Nejlepší recepty z červené řepy: Pečená, vařená i smažená vás ohromí skvělou chutí

Šťáva z červené řepy ve sklenici, rozkrojená i celá řepa vedle Dani Vincek / Shutterstock.com

Červená řepa, často přehlížený poklad mezi zeleninou, si zaslouží místo na vašem stole. Tato všestranná superpotravina nabízí nejen bohatou paletu chutí, ale i úctyhodný seznam zdravotních benefitů. V tomto článku vám představíme nejlepší recepty, které vám pomohou zařadit tuto lahodnou zeleninu do vašeho jídelníčku. Ať už preferujete vařenou, pečenou nebo smaženou úpravu, naleznete zde inspiraci pro každou příležitost.

Přečtěte si také

Dejte do sprchy kyblík! Ušetří vám spoustu peněz za vodu

Červená řepa je bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů. Obsahuje vitamíny B a C, provitamín A, hořčík, draslík, železo a další prvky. Má detoxikační účinky, snižuje cholesterol a podporuje činnost mozku a kardiovaskulární systém. Zpomaluje stárnutí, zlepšuje trávení, regeneruje kůži, posiluje vlasy a kosti. Díky svým všestranným zdravotním přínosům je červená řepa cennou součástí vyvážené stravy.

Červená řepa v bedýnce Ulada / Shutterstock.com

Vařená červená řepa

Řepu opláchněte, vložte do osolené vody, přiveďte k varu a vařte do změknutí. Malé řepy asi hodinu, větší i dvě hodiny. Po uvaření řepu sceďte, nechte vychladnout a vlažnou oloupejte. Pak z ní můžete udělat třeba pomazánku. Uvařená vydrží v lednici asi týden.

Pečená červená řepa

Upečte ji se slupkou (jen umytou), zakápnutou olivovým olejem a posypanou solí, při 200 °C asi hodinu. Pak ji nechte vychladnout a oloupejte. Neoloupanou řepu můžete upéct i v alobalu nebo nakrájet a péct s ostatní zeleninou. Pak ji použijte do salátů, polévek i těstovin.

Nakládaná červená řepa
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Nakládaná červená řepa

Nakládaná červená řepa je plná vitamínů a využijete ji v průběhu celého roku jako doplněk k mnoha jídlům. Ať už ji připravujete pro rychlou spotřebu nebo ji budete zavařovat pro pozdější použití, skvěle se bude hodit především k masu, zelenině nebo do nejrůznějších salátů.

Nakládaná červená řepa
Pečená červená řepa v papilotě se zázvorem a pomerančovou šťávou
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Pečená červená řepa v papilotě se zázvorem a pomerančovou šťávou

Pečená červená řepa v papilotě se zázvorem a pomerančovou šťávou je velmi zdravý a lahodný pokrm, který vás zaujme svou dokonale vyladěnou chutí. Díky zázvoru má řepa lehce pikantní chuť, není tedy pochyb o tom, že si ji zamilujete.

Pečená červená řepa v papilotě se zázvorem a pomerančovou šťávou

Smažená červená řepa

Z tenkých plátků červené řepy si uděláte v horkém oleji výborné chipsy. Ty si můžete připravit také pečením v troubě na pečicím papíře, zakápnuté olivovým olejem.

Jedlé listy

Mladé lístky a stonky přidejte do salátu. Větší mladé stonky nakrájejte na kousky a povařte v osolené vodě tři až pět minut do měkka a dejte po zchlazení do salátu.

Nápoj z čerstvé řepy

Syrovou řepu, mrkev i jablka očistěte a dejte do mixéru. Přilijte 6 dcl vody a vše rozmixujte. Nalijte do skleněného džbánku a dejte do lednice vychladit.

Tip: S řepou si neporadí jen tak nějaký mixér! Proto se nenechte zlákat reklamou a investujte do pořádného vysokootáčkového mixéru.

Mixér stolní SENCOR SBU 7878BK SENCOR

Nakládaná červená řepa

Na jednu sklenici o objemu 0,7 litru potřebujete:

  • 1 kg červené řepy
  • kousek křenu
  • 250 ml vinného octa
  • lžička anýzu
  • lžička soli

Řepu dejte do studené vody, osolte, přiveďte k varu a zakrytou vařte, dokud nezměkne. Řepu slijte, propláchněte studenou vodou a oloupejte. Řepu a křen nakrájejte na půl centimetru silné plátky, nebo nahrubo nastrouhejte. Ocet svařte na polovinu, dolijte vodou na původní množství, osolte a nechte zchladnout.

Do sklenice dejte centimetrovou vrstvu řepy a zasypte ji vždy anýzem a křenem, pak pokračujte, dokud nespotřebujete všechny suroviny. Zalijte lákem, upěchujte lžící, uzavřete a nechte do druhého dne v chladu proležet. V chladu vydrží i měsíc. Můžete sklenice i sterilovat, a to 15 až 20 minut.

