Červená řepa, často přehlížený poklad mezi zeleninou, si zaslouží místo na vašem stole. Tato všestranná superpotravina nabízí nejen bohatou paletu chutí, ale i úctyhodný seznam zdravotních benefitů. V tomto článku vám představíme nejlepší recepty, které vám pomohou zařadit tuto lahodnou zeleninu do vašeho jídelníčku. Ať už preferujete vařenou, pečenou nebo smaženou úpravu, naleznete zde inspiraci pro každou příležitost.
Červená řepa je bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů. Obsahuje vitamíny B a C, provitamín A, hořčík, draslík, železo a další prvky. Má detoxikační účinky, snižuje cholesterol a podporuje činnost mozku a kardiovaskulární systém. Zpomaluje stárnutí, zlepšuje trávení, regeneruje kůži, posiluje vlasy a kosti. Díky svým všestranným zdravotním přínosům je červená řepa cennou součástí vyvážené stravy.
Řepu opláchněte, vložte do osolené vody, přiveďte k varu a vařte do změknutí. Malé řepy asi hodinu, větší i dvě hodiny. Po uvaření řepu sceďte, nechte vychladnout a vlažnou oloupejte. Pak z ní můžete udělat třeba pomazánku. Uvařená vydrží v lednici asi týden.
Upečte ji se slupkou (jen umytou), zakápnutou olivovým olejem a posypanou solí, při 200 °C asi hodinu. Pak ji nechte vychladnout a oloupejte. Neoloupanou řepu můžete upéct i v alobalu nebo nakrájet a péct s ostatní zeleninou. Pak ji použijte do salátů, polévek i těstovin.
Nakládaná červená řepa je plná vitamínů a využijete ji v průběhu celého roku jako doplněk k mnoha jídlům. Ať už ji připravujete pro rychlou spotřebu nebo ji budete zavařovat pro pozdější použití, skvěle se bude hodit především k masu, zelenině nebo do nejrůznějších salátů.
Pečená červená řepa v papilotě se zázvorem a pomerančovou šťávou je velmi zdravý a lahodný pokrm, který vás zaujme svou dokonale vyladěnou chutí. Díky zázvoru má řepa lehce pikantní chuť, není tedy pochyb o tom, že si ji zamilujete.
Z tenkých plátků červené řepy si uděláte v horkém oleji výborné chipsy. Ty si můžete připravit také pečením v troubě na pečicím papíře, zakápnuté olivovým olejem.
Mladé lístky a stonky přidejte do salátu. Větší mladé stonky nakrájejte na kousky a povařte v osolené vodě tři až pět minut do měkka a dejte po zchlazení do salátu.
Syrovou řepu, mrkev i jablka očistěte a dejte do mixéru. Přilijte 6 dcl vody a vše rozmixujte. Nalijte do skleněného džbánku a dejte do lednice vychladit.
Tip: S řepou si neporadí jen tak nějaký mixér! Proto se nenechte zlákat reklamou a investujte do pořádného vysokootáčkového mixéru.
Na jednu sklenici o objemu 0,7 litru potřebujete:
Řepu dejte do studené vody, osolte, přiveďte k varu a zakrytou vařte, dokud nezměkne. Řepu slijte, propláchněte studenou vodou a oloupejte. Řepu a křen nakrájejte na půl centimetru silné plátky, nebo nahrubo nastrouhejte. Ocet svařte na polovinu, dolijte vodou na původní množství, osolte a nechte zchladnout.
Do sklenice dejte centimetrovou vrstvu řepy a zasypte ji vždy anýzem a křenem, pak pokračujte, dokud nespotřebujete všechny suroviny. Zalijte lákem, upěchujte lžící, uzavřete a nechte do druhého dne v chladu proležet. V chladu vydrží i měsíc. Můžete sklenice i sterilovat, a to 15 až 20 minut.
Lívance z červené řepy jsou zdravé, slané placky, vhodné k svačině i k obědu. Řepa dodá lívancům krásnou barvu a spoustu vitamínů, kozí sýr pak potřebné bílkoviny a výraznou chuť.
Připravte si s námi gazpacho z červené řepy, které má velmi jemnou konzistenci, vyváženou chuť a dokáže vás perfektně povzbudit a osvěžit. Jsme přesvědčeni o tom, že si tuto studenou polévku zamilujete.
Uvařenou řepu oloupejte a nakrájejte. Špenátové lístky operte, mátu nasekejte nahrubo, vše smíchejte dohromady, zakápněte olivovým olejem a osolte. Kmín smíchejte s oloupaným česnekem, špetkou soli, pepřem a jogurtem. Řepu se špenátem a bylinkami rozdělte na talíře a zakápněte jogurtovou zálivkou.
Řepu a česnek oloupejte a rozmixujte. Přidejte tvaroh a umixujte na hladkou pomazánku. Nakonec přidejte rozdrobenou fetu a krátce promixujte.
Řepu nakrájejte na centimetrové kostky a cibuli najemno. V hrnci rozehřejte máslo a poduste cibuli do měkka. Přidejte řepu a tři minuty restujte. Zalijte vývarem a šlehačkou, osolte a vařte do změknutí asi půl hodiny. Pak vše rozmixujte do pěny. Dochuťte octem, cukrem, solí a pepřem. Dejte na talíře, ozdobte zakysanou smetanou a posypte strouhaným křenem.
Řepu upečte v alobalu na 220 °C po dobu 1,5 hodiny. Po upečení rozbalte a nechte zchladnout. Dejte vařit těstoviny. Prošlehejte mascarpone se strouhaným křenem a solí. Vlažnou řepu oloupejte a nakrájejte na kostičky. Smíchejte s ochuceným mascarpone a uvařenými těstovinami. Na talíři posypte strouhaným sýrem.
Troubu předehřejte na 170 °C. Plech vyložte pečicím papírem a položte na něj rozválené těsto. Do misky dejte zakysanou smetanu, žloutky, sůl, kmín a promíchejte. Rozetřete na těsto a nechte 5 cm od kraje volných. Řepu nastrouhejte nahrubo a nasypejte na náplň. Fetu rozdrobte a posypte řepu. Okraje těsta přehněte přes náplň tak, aby nevytekla. Pečte 30 minut. Podávejte teplé, posypané bylinkami, jako je petržel, dobromysl nebo tymián.
Se všemi druhy sýrů, např. kozím, modrým plísňovým sýrem, parmazánem i roquefortem. Můžete ji dochutit dijonskou hořčicí, balzamikovým octem, ořechy, pomerančovou a citronovou šťávou, vejci, česnekem, jablky, kmínem, koprem, křenem, estragonem, mátou, petrželkou, tymiánem, pažitkou a dalšími čerstvými bylinkami. Výborná je s medem, jogurtem i zakysanou smetanu.
Zdroj: Kupi, National Library of Medicine, Healthline