Rybíz je oblíbené bobulovité letní ovoce, které je plné vitamínů a vlákniny. Snadno se dá připravit na sladký i slaný způsob. Skvěle se hodí do salátů, k masu, můžete si z něj udělat marmeládu, sirup, nebo ho zkrátka zamrazit a užít si jeho chuť i v zimě – rybíz totiž výborně snáší mražení.
Šťávy z červeného i černého rybízu snižují horečku a jsou vhodným doplňkem při nachlazení a chřipce. Černý rybíz je doslova vitamínovou bombou. Má velké množství vitamínu C a vysoký obsah rutinu, díky kterému zlepšuje stav cévních stěn a pomáhá při léčbě křečových žil.
Červený rybíz zlepšuje zrak, pomáhá při šerosleposti a je vhodný při léčbě hemoroidů.
Z plodů či listů si udělejte nálev a užívejte ho jako prevenci a zdravé pití.
Výtečná je na palačinky, lívance i jen tak na pečivo. Jak na ni snadno a rychle?
Kilo červeného rybízu rozemeleme v mixéru. Ze směsi necháme přes plátno vykapat šťávu a k té potom přidáme jeden sáček želírovacího cukru a dvě lžíce cukru krystal. Vše promícháme, přivedeme k varu a pozvolna vaříme 15 minut. Důležité je stálé míchání a odebírání případné pěny.
Nechcete utrácet peníze za šťávy z obchodu, které navíc nejsou vůbec zdravé a akorát plné cukru? Udělejte si šťávu z černého rybízu.
2 kila černého rybízu rozmixujeme v mixéru a přilijeme litr vody. Tuto směs přivedeme k varu, přidáme cca 200 g cukru a zvolna povaříme 5 minut. Šťávu poté přelijeme do čistých sklenic.
Jednoduchý recept na vynikající muffiny s rybízem, který těstu dodá příjemnou kyselou chuť.
Všechny přísady smícháme v misce úplně dohladka a poté opatrně vmícháme rybíz. Těsto dáme do formiček na muffiny a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova. Při podávání muffiny můžeme ještě posypat rybízem či drobenkou.
Ať už maso grilované, pečené, nebo dušené, lehká kyselá a zároveň pikantní chuť rybízu ho skvěle doplňuje. Při přípravě omáčky rybízovou marmeládu naředíme šťávou z citronu a přidáme 3 lžičky medu, dijonské hořčice a červeného vinného octa. Směs přivedeme k varu a přilijeme trochu červeného suchého vína. Necháme chvíli povařit a na závěr dochutíme solí, pepřem a chilli.