Máte problém vybavit si jména lidí, kteří se vám právě představili? Nebo vám z ničeho nic z věty vypadne slovo a vy si na něj nemůžete vzpomenout? Na paměť a správnou činnost mozku má vliv řada faktorů, a to včetně toho, co jíte. Existují dokonce potraviny, které dokážou paměť nastartovat a zlepšit. Víte, které to jsou?
Dnešní způsob života plný moderních technologií, které nám umožňují vyhledat jakoukoliv informaci během několika vteřin, způsobuje, že si již nemusíme pamatovat tolik věcí jako kdysi.
Zároveň se okolo nás nachází mnoho rušivých elementů, které nám znesnadňují soustředění. A když se k tomu ještě přidá uspěchanost doby, dlouhodobý stres, nedostatek spánku a nevhodná strava, je jasné, že naše paměť nemůže pracovat tak, jak bychom od ní očekávali.
Pokud tedy potřebujete, třeba kvůli blížícímu se zkouškovému období nebo projektu v práci, zlepšit svoji paměť, pak musíte všechny tyto věci změnit. Snažte se spát minimálně 8 hodin denně, pohybujte se pravidelně na čerstvém vzduchu, dodržujte pitný režim, a hlavně nezapomínejte na pestrou stravu. Dále svoji paměť a koncentraci podpořte několika skvělými potravinami, které nastartují vaše mozkové závity.
Vlašské ořechy již od přírody po vyloupnutí připomínají tvar lidského mozku. Je to náhoda, nebo se nám tím příroda snaží něco sdělit? Průzkumy ukazují, že ořechy obecně mají blahodárný vliv na mozkovou činnost a náš psychický stav. Cítíme se po nich klidnější a vyrovnanější.
Z dlouhodobého hlediska navíc působí preventivně proti chorobám srdce a cév a mají dokonce protizánětlivé účinky. Díky vitaminům B přispívají ke kvalitě pokožky, vlasů a nehtů. V neposlední řadě obsahují důležité minerály, železo a prospěšné nenasycené tuky.
Konzumovat bychom je měli nejlépe čerstvé, nesolené. Jejich výhoda tkví ve snadném zakomponování do jídelníčku, neboť se hodí do celé řady pokrmů. Dopřávat si je můžete v jogurtu, ovesné kaši či různých dezertech.
Dlouhodobým nedostatkem či úplným vyloučením ryb z jídelníčku si zahráváte se zdravotními problémy. Není náhodou, že je v přímořských státech riziko infarktu nižší než u nás. Však si sami zkuste vzpomenout, jak často ryby jíte a kdy jste je měli naposledy. Přitom by v našem jídelníčku měli být 2× do týdne! Důležité jsou zejména pro děti, těhotné a kojící ženy, neboť mají veliký vliv na nervovou soustavu, mozek a správný vývoj.
Rybí tuk si nemusíte nalévat na lžičku tak jako kdysi a prát se s nepříjemnou chutí a odérem. Dnes jsou k dostání kapsle i tobolky, které prostě jen spolknete. Při výběru tohoto výživového doplňku si ale vždy pečlivě pročtěte složení na krabičce a poohlížejte se po obsahu omega-3-mastných kyselin, zejména po kyselině eikosapentaenové zkráceně EPA a dokosahexaenové zkráceně DHA. Ty by měl každý kvalitní rybí tuk v tobolkách obsahovat z největší části.
Vysoká hladina vitaminů C, K, B a E činí z avokáda potravinu velice prospěšnou pro mozek. Dále obsahuje kyselinu listovou a opět již zmiňované a pro paměť klíčové omega-3 mastné kyseliny. Kromě toho zlepšuje vnímání, míru koncentrace a duševní stav. Avokádo je také doporučováno při dietách, neboť obsahuje dostatek vlákniny.
Díky jeho máslové konzistenci si z avokáda můžete připravit chutnou guacamole pomazánku, přidat ho do salátu nebo rozmačkat a namazat na chleba.