu horké kaše, prošlehejte a opakujte s další kaší. Tuto směs vmíchejte do kaše a za míchání vařte ještě minutu. Pozor, aby směs nebyla příliš horká a žloutky se nesrazily.
7. Kaši sundejte z ohně, přidejte vyšlehané bílky a dobře promíchejte. Přidejte šlehačku, ale míchejte opatrně, aby se nevytratil vzduch z bílků. Směs rozdělte do sklenic nebo misek a nechte v lednici ztuhnout alespoň 2 hodiny, nejlépe do druhého dne.
Servírování: Podávejte s čerstvým nebo kompotovaným ovocem dle vaší chuti.
Zdroje: kupi.cz