O ančovičkách se říká, že je milují všichni. Jen někteří o tom ještě nevědí. Tyto drobné rybičky se totiž vyznačují zajímavou a návykovou chutí. Snadno z nich vykouzlíte vše od univerzálních dochucovadel, omáček, zálivek, dresinků, pomazánek až po másla. Pokud jste s nimi neměli v kuchyni doposud tu čest, doporučujeme při dalším nákupu sáhnout po jedné konzervě a tyto rybičky vyzkoušet. Máme pro vás několik tipů, jak je ve studené i teplé kuchyni využívat a párovat s dalšími surovinami.
Ančovičky jsou na trhu k dostání ve dvou podobách. Jako čerstvé rybičky, které se typicky praží dokřupava a podávají jako chuťovka namáčená do dipů a omáček.
Mnohem běžnější jsou ovšem nakládané v oleji či slaném nálevu, kdy se u nich rozvíjí jejich typická chuť, pro kterou jsou tak oblíbené. Právě jim se také budeme věnovat v našem článku, jenž vám poradí, jak s nimi v kuchyni pracovat.
Lidé se těmto rybičkám často zbytečně vyhýbají, protože se bojí typické rybí pachuti. V tomto případě je to ovšem jinak. Výrazně slaná, lehce pikantní, masitá chuť nakládaných ančoviček se popisuje jako tzv. umami. Tedy intenzivní a návyková, která dodá zajímavou jiskru každému jídlu, do kterého je přidáte.
S bílým pečivem, česnekem, rajčaty, bazalkou, mozzarellou a kozím sýrem, s jehněčím masem, vejci, ananasem, květákem, brokolicí, zelím či růžičkovou kapustou.
Při vaření k nim můžete přistupovat podobně jako k ostatním umami dochucovadlům, jako je třeba miso pasta, sójová, rybí či ústřičná omáčka. Ať už celé filety, nebo drcené, hodí se pro dochucování omáček a polévek, masových směsí apod. Výborné jsou ale i jen tak, s čerstvým chlebem a máslem nebo opečenou bagetou a rajčaty.
Existuje také celá řada způsobů, jak z ančoviček různá dochucovadla připravit. Inspirovat se můžete našimi tipy na dresink, pomazánku, máslo či omáčku níže.
Ve vyšší nádobě smíchejte 1 lžíci dijonské hořčice, 2 lžíce citronové šťávy a cca 6 plátků podrcených naložených ančoviček. Tyčovým mixerem začněte míchat a po troškách přilévejte cca 80 ml olivového oleje. Směs by měla pomalu houstnout podobně jako při přípravě majonézy. Na závěr dochuťte česnekem, pepřem, čerstvě nasekanou petrželkou a dalšími bylinkami. Dresink se hodí na saláty (včetně Caesaru a dalších), jednohubky a chuťovky, do sendvičů i jako dip k namáčení.
Ančovičky vidličkou rozmělněte, vložte na pánev, zakápněte trochou olivového oleje a nechte vyškvařit. Takto ochucený tuk je výborný na polévání brambor nebo zeleniny, pod maso či ryby i do gulášů.
Rozmačkané ančovičky smíchejte s povoleným máslem, trochou citronové kůry a šťávy, prolisovaným česnekem a pepřem. Vyšlehejte do hladka a používejte ve studené kuchyni namísto pomazánky nebo v teplé podobně jako máslo výše.
Jedná se vlastně o domácí napodobeninu worcesterové omáčky. Připravuje se z mixu ančoviček, bílého octa, zázvoru, cibule, česneku, vody a koření dle chuti. Vše se společně povaří a následně používá do asijských jídel, masových pánví, polévek a omáček, do pokrmů z mletého masa apod.
Zdroje: Finedininglovers.com, irozhlas.cz