Lívance z červené řepy
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Střední

Lívance z červené řepy

Lívance z červené řepy jsou zdravé, slané placky, vhodné k svačině i k obědu. Řepa dodá lívancům krásnou barvu a spoustu vitamínů, kozí sýr pak potřebné bílkoviny a výraznou chuť.

Lívance z červené řepy
Gazpacho z červené řepy
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Gazpacho z červené řepy

Připravte si s námi gazpacho z červené řepy, které má velmi jemnou konzistenci, vyváženou chuť a dokáže vás perfektně povzbudit a osvěžit. Jsme přesvědčeni o tom, že si tuto studenou polévku zamilujete.

Gazpacho z červené řepy

Salát s bylinkami a jogurtem

  • 800 g vařené řepy
  • 100 g mladých špenátových listů
  • hrst mátových lístků
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 400 g bílého jogurtu
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř

Uvařenou řepu oloupejte a nakrájejte. Špenátové lístky operte, mátu nasekejte nahrubo, vše smíchejte dohromady, zakápněte olivovým olejem a osolte. Kmín smíchejte s oloupaným česnekem, špetkou soli, pepřem a jogurtem. Řepu se špenátem a bylinkami rozdělte na talíře a zakápněte jogurtovou zálivkou.

Pomazánka z červené řepy namazaná na krekrech Joanna 12 / Shutterstock.com

Pomazánka z červené řepy

  • 250 g vařené červené řepy
  • 150 g plnotučného tvarohu
  • 50 g sýru feta
  • 1 stroužek česneku

Řepu a česnek oloupejte a rozmixujte. Přidejte tvaroh a umixujte na hladkou pomazánku. Nakonec přidejte rozdrobenou fetu a krátce promixujte.

Krémová polévka z červené řepy

  • 350 g červené řepy
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 500 ml vývaru
  • 1 kelímek smetany na šlehání
  • 1 až 2 lžíce vinného octa
  • cukr
  • sůl a pepř
  • zakysaná smetana a strouhaný křen k podávání

Řepu nakrájejte na centimetrové kostky a cibuli najemno. V hrnci rozehřejte máslo a poduste cibuli do měkka. Přidejte řepu a tři minuty restujte. Zalijte vývarem a šlehačkou, osolte a vařte do změknutí asi půl hodiny. Pak vše rozmixujte do pěny. Dochuťte octem, cukrem, solí a pepřem. Dejte na talíře, ozdobte zakysanou smetanou a posypte strouhaným křenem.

Krémová polévka z řepy ozdobená smetanou a bylinkami, rozkrojená řepa, lžíce Olga Dekush / Shutterstock.com

Těstoviny s pečenou řepou

  • 2 středně velké červené řepy
  • 250 g mascarpone
  • 400 g těstovin
  • sůl
  • čerstvě strouhaný křen
  • sýr pecorino nebo parmazán na posypání

Řepu upečte v alobalu na 220 °C po dobu 1,5 hodiny. Po upečení rozbalte a nechte zchladnout. Dejte vařit těstoviny. Prošlehejte mascarpone se strouhaným křenem a solí. Vlažnou řepu oloupejte a nakrájejte na kostičky. Smíchejte s ochuceným mascarpone a uvařenými těstovinami. Na talíři posypte strouhaným sýrem.

Řepný koláč

  • 1 křehké těsto rozválené na kruh o průměru 35 cm
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • špetka kmínu
  • 350 g vařené a oloupané červené řepy
  • 75 g feta sýru
  • bylinky

Troubu předehřejte na 170 °C. Plech vyložte pečicím papírem a položte na něj rozválené těsto. Do misky dejte zakysanou smetanu, žloutky, sůl, kmín a promíchejte. Rozetřete na těsto a nechte 5 cm od kraje volných. Řepu nastrouhejte nahrubo a nasypejte na náplň. Fetu rozdrobte a posypte řepu. Okraje těsta přehněte přes náplň tak, aby nevytekla. Pečte 30 minut. Podávejte teplé, posypané bylinkami, jako je petržel, dobromysl nebo tymián.

Kousek řepného koláče na pečicím papíru Julie208 / Shutterstock.com

S čím kombinovat řepu?

Se všemi druhy sýrů, např. kozím, modrým plísňovým sýrem, parmazánem i roquefortem. Můžete ji dochutit dijonskou hořčicí, balzamikovým octem, ořechy, pomerančovou a citronovou šťávou, vejci, česnekem, jablky, kmínem, koprem, křenem, estragonem, mátou, petrželkou, tymiánem, pažitkou a dalšími čerstvými bylinkami. Výborná je s medem, jogurtem i zakysanou smetanu.

Zdroj: Kupi, National Library of Medicine, Healthline