Loupané, či neloupané? Mandle patří k nejprodávanějšímu druhu ořechů na světě. Mají plno příznivých účinků na zdraví, psychický stav i hubnutí. Prodávají se a upravují na nejrůznější sladké i slané způsoby a neobejde se bez nich ani žádné pořádné sváteční pečení. Jaké jsou ale rozdíly mezi těmi se slupkou a bez ní? Liší se v chuti, obsahu cenných látek i použití v kuchyni. Kdy po kterých mandlích sáhnout?
Mandle jsou ve skutečnosti jádra pecek šedozelených plodů mandloní. Přirozeně jsou pokryté tenkou hnědou slupkou, která jim dává jejich typickou plnou chuť. Ta některým lidem může připadat mírně nahořklá.
Na druhou stranu se ve slupce nachází více vlákniny a značný podíl antioxidantů, o které se jejím oloupáním připravujeme.
V obchodech je někdy najdete též pod názvem blanšírované. Z hlediska nutričních hodnot a obsahu minerálů a vitamínů jsou na tom podobně jako mandle neloupané. Nicméně díky absenci slupky jsou loupané mandle lépe stravitelnější a mají sladší, jemnější chuť. Právě proto jsou také oblíbenější při pečení, do různých dezertů a domácích potravin.
Mandle můžete oloupané již koupit (ať už celé, drcené nebo v podobě tenkých křupavých plátků), případně si je snadno oloupat doma a pohlídat si, aby si zachovaly co nejvíce cenných látek.
Vánočka s mandlovými plátky patří mezi tradiční vánoční recepty, připravit si ji však můžete i kdykoli jindy. Tajemství úspěšné vánočky je v kynutí – když ji necháte kvalitně vykynout, po upečení si můžete vychutnat lahodné sladké pečivo třeba k snídani.
Existují totiž dva způsoby, jak doma mandle se slupkou loupat. Rychlejší metoda spočívá v krátkém provaření ve vroucí vodě (tzv. blanšírování), kdy slupka rychle nabobtná a jádro jde velmi snadno vyloupnout.
Pokud však máte více času, zkuste šetrnější postup, při kterém v mandlích zůstane více živin (a některé dokonce získají navíc): plody v misce zalijte studenou (ale ne ledovou) vodou a nechte přes noc odstát. Díky tomu se nastartují enzymatické procesy klíčení. Mandle se tím mírně obohatí o další cenné látky a budou ještě snáze stravitelnější.
Z cenového hlediska vychází obě varianty podobně, stejně tak se nyní před Vánocemi často objevují v akcích řetězců jak neloupané, tak blanšírované (plátkové či drcené). Při výběru se proto orientujte spíše podle chuti nebo upotřebení.
Neloupané mandle
Jsou pro svou plnější, mírně nahořklou chuť lepší pro samotné pojídání i pražení (naslano či nasladko). Výborně chutnají solené nebo pražené s medem, chilli a rozmarýnem, nasladko také se sirupem, perníkovým kořením nebo máčené v čokoládě a obalené skořicí.
Mandlový koláč s vaječným likérem skvěle chutná a hravě jej vyrobíte do hodiny. Příprava je velmi jednoduchá, hotový moučník se skvěle hodí k odpolední kávě nebo čaji a v případě, že jej budete servírovat dospělým, můžete jej ještě zakápnout vaječným likérem pro zvýraznění chuti.
Loupané mandle
Ty bez slupky se zase díky měkčí struktuře a sladší chuti více hodí na pečení a zdobení cukroví, dezertů a dortů. Dále také k domácí přípravě marcipánu, mandlových másel a krémů, mandlových nápojů jako rostlinných alternativ mléka, případně k mletí bezlepkové mandlové mouky.
Obdobně jako neloupané je ovšem můžete opražit na pánvi, zasypat solí a podávat jako neodolatelné pohoštění. Třeba k dobrému vínu.
Zdroje: jimejinak.cz, vitalia.cz, webmd.cz