Už jste si všimli, jak se lesy pomalu barví do podzimních tónů? S nimi přichází i čas václavek, neprávem opomíjených hub. Mnoho houbařů je míjí s despektem, jsou totiž považovány za nejedlé, ba dokonce mírně jedovaté. Stačí ale znát správný způsob zpracování a z václavek vykouzlíte skvělá jídla, která obohatí váš podzimní jídelníček.
Sběr a příprava václavek
Když se vydáte na houbaření, ať už jste zkušení houbaři nebo začátečníci, je důležité mít na paměti, že václavky nepatří mezi tradiční houby, které se snadno identifikují.
Jsou označovány jako nejedlé nebo mírně jedovaté, ale to je jen částečně pravda. Václavky jsou jedlé až po tepelné úpravě. Pokud se rozhodnete vyrazit na sběr václavek, hledejte mladé klobouky s průměrem kolem pěti centimetrů. Třeň je totiž obvykle tuhý a náročný na žvýkání. Trsy václavek bývají často složeny z několika desítek jednotlivých hub.
Václavky začínají růst kolem 28. září, svátku svatého Václava, a můžete je sbírat až do konce října a někdy i do listopadu, pokud počasí nepřekvapí mrazy.
Kabar / Shutterstock.com
A co si z nasbíraných václavek připravit? Vyzkoušejte naše recepty – tyhle václavkové klasiky vás určitě nezklamou!
Recept na václavkový guláš
Suroviny:
- 300 g václavek
- 3 cibule
- 500 g brambor
- sladká paprika mletá
- pálivá paprika mletá
- kmín
- sůl
- pepř
Topinky s hříbky
Nasbírali jste plný košík žampionů nebo hříbků a už nevíte co s nimi? Máme pro vás super rychlý recept na křupavé topinky, který se bude hodit třeba na večeři. Kromě hub potřebujete jen pár ingrediencí, které určitě máte doma, a za deset minut už můžete hodovat.
Topinky s hříbky
Postup:
- V hrnci osmahněte nakrájenou cibuli, poté přidejte očištěné klobouky václavek (větší můžete rozkrojit) a osolte. Krátce poduste.
- Posypte sladkou i pálivou paprikou, hojně okmínujte a zalijte asi 1/2 litrem vody. Duste po dobu 10 minut.
- Přidejte oloupané a nakrájené brambory a vařte, dokud nejsou brambory měkké. Pokud potřebujete zahustit guláš, použijte směs mouky a vody a nechte ještě povařit.
Podávejte s chlebem.
foodandcook / Shutterstock.com
Václavky naložené v octovém nálevu
Suroviny:
- větší množství václavek (pouze klobouky, menší jsou vhodnější)
- česnek, cibule, feferonky nebo bylinky podle chuti
- 15–20 kuliček černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 2 lžíce soli
- 2–3 bobkové listy
- voda
Na lák:
- 600 ml vody + 200 ml octa
- 60 g cukru
- 20 g soli
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček pepře
- 3 kuličky nového koření
- 2 hřebíčky (volitelné)
- ½ lžičky hořčičného semínka
- ½ lžičky mletého koriandru
New Africa / Shutterstock.com
Postup:
- Očistěte václavky a pokud jsou velké, nakrájejte je.
- Vařte je společně s kořením asi 20 minut.
- Mezitím připravte lák smícháním vody, octa, cukru, soli, koření a bylinek. Povařte cca 5 minut.
- Propláchnuté a případně pokrájené václavky nechte okapat a dejte je do čistých sklenic. Mezi ně vložte koření, cibuli a česnek podle chuti. Zalijte horkým nálevem.
- Uzavřete sklenice a zavařte. Nechte václavky odležet na tmavém a chladném místě.
Ať už jste ostřílenými houbaři nebo začátečníky, nebojte se věnovat václavkám pozornost. Sběr těchto hub a jejich příprava může být nejen zábavným dobrodružstvím, ale také cestou k novým chuťovým zážitkům.
Zdroje: Kupi, NCBI